23:05:24Kulturdirekte

Festet innlegg
Varslingssak ved Voss kulturhus
16. april kl 12:40av Ingvild Vereide Nave

VARSEL MOT LEIINGA: Fem tilsette ved kulturhuset har varsla om det dei meiner er kritikkverdige forhold ved drifta.
VARSEL MOT LEIINGA: Fem tilsette ved kulturhuset har varsla om det dei meiner er kritikkverdige forhold ved drifta.
FOTO: Rune Sævig

Fem tilsette har varsla om ei rekke problem ved drifta av Voss kulturhus. Det meldte Avisa Hordaland denne helga. 


Varselet omhandlar mellom anna ulovleg sal av alkohol, mangelfull leiing og rot med rutiner og prosedyrer. Varslingssaka er retta mot kulturhussjef Thor Morten Trå.


Mellom anna skal kulturhuset ha selt alkohol utan løyve, og «lånt» alkohol frå andre serveringsstadar, fordi dei «gjekk tome i baren».


Varslarane seier dei har teke opp problema gjentatte gonger, både med kulturhussjefen og kommunalsjef for kultur og fritid, utan at dei har blitt teke tak i. 24. november i fjor sendte dei varselet til kommunen. 


Både kulturhussjefen og rådmannen stadfestar til avisa at det har blitt selt alkohol utan løyve. Trå seier at han elles ikkje kjenner seg igjen den delen av varselet som omhandlar arbeidsmiljøet, og at han har fått for lite tid til å rette opp i situasjonen.


- Arbeidsmiljøet i staben ved kulturhuset fungerete ikkje då eg tok til. Eg opplevde det som ein negativ kultur frå enkeltpersonar, seier Trå til avisa. 


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • i går09:59 av Kjetil Kopren Ullebø

  Madrugada spiller på neste års Bergenfest 


  FOTO: Knut Aaserud

  Tirsdag offentliggjør Bergenfest det første navnet til neste års festival: Madrugada. Bandet har vært et av de store norske rockebandene de siste tiårene, og til neste år er det 20 år siden bandet fikk sitt store gjennombrudd med platen «Industrial Silence«. Da bandet offentliggjorde sitt comeback, solgte de ut to konserter i Oslo Spektrum på kort tid. 


  Bandet ble oppløst i 2008, etter at bandet året før ble rammet av tragedie da gitaristen Robert Burås døde. Men til neste år gjør de altså comeback, og i juni vil de være en av hovedattraksjonene på Bergenfest.  


 • 14. september17:12 av Frank Johnsen

  Har tapt 19 mill. på seks år 


  BERGEN KJØTT: Kulturhuset har vært et pengesluk.
  BERGEN KJØTT: Kulturhuset har vært et pengesluk.
  FOTO: Rune Sævig

  Huseier og leietaker på Bergen Kjøtt har tapt 19 millioner kroner siden 2012.


  Det viser regnskapstall BT har samlet inn.


  Bergen Contemporary Art Project (BCAP) har leid Bergen Kjøtt-bygget i Skuteviken siden 2009. De siste seks årene, fra 2012, har selskapet bare hatt negative årsresultat – totalt elleve millioner kroner.


  I 2017 var underskuddet på cirka 1,3 millioner kroner ifølge regnskapet.


  Samtidig har huseier Skutevikstorget 1 AS, som overtok bygget for 17,5 millioner kroner i 2014, tapt åtte millioner kroner på investeringen frem til nå.


  Les mer om konflikten på huset her.


  BCAP har bygget opp et stort kulturmiljø der. Blant annet leier de ut studioer, øvingsrom og liknende til kulturarbeidere i Bergen, cirka 350 i tallet.


  Disse betaler omlag 1,7 millioner kroner i årlig husleie til BCAP.


  Samtidig må BCAP betale 1,5 millioner kroner i husleie til Skutevikstorget 1 AS.


  Tall BT har samlet inn viser at BCAP har fått bevilget nærmere ni millioner kroner fra Norsk kulturråd og Bergen kommune siden de flyttet inn i bygget. Dette har vært både drifts- og prosjektstøtte.


