11:58:32Nyheterdirekte

Festet innlegg
12. juni kl 10:29av Atle Andersson
BLIR VERNET: Øystesevassdraget får fullt vern, varsler olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). På bildet Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag ved Ørredalsfossen i vassdraget.
BLIR VERNET: Øystesevassdraget får fullt vern, varsler olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). På bildet Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag ved Ørredalsfossen i vassdraget.
FOTO: Tor Høvik (arkiv)

Søviknes vil ha Øystese-vern


Regjeringen går inn for fullt vern av Øystesevassdraget. I løpet av høsten kommer olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til å legge frem forslag i Stortinget om at vassdraget i Kvam får vernestatus.


To søknader om kraftutbygging i øvre og del av Øystesevassdraget er tidligere avvist av regjeringen. Neste skritt har vært forslag om å få vassdraget inn i den nasjonale verneplanen.


Da energi- og miljøkomiteen på Stortinget tidligere behandlet et forslag om vern, fikk det støtte av Ap, SV, MDG og KrF. Men også regjeringspartene har samme mål. I et brev til komiteen skriver Søviknes at arbeidet med vern er en "prioritert oppgave høsten 2018".


Bare Sp avviser forslaget. Partiet støtter en kraftutbygging i regi av det lokale selskapet Øystese Kraft AS i nedre del av vassdraget. Begrunnelsen er at denne utbyggingen vil ha positive ringvirkninger for lokalsamfunnet og at "produksjon av mer fornybar energi som skal være med på å bidra til det grønne skiftet". Senterpartiet kan slutte seg til at øverste delen av vassdraget blir vernet.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Pål Andreas Mæland
  10:55

  Nå blir det bompenger for elbiler i Bergen


  ELBILER MÅ BETALE: Nå innføres snart bompenger også for elbiler i Bergen.
  ELBILER MÅ BETALE: Nå innføres snart bompenger også for elbiler i Bergen.
  FOTO: RUNE SÆVIG

  Andelen elbiler som passerer bompengeringen i Bergen var i november 20,5 prosent. Dermed er den magiske grensen på 20 prosent nådd, og nå skal det innføres bompenger også for elbiler.


  – Prosess for innføring av bompengeavgift i Bergen kan settes i gang, bekrefter seniorrådgiver Kristian Bauge i Statens vegvesen overfor VG.


  Elbilene skal betale 10 kroner i bomringen, og 20 kroner i rushtiden. Til sammenligning er taksten for en bensinbil 51 kroner i rushtiden, mot 56 kroner for en dieselbil. Brukere av Autopass får 20 prosent rabatt.


  Som BT tidligere har skrevet, var det bare et tidsspørsmål før grensen ble nådd. Bystyret har vedtatt at elbilene må betale etter at andelen passerer 20 prosent. I oktober var andelen 19,9 prosent.


  Nøyaktig når elbilene skal begynne å betale, er ikke bestemt. De nye takstene må kunngjøres fire til seks uker før de innføres, og et formelt vedtak må gjøres i styringsgruppen for Miljøløftet. Trolig blir den reelle innføringen tidligst mulig i februar.


  I BTs bompengekalkulator kan du regne ut hva dine bomutgifter blir fremover


 • av Arne Edvardsen
  08:54

  Ny digital motorvei skal legge til rette for vekst på Vestlandet


  DIGITAL MOTORVEI: BKK bygger ny digital motorvei på Vestlandet.
  DIGITAL MOTORVEI: BKK bygger ny digital motorvei på Vestlandet.

  Byggingen av en høykapasitets fiberkabel mellom Os i Hordaland og Green Mountain på Rennesøy i Stavanger starter i disse dager. Det er BKK som står bak utbyggingen.


  Kabelen blir en del av et nytt fiber-stamnett i Sør Norge som skal sørge for en mer robust og sikker fiber-infrastruktur på Vestlandet. 


  - En av de unike fordelene til Vestlandet har alltid vært uovertruffen tilgang på grønn, rimelig energi. I dag er ikke dette nok. Dagens selskaper bygges opp rundt big data, sensorteknologi, robotisering og en lynrask kommunikasjon med resten av verden, skriver BKK i en pressemelding.


  - Dette vil ikke bare styrke Bergen, men vil være med på å utruste Vestlandet som en fremtidsrettet og konkurransedyktig region, med et globalt perspektiv, sier Håkon Pettersen, finansbyråd i Bergen.


 • av Per Willy Lindberg
  i går11:53

  Arbeidet på "Helge Ingstad" innstilt


  HAVARERT: Arbeidet ved KNM "Helge Ingstad" er innstilt inntil vinden løyer.
  HAVARERT: Arbeidet ved KNM "Helge Ingstad" er innstilt inntil vinden løyer.
  FOTO: Alice Bratshaug

  Søndag melder Forsvaret at arbeidet ved den havarerte fregatten "Helge Ingstad" er innstilt på grunn av kraftig vind. Først når været tillater det, starter arbeidet igjen.


  Havaristen har ligget i ro de siste dagene, ifølge Forsvaret. Dykkeroperasjoner har pågått de siste dagene. Målet er at fregatten skal heves.


  Dykkerfartøy og kranlekteren "Rambiz" har seilt til Hanøytangen for å laste om bord utstyr til neste operasjon, ifølge Forsvaret.


Vis flere

Siste nytt fra BT