02:15:53Nyheterdirekte

Festet innlegg
Kraftselskap må punge ut
27. november kl 14:21av Atle Andersson

Naturvernforbundet klaget på mangelfull studie av naturmangfold i forbindelse med planlagt kraftutbygging i Gloppen. Organisasjonen engasjerte derfor alternativ ekspertise for å kartlegge de biologiske verdiene i Gjengedalsvassdraget. Det resulterte i en rekke nye artsfunn i vassdraget, deriblant den største forekomsten av skoddemose i Norge.


Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålagt kraftselskapet Sogn og Fjordane Energi (SFE) å betale Naturvernforbundets utgifter på drøyt 56.000 kroner til kartleggingen. Kraftselskapets innleide konsulenter oppdaget nemlig ikke de sjeldne artene og naturtypene da de gjorde sine undersøkelser forut for søknaden om utbygging i Gjengedalsvassdraget. SFE kan klage avgjørelsen inn for Olje- og energidepartementet.


Naturvernforbundet Hordaland har fremmet et identisk krav etter at de fikk utført og betalte en lignende studie i nedre del av Øystesevassdraget i Kvam. Denne undersøkelsen bidro til funn av en rekke rødlistearter, og medvirket til at regjeringen sa nei til kraftutbygging.


- Det er veldig gledelig at NVE har stadfestet utbyggers plikt til å dekke kartleggingen av naturmangfoldet i Gjengedalsvassdraget. Selv om utbyggingen i nedre del av Øystesevassdraget var mindre enn i Gjengedal, forventer vi at NVE også her lar utbyggerne dekke kartleggingskostnadene, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i fylkeslaget.


KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
FOTO: Oddleiv Apneseth (arkiv)


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • i går15:40 av Arne Edvardsen

  Må fortsatt koke vannet etter vannledningsbrudd


  Bergen vann har tatt nye prøver i dag etter vannledningsbruddet i Møllendalsveien. Kokevarselet for beboere på Nygårdshøyden vil ikke bli opphevet før tidligst torsdag. Det er gjort funn av tarmbakterier i noen av prøvene. Dette gjør at man ikke kan friskmelde vannet i dag. Seksjonsleder for Vannproduksjon i Bergen vann, Frode Aasen, sier til NRK Hordaland at funnene i dag kan tyde på en eldre forurensning i drikkevannet. Nå vil de bytte ut noen av delene på vannledningsnettet og ta nye prøver.


 • i går14:52 av Marita Ramsvik

  Risikerer å måtte stenge vanntilførselen enkelte steder på Askøy


  VANNINGSFORBUD: På grunn av kritisk vannmangel har Askøys innbyggere fått forbud mot å sløse med vannet.
  VANNINGSFORBUD: På grunn av kritisk vannmangel har Askøys innbyggere fått forbud mot å sløse med vannet.
  FOTO: Helge Sunde

  I går skrev BT om at vannstanden er kritisk i flere vannmagasiner på Askøy.


  Særlig kritisk er det i vannverket Ingersvannet, hvor det bare er mellom fire til fem meter nedtappet vann på onsdag. 


  – Vi har iverksatt flere grep. Vi har blant annet redusert trykket i magasinene, og vi har overført 75 prosent av vannet i Ingersvannet over til Kleppe vannverk, sier avdelingsleder for drift av vann og avløp i Askøy kommune, Otto Kaurin Nilsen.


  Ifølge Nilsen har disse to tiltakene i fellesskap gjort at de har klart å utsette vannkrisen i noen dager til, men at ting fort kan snu. 


  Derfor vurderer kommunen diverse tiltak. Ifølge BA er datodusjing blant forslagene som vurderes. Til BT sier Nilsen at kommunen enda ikke vet hva de skal gjøre, men at de skal ta en beslutning snart. 


  – Dersom et helt vannverk går tomt blir det katastrofe. I ytterste konsekvens må vi slå av vanntilførselen til enkelte områder, sier han. 


  Nå oppfordrer avdelingslederen at hver enkelt innbygger tar ansvar. 


  – Det er frustrerende å motta meldinger om at folk vasker biler og vanner blomster. Dette er sløsing, sier han. 


 • i går10:20 av Marita Ramsvik

  Postmannen kan bli erstattet av robot


  ILLUSTRASJON: Slik kan brev- og pakkeroboten komme til å se ut.
  ILLUSTRASJON: Slik kan brev- og pakkeroboten komme til å se ut.
  FOTO: Buddy Mobility / Posten

  Posten Norge skal sammen med Buddy Mobility utvikle verdens første selvkjørende brev- og pakkerobot.


  I enkelte områder vil roboten kunne erstatte postkassen slik vi kjenner den i dag, og skal både kunne levere og hente post fra totalt 100 hustander hver. 


  – Brev- og pakkeroboten får avansert styring og sensorikk. Den skal kjøre i kun 6 km/t, som betyr at det er liten risiko for omgivelsene. Det øker også sannsynligheten for at vi raskere kan ta roboten i bruk, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge i en pressemelding. 


  Posten deltar på Arendalsuka i august, hvor prototypen av brev- og pakkeroboten vil vises frem. Planen er å teste ut roboten i et boligområde i Kongsberg mot slutten av året.


Vis flere

Siste nytt fra BT