10:08:24Nyheterdirekte

Festet innlegg
Kraftselskap må punge ut
27. november kl 14:21av Atle Andersson

Naturvernforbundet klaget på mangelfull studie av naturmangfold i forbindelse med planlagt kraftutbygging i Gloppen. Organisasjonen engasjerte derfor alternativ ekspertise for å kartlegge de biologiske verdiene i Gjengedalsvassdraget. Det resulterte i en rekke nye artsfunn i vassdraget, deriblant den største forekomsten av skoddemose i Norge.

Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålagt kraftselskapet Sogn og Fjordane Energi (SFE) å betale Naturvernforbundets utgifter på drøyt 56.000 kroner til kartleggingen. Kraftselskapets innleide konsulenter oppdaget nemlig ikke de sjeldne artene og naturtypene da de gjorde sine undersøkelser forut for søknaden om utbygging i Gjengedalsvassdraget. SFE kan klage avgjørelsen inn for Olje- og energidepartementet.

Naturvernforbundet Hordaland har fremmet et identisk krav etter at de fikk utført og betalte en lignende studie i nedre del av Øystesevassdraget i Kvam. Denne undersøkelsen bidro til funn av en rekke rødlistearter, og medvirket til at regjeringen sa nei til kraftutbygging.

- Det er veldig gledelig at NVE har stadfestet utbyggers plikt til å dekke kartleggingen av naturmangfoldet i Gjengedalsvassdraget. Selv om utbyggingen i nedre del av Øystesevassdraget var mindre enn i Gjengedal, forventer vi at NVE også her lar utbyggerne dekke kartleggingskostnadene, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i fylkeslaget.

KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
FOTO: Oddleiv Apneseth (arkiv)

Siste innlegg

 • 15 min av Eivind Fondenes

  Fjordkraft stiger første dag på Oslo Børs – prises til 3,2 milliarder kroner

  RINGTE I BJELLEN: Fjordkraft ble børsnotert på Oslo Børs onsdag morgen.
  RINGTE I BJELLEN: Fjordkraft ble børsnotert på Oslo Børs onsdag morgen.
  FOTO: Rebekka Davidsen/Fjordkraft

  Fjordkraft-aksjen steg fra start etter at selskapet ble notert på Oslo Børs onsdag morgen.

  Aksjeprisen ble satt til 31 kroner per aksje, som vil si at selskapet prises til 3,2 milliarder kroner.   

  I en pressemelding skriver selskapet at de har fått 1400 nye aksjonærer. 

  – En børsnotering vil forenkle tilgangen til kapital og gi Fjordkraft en aksje som vil være attraktiv som betalingsmiddel ved kjøp av selskaper og kundeporteføljer, sier administrerende direktør Rolf Barmen ifølge pressemeldingingen. 

  Onsdag morgen er Fjordkraft-aksjen den mest omsatte på Oslo Børs. Like etter klokken halv ti er aksjen omsatt for rundt 1,4 milliarder kroner. 

  I forbindelse med børsnoteringen har selskapet fått nytt styre, med Per Axel Koch som styreleder. 

 • i går10:39 av Paul Andre Sommerfeldt

  Protestaksjon samlet inn nær 17 millioner 

  Motaksjonen til Camilla Ahamath fra Bergen fikk inn nærmere 17 millioner til Leger uten grenser.
  Motaksjonen til Camilla Ahamath fra Bergen fikk inn nærmere 17 millioner til Leger uten grenser.
  FOTO: Privat/Facebook

  Motaksjonen mot Sylvi Listhaug som samlet inn penger til Leger uten grenser ble avsluttet tirsdag klokken 10. Til sammen kom det inn 16.737.117 kroner. Totalt bidro over 80.000 i aksjonen. I tillegg ble det gitt bidrag gjennom Vipps og bankoverføringer. 

  Innsamlingen ble satt i gang av Camilla Ahamath fra Bergen fredag kveld, som en reaksjon på at nå avgått justisminister Sylvi Listhaug ble overøst av blomster fra sine tilhengere etter mistillitsforslaget fremmet av Rødt. 

  - Dette er nesten forbi min fatteevne. Jeg tror folk trengte å kjenne på kjærligheten, uttalte initiativtakeren til BT søndag. 

 • mandag13:58 av Erik Fossen

  Telefonproblemene hos politiet er over

  Vest politidistrikt hadde mandag problemer med telefonsystemet sitt. Via Twitter lag politiet i 13.30-tiden ut følgende melding:

  "Vest politidistrikt har problemer med innkommende anrop (02800 og 55556300) - klarer ikke å svare disse. Ved nød ring 112. Det jobbes med saken. Ved kontakt med politiet, kan en gå til http://politiet.no  søke opp lokalt politi og ta kontakt her."

  En halvtime senere kom det melding om at problemene var løst.

Vis flere

Siste nytt fra BT