16:35:22Nyheterdirekte

Festet innlegg
Turistforeningen med varsku mot vindkraft
12. juni kl 09:37av Atle Andersson

OMSTRIDT: Vindturbin på Midtfjellet i Fitjar kommune. Turistforeningen krever at det tas større hensyn til naturverdier ved planlegging av nye prosjekter.
OMSTRIDT: Vindturbin på Midtfjellet i Fitjar kommune. Turistforeningen krever at det tas større hensyn til naturverdier ved planlegging av nye prosjekter.
FOTO: Arkiv: Eirik Brekke

Den Norske Turistforening (DNT) ber regjeringen stanse arbeidet med "Nasjonal ramme for vindkraft på land". Begrunnelsen for kravet er at mulighetene for lokal, folkelig medvirkning er for dårlig.


Planen som det nå jobbes med, skal blinke ut lokaliteter som er egnet eller uegnet til vindkraftutbygging. Et av målene er å dempe konfliktnivået i disse sakene.


DNT krever at det tas større hensyn til natur, landskap og friluftsliv når nye vindkraftprosjekter på land blir planlagt. 


-Ytterligere vindkraftutbygging på land og nedbygging av viktige naturverdier og friluftslivsområder er noe som angår alle, ikke bare våre medlemmer. Nå oppfordrer vi politikerne om å ta større hensyn til natur og friluftsliv når nye vindkraftverk på land skal planlegges, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.


Landsmøtet til DNT vedtok sist helg en resolusjon fremmet av lokallaget i Bergen og Hordaland.


Turistforeningen mener kunnskapsgrunnlaget, slik det nå foreligger, er for tynt og at befolkningen ikke blir involvert godt nok i prosessen. Organisasjonen viser også til at det foreligger storstilte planer om nye vindkraftprosjekter, og at disse vil beslaglegge store arealer.


– DNT er ikke motstandere av fornybare energiløsninger, og vi ønsker å være en sterk pådriver for en bærekraftig samfunnsutvikling. Vi mener likevel at nasjonal ramme for vindkraft på land må ta mer hensyn til natur og friluftsliv før omfang og plassering bestemmes, sier Ødven.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • i går19:18 av Trygve Opheim

  NRK: Barneskoleelev varslet om sikkerhetshull for et halvt år siden


  VIL RYDDE: – Slikt skal ikke skje, sier kommunaldirektør Trine Samuelsberg etter at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om elever og lærere i Bergen kommune
  VIL RYDDE: – Slikt skal ikke skje, sier kommunaldirektør Trine Samuelsberg etter at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om elever og lærere i Bergen kommune
  FOTO: Eirik Brekke (arkiv)

  Onsdag ettermiddag sendte Bergen kommune ut en pressemelding om at uvedkommende har fått tilgang til personopplysninger om lærere og elever på skoler i Bergen.


  Feilen ble oppdaget ved at selskapet Identum, som drifter id-handteringssystemet eFeide, fant uregelmessigheter etter en rutinesjekk og deretter varslet kommunen, opplyser selskapet til Bergens Tidende. 


  – Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi har et stort ansvar med å sikre de personopplysningene vi samler inn, sa Trine Samuelsberg, som er kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett til Bergens Tidende.


  Så mange som 35.000 elever og lærere kunne være rammet.


  Nå har saken imidlertid tatt en ny vending.


  NRK Hordaland melder om at en gutt i barneskolealder varslet om sikkerhetshullet allerede for et halvt år siden. Da han tirsdag oppdaget at mangelen var der fremdeles, logget han seg inn på en rektor sin brukerkonto og sendte en melding som latterliggjorde sikkerhetsnivået.


  – Det er ikke grunn til å frykte at brukerinformasjonen er havnet på avveie. Dette burde de ansatte ha fulgt opp for lengst. Hadde de gjort det, hadde vi ikke vært i denne situasjonen, sier Frode Karlsen, politiinspektør og seksjonsleder ved seksjon for etterforskning av økonomi-, miljø- og arbeidsmarkedskriminalitet i Vest politidistrikt til NRK.


  Også sikkerhetseksperter reagerer på saken.


  Siden EU innførte nye personvernregler i sommer, har Datatilsynet hatt mulighet til å gi gebyrer i millionklassen hvis det avdekkes sikkerhetsmangler, skriver NRK.


  – For Datatilsynet er det bare å finne frem bøteboken med en gang. For eleven sin del, vil jeg si at han fortjener kake, og ikke straff, for å ha sagt ifra, sier sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim til NRK. 


 • torsdag12:42 av Hilde Heian

  453 abonnenter strømløse i Bergenhus


  Et strømbrudd har rammet området rundt Koengen.


  - Ved Skoltegrunnskaien pågår det gravearbeid, og der er det noen som har vært borti en strømkabel og skadet den, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin  i BKK. 


  De kobler nå om kundene til nærliggende strømnett og forventer at strømmen er tilbake senest 14.30.


 • onsdag19:14 av Malene Indrebø-Langlo

  Skolebyråden Pål Hafstad Thorsen går av  Onsdag kveld skriver han dette på Facebook:


  I kveld går jeg av som byråd for barnehage, skole og idrett. For Arbeiderpartiet, partiet i mitt hjerte, er det behov for å stokke kortene på nytt og bygge opp flere dyktige politikere som kan være med å vinne valg. Spesielt i kjølvannet av at Harald Schjelderup har meldt at han ikke tar gjenvalg. Derfor tar jeg et steg til siden for å slippe andre frem.


Vis flere

Siste nytt fra BT