23:42:31Nyheterdirekte

Festet innlegg
Oppdretter tapte klagesak - må stenge anlegg
05. desember kl 12:20av Atle Andersson


Erko Seafood AS må stanse driften ved to oppdrettsanlegg på grunn av dårlig miljøtilstand og lave oksygennivåer i Masfjorden. Det er klart etter at Miljødirektoratet har fattet endelig vedtak i saken.


Selskapet fikk i vår inndratt utslippstillatelsen for oppdrettsanleggene Bergsvik og Barlingebotten, noe som betyr at driften må stanses. Det var Fylkesmannen i Hordaland som fattet det opprinnelige vedtaket.


- Slik miljøtilstanden i Masfjorden har forverret seg de siste årene er vi tilfreds med avgjørelsen som stadfester at forurensningen til dette fjordområdet må stoppes. Miljøtilstanden er nå vesentlig dårligere enn forutsatt da tillatelsene ble gitt, sier miljøvernsjef Kjell Kvingedal.


Seniorrådgiver Tom N. Pedersen hos Fylkesmannen har tidligere uttalt at «Masfjorden holder på å bli kvalt».


Erko Seafood har avvist at utslippene fra oppdrettsanleggene er skyld i oksygensvikten, og engasjerte advokatfirmaet Wikborg Rein. Det har så langt ikke lyktes BT å få kommentar fra Erko-ledelsen til den endelige avgjørelsen fra Miljødirektoratet.


Direktoratet gir imidlertid Erko tillatelse til å drive de to oppdrettsanleggene frem til fisken er slakteklar i april neste år. Selskapet har tidligere anslått at de ville tape flere titall millioner kroner hvis utslippstillatelsene ble trukket tilbake allerede i 2017.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • 12:19 av Pål Andreas Mæland

  Takket nei til gjenvalg for Høyre


  GIR SEG: Jana Midelfart Hoff (H) er inne i sin siste bystyreperiode.
  GIR SEG: Jana Midelfart Hoff (H) er inne i sin siste bystyreperiode.
  FOTO: EIRIK BREKKE (arkiv)

  Tidligere byråd Jana Midelfart Hoff (H) har takket nei til gjenvalg for Høyre, og går dermed ut av bystyret etter neste valg. BT skrev på lørdag at de aller fleste av bystyrerepresentantene har sagt ja til gjenvalg, men hadde ikke med Hoff i oversikten. - Det har vært utrolig lærerike  år, men nå har jeg lyst til å være litt mer aktiv som lege, skriver Hoff. Hun var byråd for barnehage og skole i 2015, og har sittet i komite for helse og sosial siden.


 • 11. juli22:14 av Erlend Langeland Haugen

  Reksten-båt funnet etter nesten 80 år


  FOTO: H.Larsson-Feddes samling / Krigsseilerregisteret

  Det Hilmar Reksten-eide handelsskapet DS «Octavian» forsvant sporløst i januar 1942. I nesten 80 år har etterlatte og historikere trodd skipet, med 16 nordmenn om bord, ble torpedert av en tysk ubåt og senket utenfor Newfoundland. Nå er vraket funnet - utenfor New Jersey.


  Det er NRK som forteller den oppsiktsvekkende historien i en lang artikkel publisert onsdag kveld.


  – Dette er helt utrolig. Historien må endres, sier marinarkeolog til NRK. • 11. juli13:23 av Eivind Fondenes

  Vil bygge betongfabrikk på Askøy – lover flere nye arbeidsplasser


  NY FABRIKK: Fabrikken skal etter planen bygges på denne tomten på Mjølkevidvarden på Askøy.
  NY FABRIKK: Fabrikken skal etter planen bygges på denne tomten på Mjølkevidvarden på Askøy.
  FOTO: Helge Sunde (arkiv)

  Byggevareprodusenten Contiga AS har planer om å bygge ny hulldekkefabrikk nord på Askøy. 


  Fabrikken skal bygges på en tomt på Mjølevikvarden. I dag holder søsterselskapet Norstone til på tomten, hvor det produseres grus og singel.


  Contiga produserer bæreelementer i stål og betong. Fabrikken på Askøy skal produsere hulldekker, som er betongelementer som brukes i gulv og tak på større bygninger. 


  – Vi har lenge hatt ønske om å bygge en fabrikk på Vestlandet. Vi har også merket at det er et behov for dette i byggevaremarkedet i Bergen, sier administrerende direktør Audun Harridsleff i Contiga AS. 


  Om alt går etter planen vil fabrikken produsere rundt 250.000 kvadratmeter med hulldekker i året, og skape mellom 20 og 25 nye arbeidsplasser. 


  I tillegg vil de ha behov for tjenester til vedlikehold av fabrikken. 


  – Forhåpentligvis vil fabrikken generere arbeidsplasser hos andre lokale bedrifter også, sier han. 


  Contiga-sjefen sier de vil levere byggesøknad i løpet av høsten, men at de allerede har fått positive signaler fra kommunen om byggeplanene.
Vis flere

Siste nytt fra BT