12:41:25Nyheterdirekte

Festet innlegg
Smalahovekongen er død
13. juni kl 20:29av Kjetil Gillesvik

Ivar Løne, bedre kjent som smalahovekongen, sovnet tirsdag stille inn. Han ble 78 år gammel. Det var avisen Hordaland som meldte nyheten først.


- Vi har mistet en person som var inderlig opptatt av å ta vare på gamle tradisjoner. Gjennom sin innsats på Smalahovetunet løftet han frem matkulturen på Voss og satte bygden på kartet, sier Hans Erik Ringkjøb, ordfører på Voss,


Ivar Løne hadde i lengre tid slitt med helsen. For drøyt to år siden, julen 2015, skrev BT om hvordan han måtte kjempe for livet da en blodåre sprakk i magen.


- Legene trodde min siste time var kommet og ringte hjem her på gården for å varsle min kone Kjellaug og den nærmeste familie, sa Løne den gangen. 


Ivar Løne bygget opp Smalahovetunet på Voss, som hvert år besøkes av tusenvis av mennesker.


- Det er mange som identifiserer Voss med smalahove. Og det kan vi takke Ivar Løne for, sier Ringkjøb.


SMALAHOVEKONGEN: Ivar Løne gjorde smalahove populært igjen.
SMALAHOVEKONGEN: Ivar Løne gjorde smalahove populært igjen.
FOTO: Ørjan Deisz

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Lars Kvamme
  i går21:36

  Psykologe​r fra Bergen på prestisjeliste


  Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved Haukeland universitetssjukehus var torsdag å finne på Time Magazines liste over de 50 personer som har gitt viktige bidrag til å forandre helsesektoren i USA. 


  Behandlingsmetoden de har utviklet hjelpe folk som sliter med angst og tvangslidelser (OCD). Det spesielle med Kvale og Hansens metode er at de gjennomfører behandlingen på bare fire dager, i et intensivt behandlingsregime. Tidligere kunne en slik behandling ta flere måneder.


  Til NRK fremhever Bjarne Hansen støtten de har fått av Helse Bergen.


  – Dette er en utmerkelse til oss, og til Helse Bergen og sjefene våre som har vært villige til å legge til rette for noe som bryter med systemet, sier Hansen til NRK.


 • av Anders Haga
  i går14:50

  – Ikke ideelt med parlamentarisme


  VIL BAKOVER I TID: Anna Elisa Tryti (Ap).
  VIL BAKOVER I TID: Anna Elisa Tryti (Ap).
  FOTO: Eirik Brekke

  Under torsdagens høring om den lange saksbehandlingstiden i utbyggingssaker, tok byutviklingsbyråd for seg styringssystemet i Bergen kommune.


  Avslutningsvis i høringen uttalte Tryti at det er leit å høre om opplevelsen utbyggere har hatt av dårlig dialog med byrådet, og sa også at den politiske styringsmodellen i Bergen, parlamentarisme, kanskje ikke er ideell for å behandle sakene.


  – Jeg ser og gjør meg mine tanker, om at parlamentarisme kanskje ikke er en god måte å avgjøre slike saker på. Det ville vært enklere med en formannskapsmodell, for Bergen er mer kompleks hvis man sammeligner med nabokommunene.


  – Jeg synes ikke at man skal forveksle at det tar lang tid i byrådsavdelingen, og at det er lite dialog, med at det er parlamentarismens feil. Det har vært mulig å gjennomføre dette før, kommenterte Charlotte Spurkeland (H).


 • av Atle Andersson
  i går11:21

  Byrådet ber for Stølsheimen


  VINDKRAFT: -Hensynet til natur og friluftsliv må vektlegges sterkt, sier byråd Julie Andersland.
  VINDKRAFT: -Hensynet til natur og friluftsliv må vektlegges sterkt, sier byråd Julie Andersland.
  FOTO: Fred Ivar Klemetsen (arkiv)

  Klimabyråd Julie Andersland (V) i Bergen ber NVE ta særlig hensyn til Stølsheimen og andre naturområder i Hordaland når det skal utpekes nye områder for vindkraftutbygging.


  - Det er viktig at innbyggerne i Bergen har tilgang til større og mest mulig urørte naturområder i rimelig nærhet, heter det i en høringsuttalelse fra byrådet.


  Uttalelsen kommer i forbindelse med at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) arbeider med en nasjonal rammeplan for utbygging av vindkraft. En rekke fjellområder i Hordaland blir nå analysert for utbygging.


  - I arbeidet med å velge ut områder for vindkraftutbygging anmodes det om at hensynet til natur og friluftsliv vektlegges særlig sterkt, skriver Andersland.


  Byrådet frykter også at omfattende vindkraftutbygging, på toppen av eksisterende vannkraftinngrep, vil kunne skade regionens rennomé.


  Foruten Stølsheimen, fremhever byråden også hensynet til naturen i Kvammafjellene, Bergsdalen og områder i Hardanger og kysten i Sunnhordland.


Vis flere

Siste nytt fra BT