05:25:18Nyheterdirekte

Festet innlegg
Publisert 12. oktober kl 10:35

Dårlig nytt for Tom Cruise 

PENGER: Tom Cruise ønsker norske insentivmidler.
PENGER: Tom Cruise ønsker norske insentivmidler.
Scanpix

Regjeringens forslag til statsbudsjett gir ingen økning i potten til den norske insentivordningen for film. Dette kan være dårlig nytt for Tom Cruise og andre som har søkt om midler.

Den norske insentivordningen kan refundere inntil 25 prosent av dokumenterte utgifter i Norge, etter søknad.

«Snømannen» og Matt Damon-filmen «Downsizing» var de to første filmene som fikk penger fra ordningen, totalt 45 millioner kroner i fjor.

Taket for 2017 var satt til cirka 57 millioner kroner. Dette blir ikke økt i 2018-budsjettet, selv om en samlet filmbransje og utenlandske produsenter har sagt at dette er nødvendig for å lokke storfilmene til Norge.

Tom Cruise' «Mission Impossible 6» er blant søkerne i høst. Det samme er Netflix-satsingen «The Innocents» som spilles inn i Modalen.

De seks prosjektene som konkurrerer om penger, har planer om å legge igjen 275 millioner kroner i Norge.

- Jeg er veldig skuffet. Dette sparker ben under store prosjekter vi jobber med å få til Norge. Særlig TV-serier, som kan komme tilbake år etter år, mangler forutsigbarhet. Norge har nå den dårligste ordningen i verden, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.

Siste innlegg

 • 15. desember20:46 av Malene Indrebø-Langlo

  Helse Førde kutter neste års driftsbudsjett med over 50 millioner

  Arkiv/Terje Ulvedal

  Etter et seks timers langt møte klarte Helse Førde-styret å samles om det store budsjettkuttet for 2018, melder Firda.

  De ansattes representanter var i utgangspunktet imot innsparingene, men måtte gi etter for presset fra flertallet. 

  De fryktet at innsparingene kom til å gå ut over de ansattes helse, miljø og sikkerhet, og urolige for at innbyggerne i Sogn og Fjordane ikke ville få forsvarlige helsetjenester. 

  – Når HMS-risikoen til de ansatt går opp, har dette også en innvirkning for kvaliteten vi leverer til pasientene, sa styrerepresentant, Artur Norevik til NRK.

  Argumentasjonen for driftsinnsparingen er at Helse Førde skal få råd til å ruste opp sentralsykehuset i Førde med 1,5 millioner kroner, samt investere i medisinteknologi utstyr i tiden fremover. 

  Mellom 30–40 årsverk skal bort, men kuttene skal ifølge styret ikke gå ut over tilbudet til Helse Førde.

 • 15. desember16:32 av Malene Indrebø-Langlo

  Fargespill ble Årets Bergenser

  Arkiv/Odd E. Nerbø

  Fredag ettermiddag kåret BA "Årets bergenser" for 20. gang. De nominerte er foreslått av leserne og er først og kulturpersonligheter, uoppfordrede ildsjeler og mennesker som gjennom sitt engasjement gjør landet litt tryggere. 

  – Fargespill gir et håpefullt svar på fremtidens integreringutfordringer, løsrevet fra innvandrings- og asylpolitikk, sier sjefredaktør i BA, Sigvald Sveinbjørnsson.

  Han forteller at Fargespill pekte seg tidlig ut. 

  – Gjennom dette året har prosjektet vokst kraftig, og langt utenfor bygrensene. Over hele landet popper det nå opp Fargespill-grupper. Nå har de til og med fått lokalkontor i Oslo, sier Sveinbjørnsson.

  Arkiv/Odd E Nerbø
 • 15. desember09:22 av Eystein Røssum

  Spår størst fall i bustadprisane i Bergen

  Eiendom Norge ventar at bustadprisane i Bergen vil falle med fem prosent i 2018. Bransjeorganisasjonen for eigedomsmeklarane meiner prisane her skal meir ned enn både i Stavanger, Trondheim og Oslo. Det går fram av årsprognosen som Eiendom Norge la fram fredag. Årsaka til det spesielt store fallet i Bergen vil ifølgje ei pressemelding vere at folketalsveksten i Bergen er låg, og at det blir bygd mykje nytt. 

  "Utbudet av bruktboliger er stort, og vi har fått tilbakemeldinger om at mange nye nyboligprosjekter vil bli lansert i første halvår 2018. Det vil trolig få betydning for boligprisutviklingen", uttaler adm.dir. Christian Vammervold Dreyer om situasjonen i Bergen i ei pressemelding. 

  Også i andre delar av landet meiner meklarbransjen at låg folketalsvekst kombinert med mange nybygg vil presse prisane ned. I Oslo ventar dei at nivået vil halde seg som i dag. I Trondheim spår dei eit fall på to prosent, i Stavanger eit fall på tre prosent. 

Vis flere

Siste nytt fra BT