16:13:19Nyheterdirekte

Festet innlegg
Stopper ikke «Norges rareste kommune»
13. juni kl 22:44av Kjetil Gillesvik

Mandag sa over 60 prosent av innbyggerne i Vågsøy nei til å bli en del av Kinn kommune. I dag har et flertall i Vågsøy Høyre, som er på vippen i denne saken, bestemt seg for å ikke lytte til rådet.


- Det var under tvil at vi sa ja til å arrangere en folkeavstemning. Når valgdeltakelsen bare ble 56 prosent, så er vårt råd at vi ikke stopper prosessen med å etablere Kinn kommune, sier Morten Andreas Hagen, gruppeleder for Høyre i Vågsøy.


Vågsøy Høyre er dypt splittet i saken. På kommunestyremøte torsdag vil fem av deres representanter stemme mot reversering, mens tre vil stemme for. Det betyr at det ikke er flertall for å be Stortinget om å oppheve sammenslåingen av Vågsøy og Flora. Arbeiderpartiet og Venstre er nemlig også mot reversering.


- Hvorfor arrangere folkeavstemning hvis dere ikke har tenkt å lytte til rådet dere får?


- I Høyre har dette vært en vanskelig sak. Men det innbyggerinitiativet som ønsket en folkeavstemning, var så stort at vi ikke kunne overse det. Derfor er vi overrasket over den lave valgdeltakelsen, sier Hagen.


- Hvor stort måtte oppslutningen og valgdeltakelsen vært for at dere skulle lyttet til folket?


- Vi har ikke diskutert noe tall, men bare litt over 50 prosent synes vi er for lavt.


DE FOLKEVALGTE Høyre-politiker Morten A. Hagen, helt til høyre i bildet, trosset folket og stemmer nei til reversering av Kinn.
DE FOLKEVALGTE Høyre-politiker Morten A. Hagen, helt til høyre i bildet, trosset folket og stemmer nei til reversering av Kinn.
FOTO: Fred Ivar Klemetsen

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • 14:42 av Kari Pedersen

  Trening bremset ikke demensen  500 eldre mennesker med demens ble delt i to grupper. Den ene gruppen trente opptil halvannen time to ganger i uken over fire måneder, den andre fulgte ikke noe treningsopplegg. Etter 12 måneder ble gruppene testet, men treningsgruppen skåret dårligere for kognitiv funksjon enn gruppen som ikke trente, skriver Tidsskriftet for den norske legeforening. Kognitiv funksjon handler om vår tenkeevne. 


  - De ble i litt bedre fysisk form. Dette kan være en gevinst, men det er skuffende at det ikke ble vist effekt på funksjon i dagliglivet, uttaler Anette Hylen Ranhoff, som er overlege ved Diakonhjemmet Sykehus og professor i geriatri ved Universitetet i Bergen.


  De fleste pasientene hadde Alzheimers sykdom. Resultatene tyder på at forverringen av denne sykdommen er lite påvirkelig av fysisk trening, legger hun til. 


  Studien er publisert i tidsskriftet BMJ. 


 • 12:35 av Eivind Fondenes

  Bergenbio gikk 50 millioner i minus


  FORNØYD: Administrerende direktør Richard Godfrey i BergenBio er fornøyd med utviklingen av kreftmedisinen bemcentinib.
  FORNØYD: Administrerende direktør Richard Godfrey i BergenBio er fornøyd med utviklingen av kreftmedisinen bemcentinib.
  FOTO: Marita Aarekol

  Det bergensbaserte selskapet driver med utvikling av nye kreftmedisiner.


  Selskapet, hvor Trond Mohn er hovedaksjonær, er i en utviklingsfase og tjener ikke penger. Tallene for andre kvartal i 2018 er dermed blodrøde. 


  I kvartalsrapporten som selskapet la frem tirsdag kommer det frem at selskapet hadde driftsutgifter på 50,7 millioner kroner, og et resultat etter skatt på minus 49,2 millioner.


  De har imidlertid mye å gå på. Kontantbeholdningen i andre kvartal var på 441,3 millioner kroner.


  I kvartalsrapporten skriver de at de har god fremdrift i utviklingen av kreftmedisiner. Ifølge administrerende direktrør Richard Godfrey er de spesielt fornøyd med utviklingen av medisinen Bemcentinib. 


  – Resultatene vi har fått gjennom flere kliniske tester, er veldig oppmuntrende og understreker vårt syn på at Bemcentinib kan bli en hjørnestein i fremtidig kreftbehandling, skriver han.  


  Resultater fra studiene ble blant annet lagt frem under verdens største kreftkonferanse i Chicago tidligere i år. 


  I 2017 ble selskapet børsnotert. Den gang sa Godfrey til BT at det ville ta minst fem-seks år før man ville kunne se om selskapet vil bli en kommersiell suksess.


  På Oslo Børs tirsdag er selskapet verdsatt til 1,8 milliarder kroner. 

   


 • 17. august19:18 av Trygve Opheim

  NRK: Barneskoleelev varslet om sikkerhetshull for et halvt år siden


  VIL RYDDE: – Slikt skal ikke skje, sier kommunaldirektør Trine Samuelsberg etter at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om elever og lærere i Bergen kommune
  VIL RYDDE: – Slikt skal ikke skje, sier kommunaldirektør Trine Samuelsberg etter at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om elever og lærere i Bergen kommune
  FOTO: Eirik Brekke (arkiv)

  Onsdag ettermiddag sendte Bergen kommune ut en pressemelding om at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om lærere og elever på skoler i Bergen.


  Feilen ble oppdaget ved at selskapet Identum, som drifter id-handteringssystemet eFeide, fant uregelmessigheter etter en rutinesjekk og deretter varslet kommunen, opplyser selskapet til Bergens Tidende. 


  – Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi har et stort ansvar med å sikre de personopplysningene vi samler inn, sa Trine Samuelsberg, som er kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett til Bergens Tidende.


  Så mange som 35.000 elever og lærere kunne være rammet.


  Nå har saken imidlertid tatt en ny vending.


  NRK Hordaland melder om at en gutt i barneskolealder varslet om sikkerhetshullet allerede for et halvt år siden. Da han tirsdag oppdaget at mangelen var der fremdeles, logget han seg inn på en rektor sin brukerkonto og sendte en melding som latterliggjorde sikkerhetsnivået.


  – Det er ikke grunn til å frykte at brukerinformasjonen er havnet på avveie. Dette burde de ansatte ha fulgt opp for lengst. Hadde de gjort det, hadde vi ikke vært i denne situasjonen, sier Frode Karlsen, politiinspektør og seksjonsleder ved seksjon for etterforskning av økonomi-, miljø- og arbeidsmarkedskriminalitet i Vest politidistrikt til NRK.


  Også sikkerhetseksperter reagerer på saken.


  Siden EU innførte nye personvernregler i sommer, har Datatilsynet hatt mulighet til å gi gebyrer i millionklassen hvis det avdekkes sikkerhetsmangler, skriver NRK.


  – For Datatilsynet er det bare å finne frem bøteboken med en gang. For eleven sin del, vil jeg si at han fortjener kake, og ikke straff, for å ha sagt ifra, sier sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim til NRK. 


Vis flere

Siste nytt fra BT