17:31:17Nyheterdirekte

Festet innlegg
Hardanger-laksen får sin genbank
21. februar kl 12:37av Erik Fossen

REDDES: Villaks og sjøørret fra Hardanger skal få permanent asyl i en genbank. Denne laksen fra Vosso søkte midlertidig tilflukt i et anlegg i Eidfjord i 2007.
REDDES: Villaks og sjøørret fra Hardanger skal få permanent asyl i en genbank. Denne laksen fra Vosso søkte midlertidig tilflukt i et anlegg i Eidfjord i 2007.
FOTO: Ogne Øyehaug (arkiv)

Regjeringen vil bruke opp mellom 60 og 70 millioner kroner på å etablere en permanent genbank for villaks og sjøørret fra Hardanger.


Det offentliggjorde klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) under sitter besøk i Bergen onsdag.


- Tilstanden for mange laksefiskbestander i Hardanger er så dårlig at det er nødvendig å sikre dem i genbank. Da kan vi bygge opp igjen bestandene av laks og sjøørret i Hardanger så snart forholdene ligger til rette for det, sier Elvestuen.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Pål Andreas Mæland
  15:59

  Nei til fritt skuleval i Vestland


  GEIR MARTIN STRANDE
  GEIR MARTIN STRANDE
  FOTO: HORDASKULE: Langhaugen vidaregåande skule i Bergen skal fortsatt vere kun for elevar frå Hordaland, meiner Fellesnemnda.

  Fellesnemnda for nye Vestland vil ikkje ha fritt skuleval i det nye fylket, melder NRK. I staden vil nemnda ha det slik som i dag, der elevane må søke på skuleplass etter dei gamle fylkesgrensene. Innstillinga blir no sendt ut på høyring, blant anna til elevråda, ungdommens fylkesting og elevorganisasjonane.


 • av Hilde Heian
  10:12

  Ber folk koke drikkevannet


  Vaktsentralen i Bergen kommune anbefaler folk i Fana og Bønesområdet om å koke drikkevannet. Årsaken er det store vannledningsbruddet i Fana.


  - Dette gjelder 15.000 adresser, og vi holder på å varsle dem nå. Men vi har litt datatrøbbel, forteller vaktoperatør Inger Strømme ved Vaktsentralen i Bergen kommune.


  Inntil videre undersøkelser og tiltak er gjennomført, anbefaler vi dere å koke drikkevannet, skriver kommunen.


  Vannet kan være misfarget brunt eller gult når det kommer tilbake. Rådet er da å skylle godt ut på kaldtvannskranen, fortrinnsvis på det laveste punktet i huset. Er det nødvendig, bør siler også rengjøres.


  Ved spørsmål, kan man kontakte vaktsentralen på telefon 55 56 78 15.


 • av Kari Pedersen
  09:37

  Tre fra Hordaland får erstatning fordi livmorhalskreften ikke ble oppdaget   Tre kvinner fra Hordaland får erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning på grunn av forsinket diagnostisering av livmorshalskreft. En av de tre har, på grunn av forsinkelsen, dårligere mulighet for å overleve kreften.


  Nasjonalt har 66 kvinner fått erstatning av NPE. 72 prosent har dårligere odds fordi kreften ikke ble oppdaget tidlig nok. 


  - Disse kvinnene har ikke fått den oppfølgingen de skulle hatt, og det fikk alvorlige konsekvenser for dem. Vi mener at alle disse 66 kvinnene mest sannsynlig kunne ha unngått å få kreft hvis prøvene hadde blitt fulgt opp på riktig måte, sier NPEs direktør Rolf Gunnar Jørstad.


  Sakene er fra perioden 2014 til oktober i 2018. 81 prosent av sakene gjelder feiltolkning av prøvesvar eller undersøkelse, resten gjelder at funn ikke er fulgt opp, eller at det er ikke tatt prøver.


Vis flere

Siste nytt fra BT