17:10:52Nyheterdirekte

Festet innlegg
Oppdretter tapte klagesak - må stenge anlegg
05. desember kl 12:20av Atle Andersson

Erko Seafood AS må stanse driften ved to oppdrettsanlegg på grunn av dårlig miljøtilstand og lave oksygennivåer i Masfjorden. Det er klart etter at Miljødirektoratet har fattet endelig vedtak i saken.

Selskapet fikk i vår inndratt utslippstillatelsen for oppdrettsanleggene Bergsvik og Barlingebotten, noe som betyr at driften må stanses. Det var Fylkesmannen i Hordaland som fattet det opprinnelige vedtaket.

- Slik miljøtilstanden i Masfjorden har forverret seg de siste årene er vi tilfreds med avgjørelsen som stadfester at forurensningen til dette fjordområdet må stoppes. Miljøtilstanden er nå vesentlig dårligere enn forutsatt da tillatelsene ble gitt, sier miljøvernsjef Kjell Kvingedal.

Seniorrådgiver Tom N. Pedersen hos Fylkesmannen har tidligere uttalt at «Masfjorden holder på å bli kvalt».

Erko Seafood har avvist at utslippene fra oppdrettsanleggene er skyld i oksygensvikten, og engasjerte advokatfirmaet Wikborg Rein. Det har så langt ikke lyktes BT å få kommentar fra Erko-ledelsen til den endelige avgjørelsen fra Miljødirektoratet.

Direktoratet gir imidlertid Erko tillatelse til å drive de to oppdrettsanleggene frem til fisken er slakteklar i april neste år. Selskapet har tidligere anslått at de ville tape flere titall millioner kroner hvis utslippstillatelsene ble trukket tilbake allerede i 2017.

Siste innlegg
 • 12:29 av Hilde Heian

  Moholt ny styreleder i Bybanen

  VALGT: Linn Cecilie Moholt er valgt for to år som ny styreleder.
  VALGT: Linn Cecilie Moholt er valgt for to år som ny styreleder.
  FOTO: TOR HØVIK

  Linn Cecilie Moholt er valgt til ny leder av styret i Bybanen AS på generalforsamlingen torsdag. Moholt gikk i fjor til Statoil etter å ha ledet familiebedriften Karsten Moholt AS i åtte år.

  Astrid Sørensen er valgt til ny nestleder i Bybanen AS, hun er også ansatt i Statoil og har hatt ledende stillinger i selskapet.

  Fylkestinget har vedtatt å utvide styret med to medlemmer som ikke er politisk valgt. Fylkesordfører Anne Gine Hestetun sier i en pressemelding at hun er svært fornøyd med styret.

 • i går21:52 av Kjetil Gillesvik

  Opprørt over utsettelse

  Tre år er gått siden Trond Mohn gjorde det kjent at han ville betale for en helt ny idrettspark i Åsane. I dag skulle reguleringsplanen behandles i bystyret. Det skjedde imidlertid aldri. Etter å ha mottatt et klagebrev fra Hordaland Ishockeykrets rundt planene, vedtok et knappest mulig flertall å utsette saken.

  Det skjedde mot stemmene til byrådspartiene Ap, KrF og Venstre. 

  - Jeg er meget forundret. Det pågår fortsatt en dialog om detaljene i hallen. At de kommer med dette brevet er meget overraskende, sier Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Arena Nord.

  ARENA NORD: Ishallen er plassert bak hovedtribunen på fotballstadionet.
  ARENA NORD: Ishallen er plassert bak hovedtribunen på fotballstadionet.

  I den nye idrettsparken skal det blant annet bygges en ny fotballstadion, flerbrukshall, samt en ishall med curlingbaner. Det er den siste delen det er strid om. Isidrettene mener blant annet at tilskuerforholdene er for dårlig, samt at arealene til barmark- og oppvarming er for små.

  - Det er blitt en trang hall der rammene for utøverne ikke er gode nok, sier Ørjan Berntsen, leder i Hordaland Ishockeykrets. 

  Han ønsker å flytte isflaten ti meter inn i curlinghallen. Samtidig presiserer han at det aldri var målet å få saken utsatt.

  - Nei, men nå blir det en liten pause. Det gjør at vi kan få oppmerksomhet rundt våre utfordringer. Jeg tror vi skal finne en løsning, sier han.

  IDRETTSPARK: Det Trond ohn-finansierte anlegget består at tre fotballbaner, tre håndballbaner, ishockeyhall, volleyballhall og curlingbane.
  IDRETTSPARK: Det Trond ohn-finansierte anlegget består at tre fotballbaner, tre håndballbaner, ishockeyhall, volleyballhall og curlingbane.
 • i går15:45 av Ingrid Fredriksen

  FNs torturkomité krever svar om BTs saker fra Bergen fengsel

  ISOLERT: Slik ser glattcelle 6143 ut i Bergen fengsel. I dag ble denne cellen tema i FNs torturkomité.
  ISOLERT: Slik ser glattcelle 6143 ut i Bergen fengsel. I dag ble denne cellen tema i FNs torturkomité.
  FOTO: FOTO: Eirik Brekke

  De siste månedene har BT avslørt at psykisk syke isoleres på glattceller i Bergen fengsel. Den yngste var en jente på 15 år. 

  En alvorlig psykisk syk mann satt innelåst på en glattcelle nesten 1700 timer de siste årene. 

  Nå krever FNs torturkomité svar fra den norske stat om bruk av glattcelle i disse konkrete sakene. De krever også svar på hvordan Norge følger de internasjonale fengselsreglene, som tydelig sier at psykisk syke ikke skal isoleres på glattceller. 

  USAs delegat Felice Gaer, som stilte spørsmålet i FN i dag, er spesielt bekymret for at psykisk syke innsatte blir enda sykere av å sitte på slike glattceller. 

Vis flere

Siste nytt fra BT