03:32:50Nyheterdirekte

Festet innlegg
Schjelderup ba skoleelev om unnskyldning
10. april kl 12:34av Pål Andreas Mæland


Byrådsleder Harald Schjelderup (bildet) ba i bystyret onsdag 13-åringen som er straffet for datainnbrudd i Bergen kommune, om unnskyldning.


- Jeg ønsker at mine første ord offentlig om denne saken skal være disse: Bergen kommune vil komme med en uforbeholden unnskyldning til gutten og hans familie, sa Schjelderup.


Skoleeleven varslet om en sikkerhetshull i skolenes brukersystem, men endte med selv å bli siktet for datainnbrudd. Nå er han straffet av politiet.


Henning Warloe (H) beskylder skolebyråd Roger Valhammer for å ha feilinformert bystyret da han 19. september sa at kommunen kun hadde anmeldt forholdet, og ikke visste at det var en elev som prøvde å varsle.


- Nå viser dokumentene i saken at kommunen visste at sporene pekte mot en navngitt skoleelev, sa Warloe, og viste til e-poster om dette fra august.


Han fikk støtte fra Sofie Marhaug (R).


- Alt tyder på at kommunen visste at det var en da 12 år gammel elev som sto bak. Hvorfor mener de da at det var rett å involvere politiet? spurte hun.


Byrådsleder Schjelderup avviste at det var tilfelle.


- Bergen kommune anmeldte forholdet, ikke noen person. Alt vi hadde, var en kobling mellom en ip-adresse og en Its Learning-konto. Det kan være flere mennesker tilknyttet en ip-adresse, sa Schjelderup.


Han opplyser at kommunen har bedt politiet gi datautstyret tilbake til gutten, og at gutten har vært på besøk i kommunens IT-etat.


- Kompetansen denne gutten sitter på, er unik for hans aldersgruppe, og vi vil bidra til at han får utviklet sine ferdigheter, sa Schjelderup.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Paul Andre Sommerfeldt
  12. juni23:13

  Normal strømforsyning i Kvam


  Strømmen er nå tilbake i hele Kvam etter et større strømbrudd onsdag kveld. Det melder Kvam kraftlag på sine nettsider.


  Dette gjelder alle kunder med unntak av kunder i området Botnen i Fyksesund.


  Ca 7000 abonnenter ble rammet av strømproblemene, som skyldtes et maskinutfall ved Bjølvo kraftverk i Ålvik. 


 • av Kjetil Gillesvik
  12. juni21:39

  Kvam uten strøm


  Flere tusen innbyggere i Kvam herad har mistet strømmen.


  - Vi har hatt et stort strømbrudd i Kvam. Det er sannsynligvis problemer med strømforsyningen inn til Kvam. Vi jobber med å finne en løsning, skriver Kvam kraftverk på sin hjemmeside. 


  De opplyser videre:


  - Grunnet en større feil er det strømutkobling i hele Kvam. Feilrettingstiden er ikke avklart. Mannskap arbeider på spreng med oppretting av normal forsyning. 


  Klokken 22 var strømmen tilbake for de berørte i Ålvik, Frøland og Samnanger. 


  - Bortimot 4000 kunder var uten strøm i ca et kvarter. Forsyningen har nå blitt lagt om via Dale, opplyser pressevakt Kirsten Øystese i BKK. 


  Kunder som er tilknyttet Kvam kraftverk skal fortsatt være strømløse.


  - Vi har hatt et maskinutfall ved Bjølvo kraftverk i Ålvik. Vi holder nå på å bygge opp nettet igjen, sier Alf Bjarne Steine ved Kvam kraftverk.


  I en driftsmelding blir det opplyst at oppbyggingen må gjøres i små etapper. Det kan derfor ta noe tid før alle har fått strømmen tilbake. 


  Mellom 6500 og 7000 kunder i Kvam er berørte av strømproblemene. 


  Strømbruddet fikk også konsekvenser for de reisende. Fergen som går mellom Tørrvikbygd og Jondal ble innstilt, men er nå tilbake i drift med noe forsinkede avganger. 


 • av Kristin Jansen
  12. juni11:25

  Privatskole må betale tilbake 11 millioner


  MÅ BETALE: Staten krever 11 millioner kroner tilbake fra Bergen Private Gymnas og Metis videregående skole.
  MÅ BETALE: Staten krever 11 millioner kroner tilbake fra Bergen Private Gymnas og Metis videregående skole.
  FOTO: Eirik Brekke (ARKIV)

  Bergen Private Gymnas og Metis videregående skole (tidligere Akademiet, red.anm.) er pålagt å betale tilbake 11 millioner kroner som skolen har fått i offentlige tilskudd. Betalingsfristen er i utgangspunktet allerede 14. juni. 


  Årsaken er at skolen brøt loven da de leide ut lokaler til egen virksomhet for langt over markedspris. Styreleder Trond Botnen mener at innkrevingen er udramatisk.


  - Dette er saker som ligger flere år tilbake i tid. Vi har fått en rentefri nedbetalingsordning fra Kunnskapsdepartementet og pengene står klar på vår konto. Tilbakebetalingen vil ikke få noen betydning for skoledriften vår, hverken for elever eller ansatte, sier han.


  Rødt er opprørt over saken. Partiet ønsker at fylkesordføreren skal engasjere seg aktivt for å avvikle kommersielle videregående skoler i Hordaland.


  - Disse skolene har utstrakt misbruk av offentlige midler. Når statens penger ikke kommer elevene til gode er det alvorlig, sier Terje Kollbotn som er gruppeleder for Rødt i Hordaland fylkesting.  


Vis flere

Siste nytt fra BT