12:57:03Nyheterdirekte

Festet innlegg
Smalahovekongen er død
13. juni kl 20:29av Kjetil Gillesvik

Ivar Løne, bedre kjent som smalahovekongen, sovnet tirsdag stille inn. Han ble 78 år gammel. Det var avisen Hordaland som meldte nyheten først.


- Vi har mistet en person som var inderlig opptatt av å ta vare på gamle tradisjoner. Gjennom sin innsats på Smalahovetunet løftet han frem matkulturen på Voss og satte bygden på kartet, sier Hans Erik Ringkjøb, ordfører på Voss,


Ivar Løne hadde i lengre tid slitt med helsen. For drøyt to år siden, julen 2015, skrev BT om hvordan han måtte kjempe for livet da en blodåre sprakk i magen.


- Legene trodde min siste time var kommet og ringte hjem her på gården for å varsle min kone Kjellaug og den nærmeste familie, sa Løne den gangen. 


Ivar Løne bygget opp Smalahovetunet på Voss, som hvert år besøkes av tusenvis av mennesker.


- Det er mange som identifiserer Voss med smalahove. Og det kan vi takke Ivar Løne for, sier Ringkjøb.


SMALAHOVEKONGEN: Ivar Løne gjorde smalahove populært igjen.
SMALAHOVEKONGEN: Ivar Løne gjorde smalahove populært igjen.
FOTO: Ørjan Deisz

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Adalheidur Oldeide
  00:33

  Oljelekkasje i Damsgårdsveien


  Brannvesenet har rykket ut til en større hydrolikklekkasje i flere fabrikklokaler i Damsgårdsveien. 


  Brannvesenet opplyser at oljen går ned i en fabrikkhall som skal være tom.


  – Det er ingen fare for brann, men vi vil sikre oss at det ikke går olje i sluker eller i sjøen. Slik det ser ut nå greier vi å stoppe det, sier Sigbjørn Villanger ved 110-sentralen.


 • av Atle Andersson
  i går11:44

  Her er klimamålene


  Den nye fireparti-regjeringen varsler utslippskutt på 45 prosent innen 2030. Målet gjelder for utslipp i såkalt ikke-kvotepliktig sektor, der transportsektoren er en av hovedkildene.  Regjeringen har som målsetting at reduksjonen skal skje gjennom tiltak her i landet, men kan ikke garantere at den når dette målet.


  "Om strengt nødvendig kan fleksibiliteten i EUs rammeverk benyttes", heter det i Granavolden-erklæringen.


  Her er noen av de andre klimamålene i erklæringen:  • Gjøre Norge til et lavutslippssamfunn i 2050, der klimagassutslippene reduseres med 90-95 prosent.

  • Halvere utslippene fra transportsektoren innen 2030 sammenlignet med 2005.

  • Gjennomføre en forpliktende opptrappingsplan for CO2-avgiften frem mot 2025, med start i 2020.

  • Legge en plan for å nå målet om fossilfri kollektivtrafikk innen 2025.

  • Utvide og videreutvikle rapporteringen om hvordan statsbudsjettet påvirker klimagassutslippene i hver enkelt sektor i tråd med klimaloven.


 • av Atle Andersson
  i går11:34

  Ønsket seg tøffere klimamål


  SKUFFET: Regjeringserklæringen byr på mer av den politikken som leder verden dypere inn i klimakrisen, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
  SKUFFET: Regjeringserklæringen byr på mer av den politikken som leder verden dypere inn i klimakrisen, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
  FOTO: Naturvernforbundet

  Venstre har fått gjennomslag for at de norske klimagassutslippene skal kuttes med 45 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005. Målet gjelder såkalt ikke-kvotepliktig sektor, som blant annet omfatter veitrafikk, landbruk og innenlands sjøtransport.


  Miljøorganisasjoner er likevel ikke fornøyd.


  – Det er en liten og uforpliktende skjerping av Norges klimamål i denne avtalen, men dette undergraves av satsingen på olje, gass, vei og fly. Det er skuffende. Det er vanskelig å forstå at KrF ønsker å være med på dette, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet i en uttalelse.


  Leder i Miljøstiftelsen Zero, Marius Holm, ønsket seg også et høyere ambisjonsnivå fra den nye regjeringen.


  – Klimaminister Ola Elvestuen og klimaengasjerte statsråder fra de fire partiene har i ny regjeringserklæring få konkrete forpliktelser de kan slå i bordet med når regjeringens prioriteringer gjøres opp internt, sier Holm. 


  At ambisjonen øker fra 40 prosent  til 45 prosent kutt i ikke-kvotepliktige utslipp i 2030 er bra, men ingen garanti for flere effektive klimatiltak, mener Zero. 


  Natur og Ungdom er skuffet over at regjeringsplattformen ikke reduserer antallet tillatelser til oljeutvinning


  – Med stadig mer oljeboring svikter partiene naturen og de unge. Denne plattformen er ikke verdt papiret den er skrevet på, sier leder Gaute Eiterjord.


Vis flere

Siste nytt fra BT