03:11:35Nyheterdirekte

Festet innlegg
Oddekalv med havørn-stunt på vindkraftmøte
01. mars kl 09:02av Atle Andersson

AKSJONERTE: Kurt Oddekalv grep inn i vindkraftmøte i Oslo med en død havørn på scenen.
AKSJONERTE: Kurt Oddekalv grep inn i vindkraftmøte i Oslo med en død havørn på scenen.
FOTO: Skjermbilde/Cicero

Leder Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund gikk på scenen med en død havørn under et stort vindkraftseminar i Oslo fredag morgen.


- Denne havørnen er blitt drept på et norsk vindkraftanlegg, hevdet Oddekalv. En lett forfjamset møteleder Kristin Halvorsen forsøkte forgjeves å avbryte miljøkrigerens stunt.


- Når Statkraft skal begynne å telle vindmøller, kan de også begynne å telle døde havørn, sa Oddekalv.


Den fullsatte salen fikk blant annet høre sametingspresident Aili Keskitalo omtale vindkraftplanene i deler av Nord-Norge som en ny form for kolonisering.


- Det oppleves som kolonisering, selv om man maler den grønn. Man fortrenger en urfolksnæring som reindriften er, sa hun.


Møtet viste tydelig at frontene om vindkraft er steile. Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) legger 1. april frem den nasjonale rammeplanen for hvilke områder i Norge som er best egnet for vindkraftutbygging. 
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Pål Andreas Mæland
  21. mars14:59

  Flere partier vil doble ovnspanten


  BLIR LOV: Nye vedovner (fra etter 1998) som oppfyller forskriften om rentbrennende ovner, vil fortsatt være tillatt. Nesten alle andre må vekk.
  BLIR LOV: Nye vedovner (fra etter 1998) som oppfyller forskriften om rentbrennende ovner, vil fortsatt være tillatt. Nesten alle andre må vekk.
  FOTO: JAN M. LILLEBØ (ARKIV)

  Onsdag skrev BT om forskningsrapporten som viser at det å bytte ut de 43.000 gamle vedovnene i Bergen med nye, rentbrennende nesten vil fjerne problemet med svevestøv fra ildsteder.


  – Dette viser at det var rett av byrådet å innføre panteordningen på 50 millioner kroner og et forbud fra 2021, sa miljøbyråd Julie Andersland (V).


  Henning Warloe (H) sier at sannheten er at bare et lite beløp så langt er utbetalt.


  – Sist vi spurte var det bare 6–7 millioner.  Når effekten etter to år er så liten, mener Høyre at tilskuddet til de som skifter ut ovn må økes, for å få opp farten, sier Henning Warloe (H).


  Høyre har foreslått å doble panten til 10.000 kroner, i hvert fall i sentrale strøk der utbytting er viktigst.


  Aps byrådslederkandidat Roger Valhammer opplyser at også Ap har lagt inn i sitt program at ovnspanten skal dobles. Det programmet gjelder riktignok i neste valgperiode, men det betyr at det reelt sett er flertall for doblingen. Også flere andre partier støtter forslaget. • av Kari Pedersen
  21. mars14:31

  Helse Førde i stort pluss


  PLANAR: Slik kan vestsida av Sentralsjukehuset i Førde bli etter utbygging og ombygging.
  PLANAR: Slik kan vestsida av Sentralsjukehuset i Førde bli etter utbygging og ombygging.
  FOTO: Håkon Formoe, NORDIC Office of Architecture (ILLUSTRASJON)

  Helse Førde kjem ut av 2018 med eit resultat på nær 60 millionar, noko som er kring 30 millionar kroner over budsjett. Sjukehuset er i gong med store ombyggingar og overskotet går i hovudsak til det.


  Administrerande direktør Arve Varden seier det gode resultatet skuldast høgare aktivitet enn berekna og dermed høgare inntekter. Samstundes sparte dei på pasientreisar, medisinar, avskrivingar og finansutgifter.


  Varden understrekar at tilsette i heile organisasjonen har æra for det fine resultatet i 2018. Difor ønskjer den administrerande direktøren å gje noko av overskotet tilbake til organisasjonen.


  - Eg vil be styret om å få bruke noko til det medisinsk-tekniske utstyret vårt, seier han i ei pressemelding.


 • av Atle Andersson
  21. mars14:29

  - Bør heller øke ambisjonene for norsk havvind


  STORE PLANER: Bildet er tatt ved DNT-hytten Skavlabu i Stølsheimen. Illustrasjonen viser størrelsen på de planlagte vindturbinene sammenlignet med andre kjente bygg.
  STORE PLANER: Bildet er tatt ved DNT-hytten Skavlabu i Stølsheimen. Illustrasjonen viser størrelsen på de planlagte vindturbinene sammenlignet med andre kjente bygg.
  FOTO: Illustrasjon: Endre Lilletvedt og foto: Bergen og Hordaland Turlag

  - Jeg tolker olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg dithen at han ønsker at den kommende nasjonale rammen for vindkraft også skal ta hensyn til friluftsliv. I min bok betyr det at de enorme utbyggingsplanene i Stølsheimen ikke vil bli realisert.


  Det sier stortingsrepresentant Eigil Knutsen (Ap). Han ba energiminister Freiberg (Frp) svare om Hordavind-prosjektet, også omtalt som Europas største landbaserte vindkraftverk.


  Knutsen tok også opp spørsmålet om satsing på flytende havvind som alternativ til arealkrevende vindkraft-anlegg på land. 


  Statsråden svarer at flytende vindkraft i dag ikke er et reelt alternativ til landbasert vindkraft, men at teknologi-utviklingen er interessant sett med norske øyne.


  - Det er gledelig at olje- og energiministeren ser positivt på utviklingen innen vindkraft til havs, men jeg savner ambisjoner på vegne av industrien som skal bygge den flytende havvindteknologien, sier Knutsen.


  Han viser til at norsk industri har som mål å øke markedsandeler innenfor havvind-teknol.ogi- og tjenester, fra dagens fem prosent til ti prosent globalt innen 2030.


  - Jeg mener det vil være klokt å ha noe å strekke seg etter. Nå har vi muligheten til å bygge ny industri på skuldrene av olje- og gassnæringen. Hvis ikke vi gjør det, forsvinner disse fremtidige jobbene til andre land og kontinenter, sier Knutsen.


Vis flere

Siste nytt fra BT