16:10:48Nyheterdirekte

Festet innlegg
Turistforeningen med varsku mot vindkraft
12. juni kl 09:37av Atle Andersson

OMSTRIDT: Vindturbin på Midtfjellet i Fitjar kommune. Turistforeningen krever at det tas større hensyn til naturverdier ved planlegging av nye prosjekter.
OMSTRIDT: Vindturbin på Midtfjellet i Fitjar kommune. Turistforeningen krever at det tas større hensyn til naturverdier ved planlegging av nye prosjekter.
FOTO: Arkiv: Eirik Brekke

Den Norske Turistforening (DNT) ber regjeringen stanse arbeidet med "Nasjonal ramme for vindkraft på land". Begrunnelsen for kravet er at mulighetene for lokal, folkelig medvirkning er for dårlig.


Planen som det nå jobbes med, skal blinke ut lokaliteter som er egnet eller uegnet til vindkraftutbygging. Et av målene er å dempe konfliktnivået i disse sakene.


DNT krever at det tas større hensyn til natur, landskap og friluftsliv når nye vindkraftprosjekter på land blir planlagt. 


-Ytterligere vindkraftutbygging på land og nedbygging av viktige naturverdier og friluftslivsområder er noe som angår alle, ikke bare våre medlemmer. Nå oppfordrer vi politikerne om å ta større hensyn til natur og friluftsliv når nye vindkraftverk på land skal planlegges, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.


Landsmøtet til DNT vedtok sist helg en resolusjon fremmet av lokallaget i Bergen og Hordaland.


Turistforeningen mener kunnskapsgrunnlaget, slik det nå foreligger, er for tynt og at befolkningen ikke blir involvert godt nok i prosessen. Organisasjonen viser også til at det foreligger storstilte planer om nye vindkraftprosjekter, og at disse vil beslaglegge store arealer.


– DNT er ikke motstandere av fornybare energiløsninger, og vi ønsker å være en sterk pådriver for en bærekraftig samfunnsutvikling. Vi mener likevel at nasjonal ramme for vindkraft på land må ta mer hensyn til natur og friluftsliv før omfang og plassering bestemmes, sier Ødven.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • i går13:35 av Pål Andreas Mæland

  Splittet fylkesutvalg sa ja til St. Paul


  BLIR STØRRE: St. Paul Gymnas i Bergen sentrum kan få 146 flere elever, dersom Utdanningsdirektoratet sier ja. Saken har splittet samarbeidspartiene i Hordaland fylkeskommune.
  BLIR STØRRE: St. Paul Gymnas i Bergen sentrum kan få 146 flere elever, dersom Utdanningsdirektoratet sier ja. Saken har splittet samarbeidspartiene i Hordaland fylkeskommune.
  FOTO: ØRJAN DEISZ

  KrF sikret flertall for å utvide private St. Paul Gymnas. Saken splittet som ventet samarbeidspartiene Ap, SV, Sp og KrF i fylkesutvalget torsdag.


  De tre førstnevnte stemte imot, mens KrF sikret flertall for 146 nye elevplasser ved St. Paul, sammen med Høyre, Frp, Venstre og MDG.


  Som BT tidligere har skrevet, mener venstresiden at utvidelsen vil gi for mange private skoleplasser i Bergen, og i tillegg for mange i sentrum.


  I en protokollmerknad ber derfor Ap, SV og Sp om at Utdanningsdirektoratet avviser søknaden fra St. Paul skole. Det er direktoratet som skal ta den endelige avgjørelsen. "Vi vil advare mot en utvikling der en samler privatskoler og stor elevgrupper sentralt i Bergen" heter det i merknaden.


 • torsdag17:13 av Kari Pedersen

  Høgskulen på Vestlandet får 15 nye studieplasser i sykepleie  Forhandlingene om revidert budsjett har sørget for 15 flere studieplasser på treårig sykepleier til Høgskulen på Vestlandet. Fra før har VID vitenskapelige høgskole, med avdeling i Bergen, fått 15 flere studieplasser. 


  - Det er et stort behov for å utdanne flere sykepleiere, og jeg er derfor veldig glad for at vi kom til enighet om å bevilge ekstra studieplasser innen dette feltet. Dette var en viktig sak for KrF i forhandlingene, sier Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for KrF. 


  Budsjettavtalen har regjeringspartiene (H, Frp, V) gjort med KrF. 


 • torsdag11:26 av Hilde Heian

  Passproblemer i hele landet


  Ved passkontoret i Fyllingsdalen forteller folk at de har ventet i flere timer, og de er ikke alene.


  - Politiet har IKT-problemer som berører flere av politiets systemer. Passystemet vårt er berørt av feilen. Vi jobber med feilsøking. Publikum kan kontakte politiet på vanlig måte. 02800 og nødnummeret 112 er uberørt av feilen, sier IKT-direktør Cato Rindal i Politidirektoratet i en pressemelding.


Vis flere

Siste nytt fra BT