04:52:51Nyheterdirekte

Festet innlegg
Vaksine mot livmorhalskreft - nå også for gutter
12. oktober kl 14:14av Anne Jo Lexander
FOTO: Charles Rex Arbogast/AP

Mens jenter får tilbud om HPV-vaksine gjennom skolen, har gutter som ønsket vaksinen måtte betale for det selv. Nå foreslår regjeringen å bevilge 7,6 mill. kroner til å innføre tilbudet til gutter på 7. trinn fra og med skoleåret 2018–2019. Jenter har hatt tilsvarende tilbud fra 2009. Vaksinen beskytter mot kreft forårsaket av humant papillomavirus (HPV). 

Også gutter rammes av kreft forårsaket av HPV-viruset. I tillegg vil vaksinerte gutter bidra til flokkimmuniteten.

– Dette er en gledelig nyhet for alle gutter som nå får samme mulighet som jenter til å beskytte seg mot HPV-relatert kreft og for alle i fagmiljøene som har jobbet for dette, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Siste innlegg

 • i går10:39 av Paul Andre Sommerfeldt

  Protestaksjon samlet inn nær 17 millioner 

  Motaksjonen til Camilla Ahamath fra Bergen fikk inn nærmere 17 millioner til Leger uten grenser.
  Motaksjonen til Camilla Ahamath fra Bergen fikk inn nærmere 17 millioner til Leger uten grenser.
  FOTO: Privat/Facebook

  Motaksjonen mot Sylvi Listhaug som samlet inn penger til Leger uten grenser ble avsluttet tirsdag klokken 10. Til sammen kom det inn 16.737.117 kroner. Totalt bidro over 80.000 i aksjonen. I tillegg ble det gitt bidrag gjennom Vipps og bankoverføringer. 

  Innsamlingen ble satt i gang av Camilla Ahamath fra Bergen fredag kveld, som en reaksjon på at nå avgått justisminister Sylvi Listhaug ble overøst av blomster fra sine tilhengere etter mistillitsforslaget fremmet av Rødt. 

  - Dette er nesten forbi min fatteevne. Jeg tror folk trengte å kjenne på kjærligheten, uttalte initiativtakeren til BT søndag. 

 • mandag13:58 av Erik Fossen

  Telefonproblemene hos politiet er over

  Vest politidistrikt hadde mandag problemer med telefonsystemet sitt. Via Twitter lag politiet i 13.30-tiden ut følgende melding:

  "Vest politidistrikt har problemer med innkommende anrop (02800 og 55556300) - klarer ikke å svare disse. Ved nød ring 112. Det jobbes med saken. Ved kontakt med politiet, kan en gå til http://politiet.no  søke opp lokalt politi og ta kontakt her."

  En halvtime senere kom det melding om at problemene var løst.

 • mandag13:57 av Ingrid Fredriksen

  BTs sak om bruk av glattceller i fengsel ble tema i FN

  ISOLERT: Slik ser glattcellen ut i Bergen fengsel.
  ISOLERT: Slik ser glattcellen ut i Bergen fengsel.
  FOTO: Eirik Brekke

  I februar fortalte BT at psykisk syke innsatte isoleres på glattceller i Bergen fengsel. Sivilombudsmannen har avdekket samme rutine i andre norske fengsler.

  Saken er nå løftet helt opp i FNs menneskerettighetskomité i Genève.  

  – Dette er svært alvorlige funn. Vi mener den norske stat ikke kan fortsette med denne praksisen, sier Kristian Reinert Haugland Nilsen, seniorrådgiver for Nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NIM). Det er de som har fremmet saken i FN. 

  BTs artikkel er nevnt i NIMs innspill til komiteen. De ber staten umiddelbart ta grep for å stoppe at psykisk syke isoleres i fengsel, og sørge for at de får skikkelig helsehjelp. Innspillet er overlevert representanter fra den norske stat.  

Vis flere

Siste nytt fra BT