21:27:44Nyheterdirekte

Festet innlegg
Kraftselskap må punge ut
27. november kl 14:21av Atle Andersson

Naturvernforbundet klaget på mangelfull studie av naturmangfold i forbindelse med planlagt kraftutbygging i Gloppen. Organisasjonen engasjerte derfor alternativ ekspertise for å kartlegge de biologiske verdiene i Gjengedalsvassdraget. Det resulterte i en rekke nye artsfunn i vassdraget, deriblant den største forekomsten av skoddemose i Norge.


Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålagt kraftselskapet Sogn og Fjordane Energi (SFE) å betale Naturvernforbundets utgifter på drøyt 56.000 kroner til kartleggingen. Kraftselskapets innleide konsulenter oppdaget nemlig ikke de sjeldne artene og naturtypene da de gjorde sine undersøkelser forut for søknaden om utbygging i Gjengedalsvassdraget. SFE kan klage avgjørelsen inn for Olje- og energidepartementet.


Naturvernforbundet Hordaland har fremmet et identisk krav etter at de fikk utført og betalte en lignende studie i nedre del av Øystesevassdraget i Kvam. Denne undersøkelsen bidro til funn av en rekke rødlistearter, og medvirket til at regjeringen sa nei til kraftutbygging.


- Det er veldig gledelig at NVE har stadfestet utbyggers plikt til å dekke kartleggingen av naturmangfoldet i Gjengedalsvassdraget. Selv om utbyggingen i nedre del av Øystesevassdraget var mindre enn i Gjengedal, forventer vi at NVE også her lar utbyggerne dekke kartleggingskostnadene, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i fylkeslaget.


KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
FOTO: Oddleiv Apneseth (arkiv)


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Torunn Alice Aarøy
  14:11

  Skjælaaen slutter i jobben 


  SLUTTER: Rune Skjælaaen avbildet i 2014.
  SLUTTER: Rune Skjælaaen avbildet i 2014.
  FOTO: Tor Høvik

  Pasient- og brukerombud i Hordaland, Rune Skjælaaen, slutter i jobben og går av med AFP. Det skjer i slutten av oktober.


  Den som overtar etter ham, er Lisa Førde Refsnes. 


  Hun er i dag pasient- og brukerombud i Sogn og Fjordane. Hun er konstituert i Skjælaaens stilling inntil videre. Ombudet venter på en avklaring i forbindelse med regionreformen. Den vil trolig føre til at Hordaland og Sogn og Fjordane blir region Vestland i 2020.


  Lisa Førde Refsnes er jurist og har vært pasient- og brukerombud i Sogn og Fjordane siden 2013, skriver Skjælaaen i en pressemelding.


 • av Cathrine Krane Hansen
  13:20

  Hyttefolk mot vindturbiner


  Det er nok med «monstermastene», skriver Kvamskogen Velforening i sin høringsuttalelse om vindturbiner.
  Det er nok med «monstermastene», skriver Kvamskogen Velforening i sin høringsuttalelse om vindturbiner.

  NVE skal vurdere 43 områder for vindkraftutbygging på land, og Kvamskogen er ett av disse. Flere har protestert mot dette, og nå har Kvamskogen Vel kommet med høringsuttalelse. Mer enn 600 hytter er knyttet til foreningen, og totalt er det om lag 2200 hytter på Kvamskogen.


  «I tillegg er Kvamskogen frilufts- rekreasjon- og naturområde for svært mange i Bergen, i Samnanger og i Kvam ... Vi mener det ikke er akseptabelt å bygge vindturbinpark på noen områder på Kvamskogen», heter det i uttalelsen fra ​velforeningen.


  I uttalelsen listes det opp flere argumentene mot vindturbinpark: Den vil ødelegge naturen, skape livsfarlige isklumper fra rotorbladene og medføre mye støy. Dessuten har området nok med de såkalte «monstermastene».


 • av Cathrine Krane Hansen
  12:32

  BBC lager program om E39


  BBC skal blant annet intervjue Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe om bro over Bjørnefjorden.
  BBC skal blant annet intervjue Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe om bro over Bjørnefjorden.
  FOTO: Rune Sævig

  BBC World Radio, som har cirka 30 millioner lyttere i hele verden, kommer til Vestlandet for å lage spesialprogram om fergefritt E39. Etter en tur innom Teknologidagene i Trondheim, kommer reportasjeteamet til Bergen og Tysnes lørdag 3. november. 


  BBC er spesielt interessert i kryssingen av Bjørnefjorden. På Tysnes skal de blant annet intervjue ordfører Kåre Martin Kleppe og lokalbefolkning om betydningen av bro over Bjørnefjorden, heter det i en pressemelding fra Statens vegvesen som er byggherre for E39.


  Veiprosjektet vekker også interesse i akademia. For tiden pågår det om lag 50 doktorgrader eller post doc-prosjekt om veistrekningen fra Kristiansand til Trondheim.


Vis flere

Siste nytt fra BT