12:05:49Nyheterdirekte

Festet innlegg
Vil skåne Hordaland for massiv vindkraftutbygging 
12. september kl 14:47av Atle Andersson

KAMP MOT VIND: Vindkraftverk er omstridt. Nå ber Hordalands-politikere om at det ikke blir åpnet for utbygging i store områder i fylket. Bildet er tatt i Vågsøy i Sogn og Fjordane.
KAMP MOT VIND: Vindkraftverk er omstridt. Nå ber Hordalands-politikere om at det ikke blir åpnet for utbygging i store områder i fylket. Bildet er tatt i Vågsøy i Sogn og Fjordane.
FOTO: Arkiv: Tor Høvik

- Områdene i Hordaland som nå blir analysert for fremtidig vindkraft har så stor verdi at de er uaktuelle for utbygging.


Det er hovedbudskapet i en uttalelse fra fylkespolitikerne til NVE som for tiden arbeider med nasjonal ramme for vindkraft på land. Her skal myndighetene utpeke områder som er egnet for vindkraftverk.


Flertallet i utval for kultur, idrett og regional utvikling (KIRU) mener NVE må ta ut analyseområdene i Hordaland.  Stølsheimen, Kvamskogen og Bergsdalen er blant områdene som nå blir vurdert av NVE.


Uttalelsen ble vedtatt med stemmene til KrF, Ap og Sp, opplyser utvalgsleder Beate Husa (KrF). 


- Inngrepene for å etablere vindkraft på land vil bli store og skjemmende. Hordaland har allerede gitt avkall på store deler av naturen til nytte for fellesskapet, mener utvalget.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Paul Andre Sommerfeldt
  i går20:09

  Fedje-ordføreren til Stortinget for å overtale regjeringen 


  FARLIG LAST: Bildene viser deler av roret (øverst til venstre, med klokken), tårnet med periskop, propellen og stedet der ubåten er delt i to.
  FARLIG LAST: Bildene viser deler av roret (øverst til venstre, med klokken), tårnet med periskop, propellen og stedet der ubåten er delt i to.
  FOTO: DCF SUBSEA

  Onsdag kunne BT melde at KrF ikke fikk med seg regjeringspartiene på at tildekkingen av kvikksølv-ubåten utenfor Fedje skal settes på vent. 


  Torsdag møter Fedje-ordfører og representanter fra aksjonsgruppen for heving av vraket opp på Stortinget for å møte Hordalandsbenken i et siste forsøk på å få regjeringen til å lande på en annen løsning.  


  - Vi mener vurderingene som er gjort baserer seg på en feil virkelighetsoppfatning. Det er kjørt et veldig fokus på at det er farlig å fjerne den, mens det å la den bli liggende er kjørt ned, sier Fedje-ordfører Stian Herøy (H).  


  Ordføreren mener den beste løsningen er at vraket blir hevet.    - Jeg kommer til å sloss for at kvikksølvet skal vekk. Denne saken har ridd oss som ei mare i 15 år, og vi håper å lande en løsning som er mer tilfredsstillende for lokalsamfunnet. Så får vi se hva vi klarer å oppnå, sier Herøy.  


  I budsjettforslaget i oktober i år kunngjorde regjeringen at de vil sette av 30 millioner kroner i 2019 til å starte opp arbeidet med å dekke til ubåten. 


  Arbeidet på havbunnen skal etter planen være ferdig i 2020.   


 • av Kari Pedersen
  i går18:25

  Bystyret valgte sykkelvei på østsiden   Høyre og Frp ble stående ganske alene i diskusjonen om den nye sykkelvegen fra Fana til Lagunen. Mindretallet vil ha sykkelveg på vestsiden av Fanavegen. Byrådet som fikk støtte fra flertallet, vil anlegge sykkelvegen på østsiden.


  Høyre og Frp ville stanse deler av den ferdige reguleringsplanen og tenke nytt fra Fana Blikk og sørover. I et leserbrev i BT blir det argumentert sterkt for en slik løsning. 


  Flertallet påpekte at på vestsiden ligger Skjold kirke og skole og en sykkelvei forbi der kan også gi problemer.   


 • av Atle Andersson
  i går15:59

  Nasjonalt klimasenter til Sogndal


  NYTT SENTER: Tre av initiativtakerne til det nye klimasenteret, fra v. forskerne Halvor Dannevig, Torunn G. Hønsi og Carlo Aall.
  NYTT SENTER: Tre av initiativtakerne til det nye klimasenteret, fra v. forskerne Halvor Dannevig, Torunn G. Hønsi og Carlo Aall.
  FOTO: Bård Basberg/Vestlandsforskning

  Regjeringen har bevilget penger til oppstart av et nasjonalt kunnskapssenter om bærekraftig klimatilpasning i Sogndal.


  Målet er at senteret skal hjelpe samfunnet til å tåle klimaendringene bedre.


  - Det nye Vestland fylke vil fungere som et levende laboratorium for å skaffe ny og brukerrettet kunnskap om hvordan samfunnet best kan redusere skadene av klimaendringene, sier leder for senteret, Carlo Aall til Vestlandsforsknings egen hjemmeside.


  KrF sikret gjennomslag for senterbevilgningen i forhandlingene om statsbudsjettet, opplyser Aall. 


  Det er bevilget 10 millioner kroner i statsbudsjettet 2019 til oppstart av senteret, og etter det 5 millioner kroner årlig. En rekke faglige partnerinstitusjoner skal bidra inn i det nye senteret.


Vis flere

Siste nytt fra BT