  Gjelden per dags dato er på cirka 18,5 millioner kroner.


  Annine Birkeland har drevet kulturhuset siden 2009. Opplysninger fra Brønnøysundregistrene viser at hun overlot alle aksjene til datteren Tonje Birkeland i fjor.


  Opprinnelig ville Bergen kommune unnta BCAPs regnskap fra offentligheten på «grunn av at det kunne inneholde potensielt konkurransesensitive opplysninger i en pågående kontraktsforhandling».


  Verken leietaker eller huseier vil kommentere saken i media nå.


 • 14. september14:56 av Frank Johnsen

  Skal lage katastrofefilm fra Vestlandet 


  KATASTROFEFILM: Einar Loftesnes og Pål Øie skal lage katastrofefilm.
  KATASTROFEFILM: Einar Loftesnes og Pål Øie skal lage katastrofefilm.
  FOTO: Ørjan Deisz

  Bergensregissør Pål Øie skal lage katastrofefilmen «Tunnelen». Partner Einar Loftesnes er inne på produsentsiden. Det samme er Nordisk Film.


  I dag fikk prosjektet syv millioner kroner fra Norsk filminstitutt. Kjersti Rasmussen fra Bergen er manusforfatter.


  Budsjettet er på cirka 35 millioner kroner.


  – Historien er basert på de mange tunnelbrannene som har vært på Vestlandet de siste årene. Filmen handler om en katastrofe. Vi følger flere personer både inne i tunnelen og utenfor. Det skal bli en slags thriller, basert på virkelige scenarioer, sier Loftesnes.


  Målet er å komme i gang med produksjonen i vinter.


  – Vi starter nå prosessen med å finne skuespillere og innspillingssted. Dette er trolig det største norske spillefilmprosjektet i Bergen noensinne, sier produsenten.


 • 13. september09:56 av Erik Fossen

  Øyehaug kan få amerikansk prestisjepris 


  NOMINERT: Gunnhild Øyehaug (bildet) og Hanne Ørstavik er blant de utenlandske kandidatene til amerikanske National Book Award i år.
  NOMINERT: Gunnhild Øyehaug (bildet) og Hanne Ørstavik er blant de utenlandske kandidatene til amerikanske National Book Award i år.
  FOTO: MARITA AAREKOL (ARKIV)

  Bergensforfatter Gunnhild Øyehaug er kandidat til den amerikanske litteraturprisen National Book Award. Den engelskspråklige utgaven av hennes suksessroman "Vente, blinke" fra 2008 er blant ti nominerte i kategorien for oversatt litteratur. Også Hanne Ørstavik er nominert, for sin bok "Kjærlighet", opprinnelig utgitt i 1997. Øyehaug gir i høst ut en ny roman, "Presens Maskin". 


 • 12. september12:13 av Frank Johnsen

  Museet opprettet ulovlig Tinder-profil


  DIREKTØR: Henrik Von Achen er direktør på Universitetsmuseet.
  DIREKTØR: Henrik Von Achen er direktør på Universitetsmuseet.
  FOTO: Rune Meyer Berentsen (arkiv)

  Universitetsmuseet har opprettet en profil på Tinder for å trekke publikum til vikingsamlingen.


  Forbrukertilsynet mener dette er brudd på markedsføringslovens paragraf 3, forbud mot skjult reklame, skriver universitetsavisen På Høyden.


  Historisk museum skal i august ha opprettet en profil i det sosiale mediet Tinder. Profilens navn var Freya, en utstillingsdukke på museet. Målet var å trekke til seg studenter på en ny og kreativ måte.


  Selv om det var markert at Freya var en dukke, mener Forbrukertilsynet at merkingen ikke var god nok.


  – Vi mente vi hadde vært tydelig på at profilen var fiktiv. Men så mener Forbrukertilsynet av vi ikke har vært tydelig nok, og det må vi ta til etterretning, sier museumsdirektør Henrik von Achen til På Høyden.


Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser