00:31:37Politikk og samfunndirekte

Festet innlegg
Publisert 12. oktober kl 10:35

Dårlig nytt for Tom Cruise 

PENGER: Tom Cruise ønsker norske insentivmidler.
PENGER: Tom Cruise ønsker norske insentivmidler.
Scanpix

Regjeringens forslag til statsbudsjett gir ingen økning i potten til den norske insentivordningen for film. Dette kan være dårlig nytt for Tom Cruise og andre som har søkt om midler.

Den norske insentivordningen kan refundere inntil 25 prosent av dokumenterte utgifter i Norge, etter søknad.

«Snømannen» og Matt Damon-filmen «Downsizing» var de to første filmene som fikk penger fra ordningen, totalt 45 millioner kroner i fjor.

Taket for 2017 var satt til cirka 57 millioner kroner. Dette blir ikke økt i 2018-budsjettet, selv om en samlet filmbransje og utenlandske produsenter har sagt at dette er nødvendig for å lokke storfilmene til Norge.

Tom Cruise' «Mission Impossible 6» er blant søkerne i høst. Det samme er Netflix-satsingen «The Innocents» som spilles inn i Modalen.

De seks prosjektene som konkurrerer om penger, har planer om å legge igjen 275 millioner kroner i Norge.

- Jeg er veldig skuffet. Dette sparker ben under store prosjekter vi jobber med å få til Norge. Særlig TV-serier, som kan komme tilbake år etter år, mangler forutsigbarhet. Norge har nå den dårligste ordningen i verden, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.

Siste innlegg

 • i går14:11 Anders Haga

  Hordaland har mest gjeld i landet

  Til tross for at gjeldsgraden er urovekkende høy i Hordaland fylkeskommune, foreslår fylkesrådmann Rune Haugsdal å øke den med nærmere én milliard for å finansiere investeringer i 2018. Haugsdal påpeker at de samtidig øker avdragene som betales, for å redusere gjelden fortere.

  - Men dette er utfordringen og dilemmaet for fylket fremover. Vi må balansere den videre finansieringen med gjeldsnivået, som må bremses.

  Hordaland er faktisk det fylket som ligger dårligst an når det kommer til gjeldsgraden. Mens driftsbudsjettet i 2018 anslås til 7,6 milliarder, vil lånegjelden bikke 10 milliarder ved inngangen av 2018. 

  - Vi har en gjeldsgrad på 113 prosent. Riksrevisjonen anbefaler maks 75 prosent, sier Haugsdal.

  Dersom fylkespolitikerne følger den vedtatte investeringsplanen, uten å komme opp med nye tiltak, vil man i fremtiden kunne begynne å redusere gjeldsgraden.

 • i går11:19 Cathrine Krane Hansen

  Nye skoleprosjekter

  I tillegg til å ferdigstille nybygg og rehabilitering på videregående skoler i Odda, Voss og Bergen (Tertnes og Bergen katedralskole), skal byggearbeidet ved Åsane videregående skole starte våren 2018. Bygget skal også huse opplæringskontor, Åsane tannklinikk og bydelskulturhus. Den totale kostnadsrammen er på 880 millioner kroner, og fylkesrådmannen foreslår 190 millioner i 2018.

  Det foreslås også startmidler til planlegging og nybygg ved Askøy (6 mill.), Stord (5 mill.) og Bømlo (1 mill.) videregående skoler.

 • i går11:02 Gerd Margrete Tjeldflåt

  Øker fergeprisen med fem prosent

  DYRERE: Passasjerer på ferge kan måtte betale mer etter nyttår. Her er fergen mellom Krokeide og Austevoll.
  DYRERE: Passasjerer på ferge kan måtte betale mer etter nyttår. Her er fergen mellom Krokeide og Austevoll.
  Bjørn Erik Larsen (arkiv).

  Også på vann blir transport dyrere neste år viss fylkesrådmannen får det som han vil. Han foreslår en økning i pris på 5 prosent på fergebilletter. Dette er mer enn regjeringen la opp til i sitt statsbudsjett, og fylkesrådmannen begrunner dette med en stor vekst i kostnader på ferge i årene som kommer.  

  Prisen for å ta hurtigbåt vil stige med rundt 2,5 prosent.

Vis flere

Siste nytt fra BT