01:32:52Nyheterdirekte

Festet innlegg
Kraftselskap må punge ut
27. november kl 14:21av Atle Andersson

Naturvernforbundet klaget på mangelfull studie av naturmangfold i forbindelse med planlagt kraftutbygging i Gloppen. Organisasjonen engasjerte derfor alternativ ekspertise for å kartlegge de biologiske verdiene i Gjengedalsvassdraget. Det resulterte i en rekke nye artsfunn i vassdraget, deriblant den største forekomsten av skoddemose i Norge.


Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålagt kraftselskapet Sogn og Fjordane Energi (SFE) å betale Naturvernforbundets utgifter på drøyt 56.000 kroner til kartleggingen. Kraftselskapets innleide konsulenter oppdaget nemlig ikke de sjeldne artene og naturtypene da de gjorde sine undersøkelser forut for søknaden om utbygging i Gjengedalsvassdraget. SFE kan klage avgjørelsen inn for Olje- og energidepartementet.


Naturvernforbundet Hordaland har fremmet et identisk krav etter at de fikk utført og betalte en lignende studie i nedre del av Øystesevassdraget i Kvam. Denne undersøkelsen bidro til funn av en rekke rødlistearter, og medvirket til at regjeringen sa nei til kraftutbygging.


- Det er veldig gledelig at NVE har stadfestet utbyggers plikt til å dekke kartleggingen av naturmangfoldet i Gjengedalsvassdraget. Selv om utbyggingen i nedre del av Øystesevassdraget var mindre enn i Gjengedal, forventer vi at NVE også her lar utbyggerne dekke kartleggingskostnadene, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i fylkeslaget.


KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
KRAFTKAMP: Striden om kraftutbygging i Gjengedalsvassdraget har pågått i årevis, og er fortsatt til behandling hos myndighetene.
FOTO: Oddleiv Apneseth (arkiv)


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Paul Andre Sommerfeldt
  i går23:07

  BA vil ut av Media City Bergen 


  VIL FLYTTE: Ansvarlig redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i BA mener avisen har inngått en leiekontrakt som har vist seg å være for liten.
  VIL FLYTTE: Ansvarlig redaktør Sigvald Sveinbjørnsson i BA mener avisen har inngått en leiekontrakt som har vist seg å være for liten.
  FOTO: Ørjan Deisz

  BAs ansvarlige redaktør Sigvald Sveinbjørnsson vurderer å trekke avisen ut fra Media City etter kun to år i medieklyngen. Det skriver Dagens Næringsliv. 


  Årsaken skal være at redaktøren ikke er fornøyd med plassen de har til rådighet som følge av opplagsvekst og økning av den redaksjonelle staben.


  - Vi har et kontor på 615 kvadratmeter og er litt over 50 medarbeidere. Det var ikke planen at vi skulle være så mange da avtalen ble signert, sier redaktøren til DN. 


  Avisen inngikk en femårskontrakt med huseieren Entra da mediebyen åpnet for to år siden. Ifølge DN er Entra i dialog med BA om å finne en løsning på plassproblemene.  


 • av Hilde Olsen Aalvik
  i går14:01

  Os kommune har sagt opp brannsjef Stein Gjøsund​


  OS-BRANNSJEF: Stein Gjøsund, her avbildet i 2012.
  OS-BRANNSJEF: Stein Gjøsund, her avbildet i 2012.
  FOTO: Eirik Brekke (arkiv)

  Brannsjefen stiller seg uforstående til oppsigelsen melder Midtsiden. 


  Det er ikke en enkelthendelse, men utfordringer over tid, som skal ha ledet til at han med øvste ansvar for arbeidsmiljøet nå må gå, skriver avisen.


  - Jeg kan bekrefte at brannsjef Stein Gjøsund er blitt oppsagt. Det har de siste årene vært utfordringer med arbeidsmiljøet på brannstasjonen, sier rådmann Christian F. Fotland.


  Brannsjefen skal ha fått tilbud om en annen stilling i Os kommune. Oppsigelsestiden er fem måneder, noe som betyr at han kan stå i stillingen frem til 31. juli i år.


  Gjøsund har vært brannsjef i Os siden han tok over etter Klaus Helland i 2003.


  - Oppsigelsen kom uventet. Jeg kjenner naturligvis til utfordringene våre, men stiller meg uforstående til reaksjonen fra kommuneledelsen, sier Gjøsund til Midtsiden.


 • av Kari Pedersen
  i går13:01

  Tidlig start på pollensesongen  Pollensesongen starter vanligvis i begynnelsen av mars, men det milde været har satt fart i våren. I dag starter Norges Astma- og allergiforbund sin daglige pollenvarseltjeneste. Det er to uker tidligere enn vanlig. 


  Lengst er sesongen kommet nord på Vestlandet. Varselet viser beskjeden spredning av or i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. 


  Etter or kommer hassel (bildet). Pollenspredningen fra or og hassel varer normalt tre til fire uker.


  Den tidlige starten i år er ikke ensbetydende med hvor kraftig pollensesongen blir.

  - En ting er hvor mye pollen som produseres, hvor mye som spres er derimot en helt annen sak. Det er væravhengig. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker.


  NAAF råder allergikere til å starte medisineringen. Medisinene bør tas en ukes tid før spredningen tar til for fullt for å oppnå best mulig effekt. 


Vis flere

Siste nytt fra BT