20:21:52Kulturdirekte

Festet innlegg
Agnete Haaland vil bli teatersjef i Oslo
11. februar kl 14:45av Marita Ramsvik

VIL FLYTTE: Teatersjef Agnete Haaland er en av totalt tretten søkere til stillingen som Teatersjef ved Nationaltheatret.
VIL FLYTTE: Teatersjef Agnete Haaland er en av totalt tretten søkere til stillingen som Teatersjef ved Nationaltheatret.
FOTO: Eirik Brekke

I april i fjor meldte BT at Agnete Haaland, den første kvinnelige teatersjefen ved Den Nationale Scene (DNS) noensinne, går av ved utgangen av år 2019.


På mandag ble det klart at hun søker om stillingen som teatersjef på Nationaltheatret i Oslo, som nå er ledig fra år 2021.


– Det er nok Norges mest spennende teaterjobb. Nå skal Nationaltheatret snart pusse opp hele huset, og i mellomtiden spille teater på turné og andre steder. Det blir en unik sjanse til å gjøre noe nytt, og det trigger meg veldig. I tillegg har jo Nationaltheatret et fantastisk ensemble, sier Haaland. 


Merete Smith, styreleder ved Nationaltheatret, skriver i en pressemelding at hun er svært fornøyd med søkerlisten.


– Vi er glade for å se mange sterke kandidater til teatersjefstillingen. Alle vi håpet at skulle søke, har søkt. En sterk søkerliste er selvsagt av stor betydning for teatret, skriver hun. 


Disse har søkt stillingen som teatersjef:


1. Gaarder, Thorbjørn Johan (63), Oslo


2. Søyland, Bjørn Stamnes (26), Oslo 


3. Høyholm, Elin (45), Oslo 


4. Haaland, Agnete (58), Bergen


5. Seltun, Kristian (48), Oslo


6. Egeberg, Ingjerd (51) 


7. Tovstaul, Ida-Kristin Stavdahl (22), Oslo


8. Arnarsson, Thorleifur Örn (40), Berlin


9. Aune, Marit Moum (54), Oslo


10. Hodne, Runar (48), Oslo 


11. Horn, Kjersti (41), Bærum


12. Nyquist, Mattis Herman (37), Oslo


13. Konfidensiell, etter særskilt vurdering


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Frank Johnsen
  16. april09:20

  Legger ut ekstraforestilling - men ikke ta med mobilen 


  BERGEN: Louis C.K. krever fullstendig mobilforbud på showet.
  BERGEN: Louis C.K. krever fullstendig mobilforbud på showet.
  FOTO: AP

  En av verdens største og mest kontroversielle standup- komikere, Louis C.K., opptrer på Rick’s 19. og 20 april – eksklusivt for Norge.


  Billettene gikk unna på noen timer, så nå legges det ut 430 nye billetter til en ekstraforestilling lørdagen.


  – Folk fra hele landet ville ha billetter. Vi gjør dette også for å motvirke svartebørshandel, sier Bengt Ståle Tvedt i Humorkollektivet.


  Det blir fullstendig mobilforbud på forestillingene, som er lagt til en avsidesliggende krok som Bergen for at Louis C.K. kan teste ut nye tekster til comebackshowet sitt.


  – Vi har ekstra vakthold. Alle som prøve å filme, må forlate Rick’s, sier Tvedt.


  51-åringen har vært ute av rampelyset siden 2017, etter at flere kvinner anklaget ham for seksuelle krenkelser. Først i fjor høst begynte han å gjøre noen uannonserte opptredener på klubber i New York.


  – Bergen er en av veldig få plasser i Europa som får besøk av Louis C.K. Dette er soleklart det største navnet vi har hatt på plakaten, sa Tvedt til BT da nyheten ble kjent.


  Sist Louis C.K var i Norge, i 2013, solgte han ut Oslo Spektrum.


  – Vi har selvfølgelig diskutert om det er riktig å invitere ham til Bergen. Men Louis C.K. har innrømmet sine feil, lagt seg flat, og han trakk seg tilbake en god stund. Han har tapt mye, som han burde, for hans handlinger kan ikke unnskyldes. Men vi har ingen indikasjoner på at dette ikke er et tilbakelagt og mørkt kapittel i hans liv, så vi ønsker han tilbake der han hører hjemme, nemlig på scenen, sier Tvedt.


 • av Frank Johnsen
  12. april12:52

  - Slenger de dritt, får de igjen! 


  DRIT: Lothepus skal få verbal juling i Bergen i mai.
  DRIT: Lothepus skal få verbal juling i Bergen i mai.
  FOTO: Rune Sævig

  Lothepus blir gjenstand for en klassisk «roast» i Bergen 10. mai når Stian Blipp, Morten Ramm, Else Kåss Furuseth, Petter Pilgaard, Christoffer Schjelderup og andre komikere skal gi ham verbal juling for åpen mikrofon.


  Poenget i en roast er at kjent person, showets hedersgjest, skal få passet sitt påskrevet, på en direkte, nådeløs og humoristisk måte. Det er ikke grenser for hvilke fornærmelser man kan utsettes for.


  – Jeg trodde det bare var Pilgaard som skulle slenge dritt. Han tør jo ikke si noe. Jeg blir mer skeptisk når jeg hører om de andre som skal være med. De får bare si hva de vil. Jeg tar igjen.


  – Gleder du deg?


  – Nei. Jeg tåler alt, bare de ikke graver i for mye gammel dritt, sier Lothepus og ler.


  Stian Blipp skal være roastmaster på Ole Bull Scene. Han ble selv utsatt for en roast på Humorfest i 2017. Les om det her.


 • av Frank Johnsen
  12. april09:07

   Louis C.K. til Bergen i påsken - men nå er det utsolgt


  BERGEN: Louis C. K. kommer til Bergen i påsken.
  BERGEN: Louis C. K. kommer til Bergen i påsken.
  FOTO: Scanpix

  En av verdens største og mest kontroversielle standup- komikere, Louis C.K., opptrer på Rick’s 19. og 20 april.


  51-åringen har vær ute av rampelyset siden 2017, etter at flere kvinner anklaget ham for seksuelle krenkelser.


  Først i fjor høst begynte han å gjøre noen uannonserte opptredener på klubber i New York.


  - Bergen er en av veldig få plasser i Europa som får besøk av Louis C.K. Dette er soleklart det største navnet vi har hatt på plakaten, sier Bengt Ståle Tvedt i Humorkollektivet.


  Han tror standup-stjernen nå prøver å restarte en karriere som for få år siden var monumental. Det annonseres med at det kun skal gjøres nytt materiale, myntet på et godt voksent publikum.


  – Vi har selvfølgelig diskutert om det er riktig å invitere ham til Bergen. Men Louis C.K. har innrømmet sine feil, lagt seg flat, og han trakk seg tilbake en god stund. Han har tapt mye, som han burde, for hans handlinger kan ikke unnskyldes. Men vi har ingen indikasjoner på at dette ikke er et tilbakelagt og mørkt kapittel i hans liv, så vi ønsker han tilbake der han hører hjemme, nemlig på scenen, sier Tvedt.


  En komiker av hans størrelse fylte arenaer verden over rett før skandalen ble et faktum. Nå er det små klubber som gjelder. Derfor fikk Bergen sjansen.


  - Standup-miljøet i Bergen har et godt rykte på seg internasjonalt. Derfor kan vi også klare oss med 300 kroner i billettpris selv på en liten plass som Rick's, sier Tvedt. 


  Billettene røk unna i rekordfart. • av Tonje Elisabet Aursland
  10. april22:20

  Bergenser blir sjef i Oslo


  FOTO: Scanpix

  Kristian Seltun (48) er ansatt som ny teatersjef ved Nationaltheatret fra 2021.


  Seltun har om lag 20 års fartstid som teatersjef ved Trøndelag Teater, Black Box Teater og Teaterhuset Avant Garden.


  – Vi får en sjef med lang ledererfaring, som vet mye om utfordringene med å lede et institusjonsteater. Han er teaterfaglig sterk og kan vise til gode resultater ved teatrene han har ledet, sier styreleder Merete Smith i Nationaltheatret.


  Seltun tiltrer stillingen i januar 2021, og overtar dermed sjefsstolen rett før Nationaltheatret legger ut på flyttefot i perioden 2022 til 2026.


  Avtroppende sjef for DNS, Agnete Haaland, sto på søkerlisten.


 • av Marita Ramsvik
  10. april11:32

  Design Region Bergen legger utdanningen på is


  GIR SEG: Torhild Eide Torgersen gir seg i Design region Bergen (arkiv).
  GIR SEG: Torhild Eide Torgersen gir seg i Design region Bergen (arkiv).
  FOTO: Leif Gullstein

  Siden 2013 har Design region Bergen (DRB) koordinert landets eneste Design Thinking-studie, sammen med Universitetet i Bergen, Norges handelshøyskole og Høgskolen på Vestlandet.


  I midten av januar ble det kjent at Monica Hannestad, direktør for DRB, og hennes kollega Torhild Eide Torgersen, som er ansvarlig for utdanningen, slutter i organisasjonen. Nå legges studiet på is et år.


  – Det er jeg som har koordinert studiet siden oppstarten, og utdanningsinstitusjonene trenger litt tid til å se hvordan de best mulig kan ta over dette arbeidet, sier Torgersen.


  Ifølge Torgersen ser Design Region Bergen og de involverte utdanningsinstitusjonene på mulighetene for å ta opp igjen studiet på høsten 2020.


  – Vi får fremdeles henvendelser fra studenter som er interessert i å starte. Det er virkelig behov for et slikt studie, som kombinerer verktøy fra design, økonomi og teknologi, sier hun


Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser