00:29:56Politikk og samfunndirekte

Festet innlegg
Publisert 12. oktober kl 12:14

Vaksine mot livmorhalskreft - nå også for gutter

Charles Rex Arbogast/AP

Mens jenter får tilbud om HPV-vaksine gjennom skolen, har gutter som ønsket vaksinen måtte betale for det selv. Nå foreslår regjeringen å bevilge 7,6 mill. kroner til å innføre tilbudet til gutter på 7. trinn fra og med skoleåret 2018–2019. Jenter har hatt tilsvarende tilbud fra 2009. Vaksinen beskytter mot kreft forårsaket av humant papillomavirus (HPV). 

Også gutter rammes av kreft forårsaket av HPV-viruset. I tillegg vil vaksinerte gutter bidra til flokkimmuniteten.

– Dette er en gledelig nyhet for alle gutter som nå får samme mulighet som jenter til å beskytte seg mot HPV-relatert kreft og for alle i fagmiljøene som har jobbet for dette, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Siste innlegg

 • i går14:11 Anders Haga

  Hordaland har mest gjeld i landet

  Til tross for at gjeldsgraden er urovekkende høy i Hordaland fylkeskommune, foreslår fylkesrådmann Rune Haugsdal å øke den med nærmere én milliard for å finansiere investeringer i 2018. Haugsdal påpeker at de samtidig øker avdragene som betales, for å redusere gjelden fortere.

  - Men dette er utfordringen og dilemmaet for fylket fremover. Vi må balansere den videre finansieringen med gjeldsnivået, som må bremses.

  Hordaland er faktisk det fylket som ligger dårligst an når det kommer til gjeldsgraden. Mens driftsbudsjettet i 2018 anslås til 7,6 milliarder, vil lånegjelden bikke 10 milliarder ved inngangen av 2018. 

  - Vi har en gjeldsgrad på 113 prosent. Riksrevisjonen anbefaler maks 75 prosent, sier Haugsdal.

  Dersom fylkespolitikerne følger den vedtatte investeringsplanen, uten å komme opp med nye tiltak, vil man i fremtiden kunne begynne å redusere gjeldsgraden.

 • i går11:19 Cathrine Krane Hansen

  Nye skoleprosjekter

  I tillegg til å ferdigstille nybygg og rehabilitering på videregående skoler i Odda, Voss og Bergen (Tertnes og Bergen katedralskole), skal byggearbeidet ved Åsane videregående skole starte våren 2018. Bygget skal også huse opplæringskontor, Åsane tannklinikk og bydelskulturhus. Den totale kostnadsrammen er på 880 millioner kroner, og fylkesrådmannen foreslår 190 millioner i 2018.

  Det foreslås også startmidler til planlegging og nybygg ved Askøy (6 mill.), Stord (5 mill.) og Bømlo (1 mill.) videregående skoler.

 • i går11:02 Gerd Margrete Tjeldflåt

  Øker fergeprisen med fem prosent

  DYRERE: Passasjerer på ferge kan måtte betale mer etter nyttår. Her er fergen mellom Krokeide og Austevoll.
  DYRERE: Passasjerer på ferge kan måtte betale mer etter nyttår. Her er fergen mellom Krokeide og Austevoll.
  Bjørn Erik Larsen (arkiv).

  Også på vann blir transport dyrere neste år viss fylkesrådmannen får det som han vil. Han foreslår en økning i pris på 5 prosent på fergebilletter. Dette er mer enn regjeringen la opp til i sitt statsbudsjett, og fylkesrådmannen begrunner dette med en stor vekst i kostnader på ferge i årene som kommer.  

  Prisen for å ta hurtigbåt vil stige med rundt 2,5 prosent.

Vis flere

Siste nytt fra BT