12:18:56Kulturdirekte

Festet innlegg
James Bond kan havne på Vestlandet 
04. desember kl 13:16av Frank Johnsen

BOND: Daniel Craig spiller James Bond.
BOND: Daniel Craig spiller James Bond.
FOTO: Scanpix

Den neste «James Bond»-filmen kan havne på Vestlandet. Slik kan en i hvert fall lese søknadene til den norske insentivordningen for film.


Den norske insentivordningen er innordnet slik at den skal kunne refundere inntil 25 prosent av produksjonsutgiftene i Norge. Men det er et tak på 75 millioner kroner. Det er også kun én søknadsfrist årlig. Søknadsfrist for å få penger i 2019, var 27 november. Rammene blir tildelt av Norsk filminstitutt i januar.


Elleve prosjekter har søkt. Disse har planer om å bruke 484 millioner kroner i Norge. Blant prosjektene er «B25», som etter det BT erfarer skal være den neste filmen om Agent 007, James Bond, med Daniel Craig i hovedrollen.


«Bond 25» er arbeidstittelen for den neste filmen, som skal starte produksjon i mars neste år.


Egentlig skulle Oscar-vinnende regissør Danny Boyle ha ansvaret, men han hoppet av i august grunnet kreative uenigheter. Derfor ble produksjonen utsatt. Nå har Cary Joji Fukunaga («True Detective», «Maniac») overtatt roret.


De to siste James Bond-filmene, «Skyfall» og «Spectre», spilte totalt inn 17 milliarder kroner. 


– Hvis Bond kommer, vil det være utrolig spennende for Norge. Jeg tipper uansett av flere av prosjektene på listen skal spilles inn på Vestlandet. Dette er den beste søkerbunken så langt, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.


James Bond har snust på Norge tidligere, men valgte lokasjoner som ga større skatterabatter. Blir deler av innspillingen lagt til Vestlandet, kan en beregne at prosjektet har krav en stor del av potten fra filminstituttet.


Tom Cruise spilte inn en nøkkelscene til «Mission: Impossible 6» på Preikestolen i fjor høst, etter å ha fått tilkjent en ramme på seks millioner kroner fra den norske insentivordningen. Dette fikk stor oppmerksomhet i utenlandske medier. Filmen spilte inn totalt syv milliarder kroner på verdensbasis. Også Paul Greengrass' 22. juli-film for Netflix, ble delfinanisert av insentivordningen.


Mange av søknadene til insentivordningen nå kommer fra norske og skandinaviske selskaper, inkludert filmatiseringen av «Scandinavian Star»-ulykken. «Ragnarok» er en dansk Netflix-serie som skal spilles inn i Hordaland, etter det BT erfarer. HBO Nordic skal også lage en originalserie, «Villmark».


Det er også en stor Hollywood-produksjon i potten. «Threadstone» skal bli en TV-serie basert på Jason Bourne-universet. Innspillingen starter i 2019.


Potten i fjor var på cirka 60 millioner kroner. Alle pengene gikk til tre norske TV-serier. 


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Sigrid Gausen
  09:00

  Lind, Nilsen, Fuentes, Holm kommer til Bergen 


  TILBAKE: Lind, Nilsen, Fuentes, Holm har ikke spilt sammen på 10 år.
  TILBAKE: Lind, Nilsen, Fuentes, Holm har ikke spilt sammen på 10 år.
  FOTO: FOTO: Kilian Munch

  Den folkekjære gruppen legger i sommer ut på en turne for første gang på ti år. De spiller i Bergen lørdag 17.august.


  Gruppen består av Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm. De ble populære da de startet opp i 2006, spesielt på grunn av deres versjon av sangen «Halleluja» av Leonard Cohen. Medlemmene fikk også spellemannprisen for deres versjon av låten i kategorien «årets hit» i 2006.


  I en pressemelding kommer det frem at de skal fremføre nye låter på turneen, som er en blanding av norske og internasjonale hits


 • av Erik Fossen
  i går13:03

  Eldrid Lunden nominert til Nordisk råds litteraturpris


  NOMINERT: Eldrid Lunden (78) kan vinne Nordisk råds litteraturpris.
  NOMINERT: Eldrid Lunden (78) kan vinne Nordisk råds litteraturpris.
  FOTO: CATO LEIN / ASCHEHOUG

  Lyrikeren Eldrid Lunden er nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen «Det er berre eit spørsmål om tid». 


