01:53:14Nyheterdirekte

Festet innlegg
14. november kl 16:30av Pål Andreas Mæland
FOTO: MARITA AAREKOL (arkiv)

Bybanen kan bli 1,4 milliarder dyrere


En ny rapport viser at Bybanen til Fyllingsdalen blir 1,4 milliarder kroner dyrere enn tidligere regnet med.


Det er kvalitetssikringsrapporten (KS2) som viser at kostnadene nå er 7,6 millarder kroner. Tidligere har de vært beregnet til 6,2 millarder.


Det er tre hovedgrunner til kostnadsøkningen: • Det skal bygges mer enn tidligere antatt - flere gang- sykkelveier, tilførselsvei til Oasen og depot. Dette er beregnet til en 490 millioner.

 • Dårlige grunnforhold og usikkerthet rundt grunnkjøp. Dette gjelder særlig Minde, Løvstakken og Mindemyren, og er beregnet til 490 millioner.

 • Generell prisstigning: 200 millioner kroner


Fylkesrådmann Rune Haugsdal sier i en pressemelding at fylkeskommunen likevel vil gå videre med planleggingen av utbyggingen.


- Men vi vil se hvor vi kan redusere kostnadene. Uansett vil høyere kostnader ikke medføre økt bompengeavgift utover det som er alt ligger i byvekstavtalen, sier fylkesrådmannen.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • i går15:40 av Arne Edvardsen

  Må fortsatt koke vannet etter vannledningsbrudd


  Bergen vann har tatt nye prøver i dag etter vannledningsbruddet i Møllendalsveien. Kokevarselet for beboere på Nygårdshøyden vil ikke bli opphevet før tidligst torsdag. Det er gjort funn av tarmbakterier i noen av prøvene. Dette gjør at man ikke kan friskmelde vannet i dag. Seksjonsleder for Vannproduksjon i Bergen vann, Frode Aasen, sier til NRK Hordaland at funnene i dag kan tyde på en eldre forurensning i drikkevannet. Nå vil de bytte ut noen av delene på vannledningsnettet og ta nye prøver.


 • i går14:52 av Marita Ramsvik

  Risikerer å måtte stenge vanntilførselen enkelte steder på Askøy


  VANNINGSFORBUD: På grunn av kritisk vannmangel har Askøys innbyggere fått forbud mot å sløse med vannet.
  VANNINGSFORBUD: På grunn av kritisk vannmangel har Askøys innbyggere fått forbud mot å sløse med vannet.
  FOTO: Helge Sunde

  I går skrev BT om at vannstanden er kritisk i flere vannmagasiner på Askøy.


  Særlig kritisk er det i vannverket Ingersvannet, hvor det bare er mellom fire til fem meter nedtappet vann på onsdag. 


  – Vi har iverksatt flere grep. Vi har blant annet redusert trykket i magasinene, og vi har overført 75 prosent av vannet i Ingersvannet over til Kleppe vannverk, sier avdelingsleder for drift av vann og avløp i Askøy kommune, Otto Kaurin Nilsen.


  Ifølge Nilsen har disse to tiltakene i fellesskap gjort at de har klart å utsette vannkrisen i noen dager til, men at ting fort kan snu. 


  Derfor vurderer kommunen diverse tiltak. Ifølge BA er datodusjing blant forslagene som vurderes. Til BT sier Nilsen at kommunen enda ikke vet hva de skal gjøre, men at de skal ta en beslutning snart. 


  – Dersom et helt vannverk går tomt blir det katastrofe. I ytterste konsekvens må vi slå av vanntilførselen til enkelte områder, sier han. 


  Nå oppfordrer avdelingslederen at hver enkelt innbygger tar ansvar. 


  – Det er frustrerende å motta meldinger om at folk vasker biler og vanner blomster. Dette er sløsing, sier han. 


 • i går10:20 av Marita Ramsvik

  Postmannen kan bli erstattet av robot


  ILLUSTRASJON: Slik kan brev- og pakkeroboten komme til å se ut.
  ILLUSTRASJON: Slik kan brev- og pakkeroboten komme til å se ut.
  FOTO: Buddy Mobility / Posten

  Posten Norge skal sammen med Buddy Mobility utvikle verdens første selvkjørende brev- og pakkerobot.


  I enkelte områder vil roboten kunne erstatte postkassen slik vi kjenner den i dag, og skal både kunne levere og hente post fra totalt 100 hustander hver. 


  – Brev- og pakkeroboten får avansert styring og sensorikk. Den skal kjøre i kun 6 km/t, som betyr at det er liten risiko for omgivelsene. Det øker også sannsynligheten for at vi raskere kan ta roboten i bruk, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge i en pressemelding. 


  Posten deltar på Arendalsuka i august, hvor prototypen av brev- og pakkeroboten vil vises frem. Planen er å teste ut roboten i et boligområde i Kongsberg mot slutten av året.


Vis flere

Siste nytt fra BT