02:39:23Nyheterdirekte

Festet innlegg
ME-foreningen gir penger til videre ME-forskning
13. juni kl 13:12av Kari Pedersen

Forsker Øystein Fluge tok imot sjekken fra ME-foreningens Linda Bringedal og Åge Rosnes
Forsker Øystein Fluge tok imot sjekken fra ME-foreningens Linda Bringedal og Åge Rosnes
FOTO: Haukeland universitetsjukehus

ME-foreningen i Hordaland overleverte onsdag tilsammen 300.000 kroner til ME-forskning på Haukeland og Universitetet i Bergen. 250.000 kroner går til en forskergruppe på kreftavdelingen som leter etter biomarkører for den mystiske sykdommen. Finner de det, kan ME i fremtiden påvises i blod- eller vevsprøver. 


ME-syke over hele verden ventet spent på resultatet da den samme forskergruppen prøvde ut kreftmedisinen rituximab mot ME. Resultatet var skuffende, men gruppen jobber videre langs samme spor. Støtten fra ME-foreningen skal inngå i finansieringen av en liknende studie med cyclofosfamid. 


De siste 50.000 kronene går til professor og barnelege Kristian Sommerfelt, som skal undersøke hvordan det går med barn og unge som får ME-diagnosen. 


MARKERING: Forskergruppen tok samlet imot støtten fra ME-foreningen
MARKERING: Forskergruppen tok samlet imot støtten fra ME-foreningen
FOTO: Haukeland universitetssjukehus

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • 17. august19:18 av Trygve Opheim

  NRK: Barneskoleelev varslet om sikkerhetshull for et halvt år siden


  VIL RYDDE: – Slikt skal ikke skje, sier kommunaldirektør Trine Samuelsberg etter at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om elever og lærere i Bergen kommune
  VIL RYDDE: – Slikt skal ikke skje, sier kommunaldirektør Trine Samuelsberg etter at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om elever og lærere i Bergen kommune
  FOTO: Eirik Brekke (arkiv)

  Onsdag ettermiddag sendte Bergen kommune ut en pressemelding om at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om lærere og elever på skoler i Bergen.


  Feilen ble oppdaget ved at selskapet Identum, som drifter id-handteringssystemet eFeide, fant uregelmessigheter etter en rutinesjekk og deretter varslet kommunen, opplyser selskapet til Bergens Tidende. 


  – Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi har et stort ansvar med å sikre de personopplysningene vi samler inn, sa Trine Samuelsberg, som er kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett til Bergens Tidende.


  Så mange som 35.000 elever og lærere kunne være rammet.


  Nå har saken imidlertid tatt en ny vending.


  NRK Hordaland melder om at en gutt i barneskolealder varslet om sikkerhetshullet allerede for et halvt år siden. Da han tirsdag oppdaget at mangelen var der fremdeles, logget han seg inn på en rektor sin brukerkonto og sendte en melding som latterliggjorde sikkerhetsnivået.


  – Det er ikke grunn til å frykte at brukerinformasjonen er havnet på avveie. Dette burde de ansatte ha fulgt opp for lengst. Hadde de gjort det, hadde vi ikke vært i denne situasjonen, sier Frode Karlsen, politiinspektør og seksjonsleder ved seksjon for etterforskning av økonomi-, miljø- og arbeidsmarkedskriminalitet i Vest politidistrikt til NRK.


  Også sikkerhetseksperter reagerer på saken.


  Siden EU innførte nye personvernregler i sommer, har Datatilsynet hatt mulighet til å gi gebyrer i millionklassen hvis det avdekkes sikkerhetsmangler, skriver NRK.


  – For Datatilsynet er det bare å finne frem bøteboken med en gang. For eleven sin del, vil jeg si at han fortjener kake, og ikke straff, for å ha sagt ifra, sier sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim til NRK. 


 • 16. august12:42 av Hilde Heian

  453 abonnenter strømløse i Bergenhus


  Et strømbrudd har rammet området rundt Koengen.


  - Ved Skoltegrunnskaien pågår det gravearbeid, og der er det noen som har vært borti en strømkabel og skadet den, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin  i BKK. 


  De kobler nå om kundene til nærliggende strømnett og forventer at strømmen er tilbake senest 14.30.


 • 15. august19:14 av Malene Indrebø-Langlo

  Skolebyråden Pål Hafstad Thorsen går av  Onsdag kveld skriver han dette på Facebook:


  I kveld går jeg av som byråd for barnehage, skole og idrett. For Arbeiderpartiet, partiet i mitt hjerte, er det behov for å stokke kortene på nytt og bygge opp flere dyktige politikere som kan være med å vinne valg. Spesielt i kjølvannet av at Harald Schjelderup har meldt at han ikke tar gjenvalg. Derfor tar jeg et steg til siden for å slippe andre frem.


Vis flere

Siste nytt fra BT