14:42:52Nyheterdirekte

Festet innlegg
Vaksine mot livmorhalskreft - nå også for gutter
12. oktober kl 14:14av Anne Jo Lexander

FOTO: Charles Rex Arbogast/AP

Mens jenter får tilbud om HPV-vaksine gjennom skolen, har gutter som ønsket vaksinen måtte betale for det selv. Nå foreslår regjeringen å bevilge 7,6 mill. kroner til å innføre tilbudet til gutter på 7. trinn fra og med skoleåret 2018–2019. Jenter har hatt tilsvarende tilbud fra 2009. Vaksinen beskytter mot kreft forårsaket av humant papillomavirus (HPV). 


Også gutter rammes av kreft forårsaket av HPV-viruset. I tillegg vil vaksinerte gutter bidra til flokkimmuniteten.


– Dette er en gledelig nyhet for alle gutter som nå får samme mulighet som jenter til å beskytte seg mot HPV-relatert kreft og for alle i fagmiljøene som har jobbet for dette, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • 10:20 av Marita Ramsvik

  Postmannen kan bli erstattet av robot


  ILLUSTRASJON: Slik kan brev- og pakkeroboten komme til å se ut.
  ILLUSTRASJON: Slik kan brev- og pakkeroboten komme til å se ut.
  FOTO: Buddy Mobility / Posten

  Posten Norge skal sammen med Buddy Mobility utvikle verdens første selvkjørende brev- og pakkerobot.


  I enkelte områder vil roboten kunne erstatte postkassen slik vi kjenner den i dag, og skal både kunne levere og hente post fra totalt 100 hustander hver. 


  – Brev- og pakkeroboten får avansert styring og sensorikk. Den skal kjøre i kun 6 km/t, som betyr at det er liten risiko for omgivelsene. Det øker også sannsynligheten for at vi raskere kan ta roboten i bruk, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge i en pressemelding. 


  Posten deltar på Arendalsuka i august, hvor prototypen av brev- og pakkeroboten vil vises frem. Planen er å teste ut roboten i et boligområde i Kongsberg mot slutten av året.


 • 08:14 av Adrian Brudvik

  Ikke påvist E.coli i nye prøver av vannet på Nygårdshøyden


  De som bor i dette området anbefales å koke vannet.
  De som bor i dette området anbefales å koke vannet.

  I går ble det tatt nye prøver av vannet på Nygårdshøyden. Disse ga ikke utslag, men det er fortsatt anbefalt å koke vannet. 


  Det opplyser vaktsentralen i Bergen kommune onsdag morgen. 


  Årsaken til at det fortsatt er anbefalt å koke vannet, er at det må gå minst 24 timer før vannet klareres. Forhåpentligvis vil vannet være friskmeldt snart. 


 • i går11:36 av Atle Andersson

  NVE gir støtte til skredsikring på Votlo


  SKRED-ULYKKE: En 38 år gammel kvinne mistet livet da jordskredet rammet dette bolighuset på Votlo i desember i fjor..
  SKRED-ULYKKE: En 38 år gammel kvinne mistet livet da jordskredet rammet dette bolighuset på Votlo i desember i fjor..
  FOTO: Arkiv

  Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har bestemt at de vil dekke 80 prosent av kostnadene med skredsikring etter dødsulykken på Votlo i Osterøy kommune.


  En 38 år gammel kvinne mistet livet da et jordskred rammet boligfeltet 7. desember i fjor. Som BT skrev i mai, var NVE innstilt på å dekke 80 prosent av kostnadene. Osterøy kommune har forpliktet seg til å punge ut med de resterende 20 prosent.


  NVE har nå avgjort at de vil dekke inntil 1,1 millioner kroner av utgiftene til skredsikringen som omfatter totalt tre bolighus, skriver Bygdanytt.


  Totalkostnaden er anslått til i overkant av halvannen millioner kroner. Planen er å gjennomføre tiltak med drenering og beplanting i skråningen der skredet gikk.


  NVEs beslutning er gjort som et såkalt hastevedtak, og i begrunnelsen heter det at sikringen vil ha høy nyttteverdi og at tiltaket vil gi økt trygghet for liv og helse.


  De tre husene som nå blir sikret, ligger i den mest skredutsatte delen av Votlo-bygden der sannsynligheten for nye ras er anslått til oftere enn hvert 100. år.


  Et av de tre husene som er omfattet av tiltakene, er eneboligen som ble rammet av raset.


  Osterøy kommune fastslo tidlig at grunneierne måtte påregne å ta hovedansvaret og betale sikring av egen lomme. Seinere har heradsstyret kommet til at kommunen vil betale 20 prosent, hvis NVE tok resten av kostnaden.


  Åtte andre bolighus på Votlo ligger i et område som er utsatt for steinsprang, ifølge en skredfarekartlegging som ble utført i vinter. En rekke grunneiere har også fått dokumentert fare for ras og utgliding av løsmasser fra sine eiendommer. I disse sakene, må huseierne belage seg på å punge ut for eventuelle sikringstiltak selv.Vis flere

Siste nytt fra BT