00:22:37Kulturdirekte

Festet innlegg
Opereres for svulst på stemmebåndet
10. oktober kl 23:19av Adalheidur Oldeide

OPERERES: Leif Einar Lothe må gjennom en operasjon som følge av svulst på stemmebåndet.
OPERERES: Leif Einar Lothe må gjennom en operasjon som følge av svulst på stemmebåndet.
FOTO: Marita Aarekol

Leif Einar Lothe (49), bedre kjent som «Lothepus», opereres denne uken for svulst på stemmebåndet, skriver Dagbladet


Ifølge avisen har Lothe slitt med plager i halsregionen over en lengre periode, og fikk i september beskjed om at han må gjennom en operasjon for å hindre utvikling av strupekreft. 


- Jeg merket jo at noe var galt, spesielt da jeg sto på scenen, sier Lothe til Dagbladet. 


Lothe er blant annet kjent fra sitt opphold på Farmen, og som en av hovedkarakterene i serien «Fjorden Cowboys».


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Marita Ramsvik
  07. desember14:17

  Skavlan blir flyttet over til lørdagskvelden


  Fredrik Skavlan bytter sendetid.
  Fredrik Skavlan bytter sendetid.
  FOTO: Marit Holmedal / NTB Scanpix

  Etter årsskiftet vil du ikke lenger kunne se Skavlan på fredagskvelder i lineærsendingene til TV 2. TV 2 har nemlig besluttet å flytte sendetiden av Skavlan til lørdagskvelden.

  – Seertallene for «Skavlan» på TV 2 denne høsten har ikke vært tilfredsstillende. Vi har sett at tre talkshow på NRK og TV 2 på fredagskvelden blir ett for mange. Derfor flytter vi nå lineærversjonen av programmet til lørdag kveld – til det beste for seerne, forteller kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 i en pressemelding.


  Fredagskvelden på TV 2 vil fra i januar fylles av blant annet «The Voice» og «Senkveld med Helene og Stian». Den nye lørdagskvelden vil bestå av underholdningsprogrammene «Hver gang vi møtes», «God kveld Norge» og «Skavlan», ifølge TV 2. 


 • av Erik Fossen
  05. desember15:18

  Kjempestipend til Thea Hjelmeland


  VINNER: Thea Hjelmeland er blant seks artister som får årets Artiststipend på 250.000 kroner.
  VINNER: Thea Hjelmeland er blant seks artister som får årets Artiststipend på 250.000 kroner.
  FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV)

  Bergensartisten Thea Hjelmeland er blant seks musikere som er tildelt Artiststipendet for 2018. Stipendet er på 250.000 kroner hver og skal gjøre artistene i stand til å utvikle sine musikalske prosjekter videre. Stipendet deles ut av Stiftelsen GramArts Fond og ble opprettet i 2017.


  De andre som mottar stipendet i år er Hans-Peter Lindstrøm, Hanne Kolstø, Amund Maarud, Elle Márjá Eira og Kjetil Haraldstad (Frost).


  – Jeg er utrolig takknemlig, sier Hjelmeland til Ballade.


  31-åringen er opprinnelig fra Førde. Hun debuterte i 2012. I år har hun fått gode kritikker for albumet "KULLA".


  – Dette stipendet gir meg bedre trygghet i en satsingsperiode med nytt album og nye prosjekt. Stipendet skal brukes til flere kommende kunstnerlige prosjekt, sier hun til Ballade.


 • av Erik Fossen
  05. desember12:42

  Britisk prestisjepris til bergensutstilling


  VINNER: Et videoklipp fra Charlotte Prodgers utstilling i Bergen Kunsthall, som nå er premiert med Turner-prisen.
  VINNER: Et videoklipp fra Charlotte Prodgers utstilling i Bergen Kunsthall, som nå er premiert med Turner-prisen.
  FOTO: Charlotte Prodger / Bergen Kunsthall

  Den britiske kunstneren Charlotte Prodger (44) ble tirsdag tildelt Turner-prisen for en utstilling ved Bergen Kunsthall.


  Turner-prisen er Storbritannias mest prestisjetunge kunstpris, med en premie på 25.000 pund. Juryformann er direktøren ved kunstmuseet Tate Gallery. 


  Prodger får prisen for video-utstillingen "Beidgit / Stoneymollan Trail", som Bergen Kunsthall viste fra november til januar. Verkene er til dels filmet med mobiltelefon og viser blant annet scener fra det skotske høylandet og hjembyen Glasgow.  