  Lunden (78), fra Naustdal, debuterte i 1968 og var en sentral skikkelse i Profil-kretsen. I 1996 ble hun Norges første professor i skjønnlitterær skrivekunst - og i 2016 ble hun utnevnt til ridder av St. Olavs Orden av 1. klasse. 


  «Eldrid Lunden er en av våre fremste diktere, en lyriker som med stor autoritet og utrettelig engasjement har påvirket vår lesing og våre litterære anskuelser gjennom 50 år - intet mindre», heter det i nominasjonsteksten. • av Erik Fossen
  tirsdag14:30

  Sjur Holsens minnepris til Marie Amdam 


  MARKANT: Skribent, rockestjerne og biblioteksansatt Marie Amdam roses av juryen.
  MARKANT: Skribent, rockestjerne og biblioteksansatt Marie Amdam roses av juryen.
  FOTO: ELIAS DAHLEN (ARKIV)

  Skribent og Razika-frontfigur Marie Amdam (27) mottok tirsdag Sjur Holsens minnepris 2019. 


  Prisen skal fremme tydelige, uredde og særegne stemmer fra Vestlandet, i ånden etter BTs avdøde politiske redaktør, Sjur Holsen. I tillegg til et reisestipend på 100.000 kroner, kan Amdam glede seg over rosende ord fra juryen:


  «I dag er prisvinneren blitt det forbildet hun etterspurte som ungdom. Hun er en engasjert samfunnsborger og feminist. Hun har vilje, men er ikke påståelig. Hun tar plass, men skubber ikke andre vekk. Hun blir opprørt over urettferdighet, men forfaller ikke til urettmessig harme.»


  – Det er en ære å bli lagt merke til. Jeg ønsker å oppmuntre ungdom til å forstå at det er hodet og kunnskap som teller. Kropp er uinteressant, uttaler Marie Amdam i en pressemelding. 


 • av Frank Johnsen
  mandag10:31

   Genesis-gjenforening i Bergen


  KOENGEN: Både Mike Rutherford og Phil Collins spiller på Koengen 10. juni.
  KOENGEN: Både Mike Rutherford og Phil Collins spiller på Koengen 10. juni.
  FOTO: Scanpix

  To tredjedeler av Genesis skal spille på Bergenhus festning, Koengen 10. juni.


  Det har lenge vært kjent at Phil Collins gjør sin første solokonsert noensinne i Bergen den datoen.


  Nå er det klart at oppvarmingsbandet blir Mike & The Mechanics, som ledes av Mike Rutherford.


  Phil Collins kom med i Genesis i 1970, mens Rutherford var en av grunnleggerne, i 1967. De spille henholdsvis trommer og bass i den tiden Peter Gabriel var vokalist.


  Da Gabriel sluttet, endte det med at Collins, Rutherford og Tony Banks etter hvert ble en trio. På 1980 – og 90-tallet var Genesis ett av de største bandene på kloden – med over 100 millioner solgte album totalt.


  Collins var da trommis og vokalist, mens Rutherford mest spilte gitar. Begge var også sentrale låtskrivere i Genesis.


  Rutherford reiste samtidig rundt med sideprosjektet Mike & The Mechanics, som hadde en rekke nummer en-slagere i USA. «Living Years», All I Need is a Miracle» og «Over My Shoulder» er blant de eviggrønne låtene.


  Kan vi håpe at de to stjernene opptrer sammen?


 • av Erik Fossen
  13. februar14:37

  TV 2 ansetter journalister og starter medielaboratorium i Bergen 


  TIL TV 2: Malene Indrebø-Langlo går fra BTs Sprek-redaksjon til jobb som nyhetsreporter i TV 2.
  TIL TV 2: Malene Indrebø-Langlo går fra BTs Sprek-redaksjon til jobb som nyhetsreporter i TV 2.
  FOTO: PRIVAT / TV 2

  Som følge av allmennkringkasteravtalen oppbemanner TV 2 i Bergen, forteller kanalen i en pressemelding. 


  Til det nye prosjektet Lab 2, vil TV 2 utlyse to nye stillinger, som henholdsvis grafisk designer og datajournalist. Lab 2 beskrives som en ettårig prosjektgruppe som blant annet skal hjelpe med å få kanalens journalistikk ut til størst mulig publikum.


  I tillegg har TV 2 ansatt tre nye journalister ved hovedkontoret i Bergen: Hannah Amanda Hansen, Svein Erik Giskegjerde og Malene Indrebø-Langlo, som for øyeblikket er vikar i Bergens Tidende. 


Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser