00:29:58Nyheterdirekte

Festet innlegg
13. januar kl 07:10av Kari Pedersen

Flere ble født i Sogn og Fjordane


Mens fødselstallene synker kraftig i og rundt Bergen, går det motsatt vei i Sogn og Fjordane. I 2017 ble det født 937 babyer i fylket, det høyeste fødselstallet siden 2012. 


- Det er svært gledelig at fødselstallet gikk opp i fjor. Vi håper det fortsetter, sier avdelingssjef for Kvinneklinikken i Helse Førde, Tom Guldhav på foretakets nettside. 


I 2012 ble det født nøyaktig 1000 barn. I årene etter har fødseltallet svingt rundt 900, før tallet altså endte med oppgang fra 891 til 937 i fjor. 


I Helse Bergens område gikk det motsatt vei. BT skrev i november at Kvinneklinikken ved Haukeland universitetsjukehus regnet med 4875 fødsler i 2017, 400 færre enn året før. 


Her har færre fødsler gitt underskudd på klinikken og ført til innstramminger på årets drift. 


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Torunn Alice Aarøy
  i går14:11

  Skjælaaen slutter i jobben 


  SLUTTER: Rune Skjælaaen avbildet i 2014.
  SLUTTER: Rune Skjælaaen avbildet i 2014.
  FOTO: Tor Høvik

  Pasient- og brukerombud i Hordaland, Rune Skjælaaen, slutter i jobben og går av med AFP. Det skjer i slutten av oktober.


  Den som overtar etter ham, er Lisa Førde Refsnes. 


  Hun er i dag pasient- og brukerombud i Sogn og Fjordane. Hun er konstituert i Skjælaaens stilling inntil videre. Ombudet venter på en avklaring i forbindelse med regionreformen. Den vil trolig føre til at Hordaland og Sogn og Fjordane blir region Vestland i 2020.


  Lisa Førde Refsnes er jurist og har vært pasient- og brukerombud i Sogn og Fjordane siden 2013, skriver Skjælaaen i en pressemelding.


 • av Cathrine Krane Hansen
  i går13:20

  Hyttefolk mot vindturbiner


  Det er nok med «monstermastene», skriver Kvamskogen Velforening i sin høringsuttalelse om vindturbiner.
  Det er nok med «monstermastene», skriver Kvamskogen Velforening i sin høringsuttalelse om vindturbiner.

  NVE skal vurdere 43 områder for vindkraftutbygging på land, og Kvamskogen er ett av disse. Flere har protestert mot dette, og nå har Kvamskogen Vel kommet med høringsuttalelse. Mer enn 600 hytter er knyttet til foreningen, og totalt er det om lag 2200 hytter på Kvamskogen.


  «I tillegg er Kvamskogen frilufts- rekreasjon- og naturområde for svært mange i Bergen, i Samnanger og i Kvam ... Vi mener det ikke er akseptabelt å bygge vindturbinpark på noen områder på Kvamskogen», heter det i uttalelsen fra ​velforeningen.


  I uttalelsen listes det opp flere argumentene mot vindturbinpark: Den vil ødelegge naturen, skape livsfarlige isklumper fra rotorbladene og medføre mye støy. Dessuten har området nok med de såkalte «monstermastene».


 • av Cathrine Krane Hansen
  i går12:32

  BBC lager program om E39


  BBC skal blant annet intervjue Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe om bro over Bjørnefjorden.
  BBC skal blant annet intervjue Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe om bro over Bjørnefjorden.
  FOTO: Rune Sævig

  BBC World Radio, som har cirka 30 millioner lyttere i hele verden, kommer til Vestlandet for å lage spesialprogram om fergefritt E39. Etter en tur innom Teknologidagene i Trondheim, kommer reportasjeteamet til Bergen og Tysnes lørdag 3. november. 


  BBC er spesielt interessert i kryssingen av Bjørnefjorden. På Tysnes skal de blant annet intervjue ordfører Kåre Martin Kleppe og lokalbefolkning om betydningen av bro over Bjørnefjorden, heter det i en pressemelding fra Statens vegvesen som er byggherre for E39.


  Veiprosjektet vekker også interesse i akademia. For tiden pågår det om lag 50 doktorgrader eller post doc-prosjekt om veistrekningen fra Kristiansand til Trondheim.


Vis flere

Siste nytt fra BT