  Ifølge avisen The Guardian er verkene vanskelige å forklare, men utforsker "klasse, kjønn, seksualitet og steinaldergudinner". 


  - Først og fremst er vi glad og stolt på Charlotte Prodgers vegne. Det er en svært fortjent pris til en fantastisk kunstner. At hun vant for en utstilling ved Bergen Kunsthall er selvsagt også en stor ære for oss, sier direktør Axel Wieder ved Bergen Kunsthall. • av Frank Johnsen
  04. desember13:16

  James Bond kan havne på Vestlandet 


  BOND: Daniel Craig spiller James Bond.
  BOND: Daniel Craig spiller James Bond.
  FOTO: Scanpix

  Den neste «James Bond»-filmen kan havne på Vestlandet. Slik kan en i hvert fall lese søknadene til den norske insentivordningen for film.


  Den norske insentivordningen er innordnet slik at den skal kunne refundere inntil 25 prosent av produksjonsutgiftene i Norge. Men det er et tak på 75 millioner kroner. Det er også kun én søknadsfrist årlig. Søknadsfrist for å få penger i 2019, var 27 november. Rammene blir tildelt av Norsk filminstitutt i januar.


  Elleve prosjekter har søkt. Disse har planer om å bruke 484 millioner kroner i Norge. Blant prosjektene er «B25», som etter det BT erfarer skal være den neste filmen om Agent 007, James Bond, med Daniel Craig i hovedrollen.


  «Bond 25» er arbeidstittelen for den neste filmen, som skal starte produksjon i mars neste år.


  Egentlig skulle Oscar-vinnende regissør Danny Boyle ha ansvaret, men han hoppet av i august grunnet kreative uenigheter. Derfor ble produksjonen utsatt. Nå har Cary Joji Fukunaga («True Detective», «Maniac») overtatt roret.


  De to siste James Bond-filmene, «Skyfall» og «Spectre», spilte totalt inn 17 milliarder kroner. 


  – Hvis Bond kommer, vil det være utrolig spennende for Norge. Jeg tipper uansett av flere av prosjektene på listen skal spilles inn på Vestlandet. Dette er den beste søkerbunken så langt, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon.


  James Bond har snust på Norge tidligere, men valgte lokasjoner som ga større skatterabatter. Blir deler av innspillingen lagt til Vestlandet, kan en beregne at prosjektet har krav en stor del av potten fra filminstituttet.


  Tom Cruise spilte inn en nøkkelscene til «Mission: Impossible 6» på Preikestolen i fjor høst, etter å ha fått tilkjent en ramme på seks millioner kroner fra den norske insentivordningen. Dette fikk stor oppmerksomhet i utenlandske medier. Filmen spilte inn totalt syv milliarder kroner på verdensbasis. Også Paul Greengrass' 22. juli-film for Netflix, ble delfinanisert av insentivordningen.


  Mange av søknadene til insentivordningen nå kommer fra norske og skandinaviske selskaper, inkludert filmatiseringen av «Scandinavian Star»-ulykken. «Ragnarok» er en dansk Netflix-serie som skal spilles inn i Hordaland, etter det BT erfarer. HBO Nordic skal også lage en originalserie, «Villmark».


  Det er også en stor Hollywood-produksjon i potten. «Threadstone» skal bli en TV-serie basert på Jason Bourne-universet. Innspillingen starter i 2019.


  Potten i fjor var på cirka 60 millioner kroner. Alle pengene gikk til tre norske TV-serier. 


 • av Erik Fossen
  04. desember10:08

  Brit Bildøen blir Festspilldikter


  FESTSPILLDIKTER: Brit Bildøen blir hovedgjest under De Litterære Festspillene, 23. til 26. mai 2019.
  FESTSPILLDIKTER: Brit Bildøen blir hovedgjest under De Litterære Festspillene, 23. til 26. mai 2019.
  FOTO: SAMLAGET

  Forfatter Brit Bildøen blir Festspilldikter i Bergen, 23. til 26. mai 2019.


  56-åringen fra Aukra debuterte i 1991 og har gitt ut ni romaner og en rekke andre bøker. I høst kom romanen "Tre vegar til havet". 


  Bildøens forrige bok, "Sju dagar i august" (2014), ble belønnet med P2-lytternes romanpris. Dette var den første boken hvor en norsk forfatter skrev skjønnlitterært om terrorangrepet 22. juli 2011. 


  Det er Norsk Forfattersentrum som velger forfatteren som hedres under De Litterære Festspillene.


Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser