00:29:12Nyheterdirekte

Festet innlegg
Hardanger Energi får ikke bygge Folkedal II
28. mai kl 14:14av Julianne Bråten Mossing

STRID: Prosjektleder Magne Alpen i Hardanger Energi AS og Synnøve Kvamme har vært uenige om hvor ødeleggende kraftprosjektet ville bli.
STRID: Prosjektleder Magne Alpen i Hardanger Energi AS og Synnøve Kvamme har vært uenige om hvor ødeleggende kraftprosjektet ville bli.
FOTO: Tor Høvik

Kraftselskapet Hardanger Energi har fått avslag på søknaden om å få bygge Folkedal II kraftverk i Granvin fra Norge vassdrag- og energidirektorat (NVE), ifølge en pressemelding. 


Prosjektet skulle innebære en utvidelse av den eksisterende kraftproduklsjonen i Folkedalselva, og ville gi en årlig kraftproduksjon som tilsvarer strømbruken til omtrent 1300 hustander.


Søknaden skapte en betent strid i Hardanger. Motstanderne fryktet at prosjektet ville gjøre sjøørettens situasjon i Hardanger verre, som følge av redusert vannføring i Kvanndalselva. Byggingen ville innebære overføring av vann fra elven til Folkedal.


I avslaget har NVE har lagt vekt på de negative konsekvensene for sjøøretten i Kvanndalselva.


- Dette kjempegode nyheter. Dette er viktig for alle de rødlisteartene er avhengig av elven. Jeg er veldig glad at NVE har lyttet til argumentene mot utbygging, sier Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet. 


Det har også blitt påvist til sammen 15 rødlistearter i området. I tillegg regnes bekkekløft og bergvegg som utgjør store deler av området, av stor verdi, ifølge pressemeldingen. 


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Paul Andre Sommerfeldt
  12. juni23:13

  Normal strømforsyning i Kvam


  Strømmen er nå tilbake i hele Kvam etter et større strømbrudd onsdag kveld. Det melder Kvam kraftlag på sine nettsider.


  Dette gjelder alle kunder med unntak av kunder i området Botnen i Fyksesund.


  Ca 7000 abonnenter ble rammet av strømproblemene, som skyldtes et maskinutfall ved Bjølvo kraftverk i Ålvik. 


 • av Kjetil Gillesvik
  12. juni21:39

  Kvam uten strøm


  Flere tusen innbyggere i Kvam herad har mistet strømmen.


  - Vi har hatt et stort strømbrudd i Kvam. Det er sannsynligvis problemer med strømforsyningen inn til Kvam. Vi jobber med å finne en løsning, skriver Kvam kraftverk på sin hjemmeside. 


  De opplyser videre:


  - Grunnet en større feil er det strømutkobling i hele Kvam. Feilrettingstiden er ikke avklart. Mannskap arbeider på spreng med oppretting av normal forsyning. 


  Klokken 22 var strømmen tilbake for de berørte i Ålvik, Frøland og Samnanger. 


  - Bortimot 4000 kunder var uten strøm i ca et kvarter. Forsyningen har nå blitt lagt om via Dale, opplyser pressevakt Kirsten Øystese i BKK. 


  Kunder som er tilknyttet Kvam kraftverk skal fortsatt være strømløse.


  - Vi har hatt et maskinutfall ved Bjølvo kraftverk i Ålvik. Vi holder nå på å bygge opp nettet igjen, sier Alf Bjarne Steine ved Kvam kraftverk.


  I en driftsmelding blir det opplyst at oppbyggingen må gjøres i små etapper. Det kan derfor ta noe tid før alle har fått strømmen tilbake. 


  Mellom 6500 og 7000 kunder i Kvam er berørte av strømproblemene. 


  Strømbruddet fikk også konsekvenser for de reisende. Fergen som går mellom Tørrvikbygd og Jondal ble innstilt, men er nå tilbake i drift med noe forsinkede avganger. 


 • av Kristin Jansen
  12. juni11:25

  Privatskole må betale tilbake 11 millioner


  MÅ BETALE: Staten krever 11 millioner kroner tilbake fra Bergen Private Gymnas og Metis videregående skole.
  MÅ BETALE: Staten krever 11 millioner kroner tilbake fra Bergen Private Gymnas og Metis videregående skole.
  FOTO: Eirik Brekke (ARKIV)

  Bergen Private Gymnas og Metis videregående skole (tidligere Akademiet, red.anm.) er pålagt å betale tilbake 11 millioner kroner som skolen har fått i offentlige tilskudd. Betalingsfristen er i utgangspunktet allerede 14. juni. 


  Årsaken er at skolen brøt loven da de leide ut lokaler til egen virksomhet for langt over markedspris. Styreleder Trond Botnen mener at innkrevingen er udramatisk.


  - Dette er saker som ligger flere år tilbake i tid. Vi har fått en rentefri nedbetalingsordning fra Kunnskapsdepartementet og pengene står klar på vår konto. Tilbakebetalingen vil ikke få noen betydning for skoledriften vår, hverken for elever eller ansatte, sier han.


  Rødt er opprørt over saken. Partiet ønsker at fylkesordføreren skal engasjere seg aktivt for å avvikle kommersielle videregående skoler i Hordaland.


  - Disse skolene har utstrakt misbruk av offentlige midler. Når statens penger ikke kommer elevene til gode er det alvorlig, sier Terje Kollbotn som er gruppeleder for Rødt i Hordaland fylkesting.  


Vis flere

Siste nytt fra BT