16:43:16Kulturdirekte

Festet innlegg
Har tapt 19 mill. på seks år 
14. september kl 17:12av Frank Johnsen

BERGEN KJØTT: Kulturhuset har vært et pengesluk.
BERGEN KJØTT: Kulturhuset har vært et pengesluk.
FOTO: Rune Sævig

Huseier og leietaker på Bergen Kjøtt har tapt 19 millioner kroner siden 2012.


Det viser regnskapstall BT har samlet inn.


Bergen Contemporary Art Project (BCAP) har leid Bergen Kjøtt-bygget i Skuteviken siden 2009. De siste seks årene, fra 2012, har selskapet bare hatt negative årsresultat – totalt elleve millioner kroner.


I 2017 var underskuddet på cirka 1,3 millioner kroner ifølge regnskapet.


Samtidig har huseier Skutevikstorget 1 AS, som overtok bygget for 17,5 millioner kroner i 2014, tapt åtte millioner kroner på investeringen frem til nå.


Les mer om konflikten på huset her.


BCAP har bygget opp et stort kulturmiljø der. Blant annet leier de ut studioer, øvingsrom og liknende til kulturarbeidere i Bergen, cirka 350 i tallet.


Disse betaler omlag 1,7 millioner kroner i årlig husleie til BCAP.


Samtidig må BCAP betale 1,5 millioner kroner i husleie til Skutevikstorget 1 AS.


Tall BT har samlet inn viser at BCAP har fått bevilget nærmere ni millioner kroner fra Norsk kulturråd og Bergen kommune siden de flyttet inn i bygget. Dette har vært både drifts- og prosjektstøtte.


Gjelden per dags dato er på cirka 18,5 millioner kroner.


Annine Birkeland har drevet kulturhuset siden 2009. Opplysninger fra Brønnøysundregistrene viser at hun overlot alle aksjene til datteren Tonje Birkeland i fjor.


Opprinnelig ville Bergen kommune unnta BCAPs regnskap fra offentligheten på «grunn av at det kunne inneholde potensielt konkurransesensitive opplysninger i en pågående kontraktsforhandling».


Verken leietaker eller huseier vil kommentere saken i media nå.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Frank Johnsen
  Tirsdag09:20

  Legger ut ekstraforestilling - men ikke ta med mobilen 


  BERGEN: Louis C.K. krever fullstendig mobilforbud på showet.
  BERGEN: Louis C.K. krever fullstendig mobilforbud på showet.
  FOTO: AP

  En av verdens største og mest kontroversielle standup- komikere, Louis C.K., opptrer på Rick’s 19. og 20 april – eksklusivt for Norge.


  Billettene gikk unna på noen timer, så nå legges det ut 430 nye billetter til en ekstraforestilling lørdagen.


  – Folk fra hele landet ville ha billetter. Vi gjør dette også for å motvirke svartebørshandel, sier Bengt Ståle Tvedt i Humorkollektivet.


  Det blir fullstendig mobilforbud på forestillingene, som er lagt til en avsidesliggende krok som Bergen for at Louis C.K. kan teste ut nye tekster til comebackshowet sitt.


  – Vi har ekstra vakthold. Alle som prøve å filme, må forlate Rick’s, sier Tvedt.


  51-åringen har vært ute av rampelyset siden 2017, etter at flere kvinner anklaget ham for seksuelle krenkelser. Først i fjor høst begynte han å gjøre noen uannonserte opptredener på klubber i New York.


  – Bergen er en av veldig få plasser i Europa som får besøk av Louis C.K. Dette er soleklart det største navnet vi har hatt på plakaten, sa Tvedt til BT da nyheten ble kjent.


  Sist Louis C.K var i Norge, i 2013, solgte han ut Oslo Spektrum.


  – Vi har selvfølgelig diskutert om det er riktig å invitere ham til Bergen. Men Louis C.K. har innrømmet sine feil, lagt seg flat, og han trakk seg tilbake en god stund. Han har tapt mye, som han burde, for hans handlinger kan ikke unnskyldes. Men vi har ingen indikasjoner på at dette ikke er et tilbakelagt og mørkt kapittel i hans liv, så vi ønsker han tilbake der han hører hjemme, nemlig på scenen, sier Tvedt.


 • av Frank Johnsen
  12. april12:52

  - Slenger de dritt, får de igjen! 


  DRIT: Lothepus skal få verbal juling i Bergen i mai.
  DRIT: Lothepus skal få verbal juling i Bergen i mai.
  FOTO: Rune Sævig

  Lothepus blir gjenstand for en klassisk «roast» i Bergen 10. mai når Stian Blipp, Morten Ramm, Else Kåss Furuseth, Petter Pilgaard, Christoffer Schjelderup og andre komikere skal gi ham verbal juling for åpen mikrofon.


  Poenget i en roast er at kjent person, showets hedersgjest, skal få passet sitt påskrevet, på en direkte, nådeløs og humoristisk måte. Det er ikke grenser for hvilke fornærmelser man kan utsettes for.


  – Jeg trodde det bare var Pilgaard som skulle slenge dritt. Han tør jo ikke si noe. Jeg blir mer skeptisk når jeg hører om de andre som skal være med. De får bare si hva de vil. Jeg tar igjen.


  – Gleder du deg?


  – Nei. Jeg tåler alt, bare de ikke graver i for mye gammel dritt, sier Lothepus og ler.


  Stian Blipp skal være roastmaster på Ole Bull Scene. Han ble selv utsatt for en roast på Humorfest i 2017. Les om det her.


 • av Frank Johnsen
  12. april09:07

   Louis C.K. til Bergen i påsken - men nå er det utsolgt


  BERGEN: Louis C. K. kommer til Bergen i påsken.
  BERGEN: Louis C. K. kommer til Bergen i påsken.
  FOTO: Scanpix

  En av verdens største og mest kontroversielle standup- komikere, Louis C.K., opptrer på Rick’s 19. og 20 april.


  51-åringen har vær ute av rampelyset siden 2017, etter at flere kvinner anklaget ham for seksuelle krenkelser.


  Først i fjor høst begynte han å gjøre noen uannonserte opptredener på klubber i New York.


  - Bergen er en av veldig få plasser i Europa som får besøk av Louis C.K. Dette er soleklart det største navnet vi har hatt på plakaten, sier Bengt Ståle Tvedt i Humorkollektivet.


  Han tror standup-stjernen nå prøver å restarte en karriere som for få år siden var monumental. Det annonseres med at det kun skal gjøres nytt materiale, myntet på et godt voksent publikum.


  – Vi har selvfølgelig diskutert om det er riktig å invitere ham til Bergen. Men Louis C.K. har innrømmet sine feil, lagt seg flat, og han trakk seg tilbake en god stund. Han har tapt mye, som han burde, for hans handlinger kan ikke unnskyldes. Men vi har ingen indikasjoner på at dette ikke er et tilbakelagt og mørkt kapittel i hans liv, så vi ønsker han tilbake der han hører hjemme, nemlig på scenen, sier Tvedt.


  En komiker av hans størrelse fylte arenaer verden over rett før skandalen ble et faktum. Nå er det små klubber som gjelder. Derfor fikk Bergen sjansen.


  - Standup-miljøet i Bergen har et godt rykte på seg internasjonalt. Derfor kan vi også klare oss med 300 kroner i billettpris selv på en liten plass som Rick's, sier Tvedt. 


  Billettene røk unna i rekordfart. • av Tonje Elisabet Aursland
  10. april22:20

  Bergenser blir sjef i Oslo


  FOTO: Scanpix

  Kristian Seltun (48) er ansatt som ny teatersjef ved Nationaltheatret fra 2021.


  Seltun har om lag 20 års fartstid som teatersjef ved Trøndelag Teater, Black Box Teater og Teaterhuset Avant Garden.


  – Vi får en sjef med lang ledererfaring, som vet mye om utfordringene med å lede et institusjonsteater. Han er teaterfaglig sterk og kan vise til gode resultater ved teatrene han har ledet, sier styreleder Merete Smith i Nationaltheatret.


  Seltun tiltrer stillingen i januar 2021, og overtar dermed sjefsstolen rett før Nationaltheatret legger ut på flyttefot i perioden 2022 til 2026.


  Avtroppende sjef for DNS, Agnete Haaland, sto på søkerlisten.


 • av Marita Ramsvik
  10. april11:32

  Design Region Bergen legger utdanningen på is


  GIR SEG: Torhild Eide Torgersen gir seg i Design region Bergen (arkiv).
  GIR SEG: Torhild Eide Torgersen gir seg i Design region Bergen (arkiv).
  FOTO: Leif Gullstein

  Siden 2013 har Design region Bergen (DRB) koordinert landets eneste Design Thinking-studie, sammen med Universitetet i Bergen, Norges handelshøyskole og Høgskolen på Vestlandet.


  I midten av januar ble det kjent at Monica Hannestad, direktør for DRB, og hennes kollega Torhild Eide Torgersen, som er ansvarlig for utdanningen, slutter i organisasjonen. Nå legges studiet på is et år.


  – Det er jeg som har koordinert studiet siden oppstarten, og utdanningsinstitusjonene trenger litt tid til å se hvordan de best mulig kan ta over dette arbeidet, sier Torgersen.


  Ifølge Torgersen ser Design Region Bergen og de involverte utdanningsinstitusjonene på mulighetene for å ta opp igjen studiet på høsten 2020.


  – Vi får fremdeles henvendelser fra studenter som er interessert i å starte. Det er virkelig behov for et slikt studie, som kombinerer verktøy fra design, økonomi og teknologi, sier hun


Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser