00:27:37Kulturdirekte

Festet innlegg
Hardtslående «supergruppe» klar for Bergen  
13. mars kl 09:52av Kjetil Kopren Ullebø


På den amerikanske nasjonaldagen, 4. juli, er det duket for hardtslående rock- og rapklassikere i Bergen. Da spiller nemlig den amerikanske «supergruppen» Prophets of Rage, som består av medlemmer av Rage Against The Machine, Public Enemy og Cypress Hill, på Bergenhus. Live-settene deres består i hovedsak av låter fra disse tre bandene, og publikum kan forvente å få høre klassikere som «Insane In The Brain» (Cypress Hill), «Bring The Noise» (Public Enemy) og «Killing in the name» (Rage Against The Machine). 


«Kall dem gjerne coverband eller revolusjonær karaoke, men glem å stå stille når B-Real tar på seg palestinaskjerfet og setter i gang Take The Power Back», har journalist Asbjørn Slettemark sagt om bandet.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • 21. juni10:23 av Frank Johnsen

  - Mitt siste stup i Sentralbadet


  OPERA: Anne Randine Øverby setter opp sin siste opera i Sentralbadet.
  OPERA: Anne Randine Øverby setter opp sin siste opera i Sentralbadet.
  FOTO: Roar Christiansen (arkiv)

  Opera Bergen skal produsere sin femte operaproduksjon i Sentralbadet på halvannet år.


  Georges Bizets «Perlefiskerne» fra 1863 er trolig aldri spilt i Bergen tidligere. Den har blant annet en av operalitteraturens mest kjente duetter mellom to mannlige hovedroller, «Au Fond du temple saint».


  Nå kommer «Perlefiskerne» i helaftens versjon i Sentralbadet fra 11. august, med utenlandske solister, Bergen operakor og Opera Bergens orkester, alt under ledelse av Anne Randine Øverby.


  Hun har vært en forkjemper for at Sentralbadet skal bli et kunstproduksjonshus for et samlet kulturliv i Bergen, med hele bassengrommet intakt.


  Den kampen tapte hun da Bystyret onsdag vedtok at bygget skal bli et scenekunsthus med Carte Blanche og BIT Teatergarasjen som primærbrukere.


  – Det er synd. Med orkestergrav for 50 musikere, scene med plass til 60 medvirkende og publikumskapasitet på 500, har Sentralbadet til fulle vist hvor nyttig et slikt rom er for kunstproduksjon. Her er det virkelig scenografiske muligheter, sier Øverby.


  «Perlefiskerne» blir derfor Opera Bergens siste forestilling i Sentralbadet. 


 • 20. juni20:06 av Christian Nicolaisen

  Bystyret sa ja til Sentralbadet


  NYTT: Bergen får et nytt kulturbygg når 690 millioner kroners-prosjektet "Sentralbadet Scenekunsthus" etter planen åpner i 2022.
  NYTT: Bergen får et nytt kulturbygg når 690 millioner kroners-prosjektet "Sentralbadet Scenekunsthus" etter planen åpner i 2022.
  FOTO: Rune Sævig, arkiv

  Bystyret i Bergen vedtok onsdag som ventet å realisere Sentralbadet som scenekunsthus. Kulturaktørene Carte Blanche og BIT Teatergarasjen vil være hovedleietakere.


  Totalkostnaden for kommunen skal i utgangspunktet utgjøre cirka 355 millioner kroner.


  I tillegg kommer utgiftene til å drive huset etter åpningen høsten 2022.


  Hvordan driften skal finansieres, er imidlertid et ubesvart spørsmål. Det bekymret flere av partiene i onsdagens bystyredebatt.


  – Å bygge om Sentralbadet er engangspenger. Driften har vi hvert år. Det er denne som i det lange løp vil koste oss. Her er det viktig at staten og fylket tar sin del av driftsfinansieringen, sa Ove Sverre Bjørndal (Sp).


 • 20. juni12:21 av Frank Johnsen

  – Glad for Amanda-nominasjonene 


  AMANDA: Maria Ekerhovds film fikk seks nominasjoner.
  AMANDA: Maria Ekerhovds film fikk seks nominasjoner.
  FOTO: Paul S. Amundsen

  Marie Ekerhovd-produserte «Hva vil folk si» har fått seks Amanda-nominasjoner.


  – Veldig kjekt. Ikke minst at vi ble nominert i de gjeve kategoriene for beste film, beste regi og beste mannlige/kvinnelige skuespiller, sier Ekerhovd i Mer Film i Bergen.


  Den Iram Haq-regisserte filmen vant Kanonprisen nylig. Og produsenten innrømmer at hun hadde blitt overrasket hvis det ikke hadde vanket nominasjoner.


  – Jeg mener at de nominerte for beste film, «Hva vil folk si», «Thelma» og «Utøya 22. juli», er de sterkeste norske filmene det siste året. Vår film ble sett av 130.000 på norske kinoer, som er usedvanlig bra for den typen film, sier Ekerhovd.


  «Hva vil folk si» er solgt over hele verden. Fremover skal den på kino i USA, Frankrike, Spania og flere andre store land. I tillegg har Amazon kjøpt strømmerettighetene i flere territorier.


  – Filmen vil leve et langt liv, sier Ekerhovd.


  Amandapris-utdelingen er en del av Den 46. norske filmfestivalen i Haugesund, som arrangeres i perioden 18.–24. august. I år var det totalt 26 langfilmer med i konkurransen. Flest nominasjoner har Joachim Triers «Thelma» fått, med tolv i alt.


   


 • 18. juni13:57 av Kjetil Kopren Ullebø

  Kjent bergensklubb stenger 


  SLUTT PÅ KOK: Utestedet Klubb Kok stenger. Her ser vi Girson Dias bak miksebordet på det kjente hiphop-utestedet.
  SLUTT PÅ KOK: Utestedet Klubb Kok stenger. Her ser vi Girson Dias bak miksebordet på det kjente hiphop-utestedet.
  FOTO: Paul Sigve Amundsen

  Det bergenske utestedet Klubb Kok i Christian Michelsens gate stenger dørene etter fire år. Klubb Kok har vært Bergens mest rendyrkedet klubb for hiphop, r&b og beslektede sjangre. Ifølge Klubb Koks Vågard Unstad ligger det ikke noen dramatikk bak stengingen. 


  - Da vi startet, hadde vi planer om å drive Klubb Kok i tre-fire år, så fikk vi se om vi ville starte noe annet, sier han.


  Klubb Kok har fortsatt leiekontrakt i lokalet i Christian Michelsens gate, men Unstad vil foreløpig ikke si noe om hvilke planer de har.    


  I 2016 omsatte Klubb Kok for 12,9 millioner kroner, og gikk med litt mer enn 900.000 kroner i overskudd. 


 • 18. juni10:50 av Frank Johnsen

  - Dumt å ikke få spilt i Bergen 


  VANT: Vidar Magnussen mottok Heddapris søndag.
  VANT: Vidar Magnussen mottok Heddapris søndag.
  FOTO: Signe Dons/Aftenposten

  Vidar Magnussen fra Bergen mottok Heddaprisen for musikalsuksessen «The Book of Mormon», som han har regissert på Det Norske Teatret.


  – Kjempegøy. Det var også fortjent at Preben Hodneland (fra Lindås) fikk skuespillerpris. Dette måtte vi selvfølgelig feire søndag kveld. Om et par timer skal jeg filme inn «Side om side», så det må bygges energi, sier Magnussen på telefon fra Oslo mandag morgen.


  «The Book of Mormon» har gått for fulle hus siden premieren i september. Og den skal gå i ett år til.


  Nå vant musikalen tre Hedda-priser, som deles ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Blant annet den gjeveste for beste forestilling.


  Planen var et gjestespill til Bergen og Grieghallen neste år, i tre uker, men der var det ikke plass, blant annet på grunn av Harmoniens øvinger.


  – Jeg synes grunnen er litt tøysete og bakstreversk. Det hadde vært veldig gøy å få spilt i Bergen, sier Magnussen.


  Han vant selv Heddapris som beste skuespiller for «The Shockheaded Peter» i 2014.


  Stig Amdam var nominert for beste skuespiller i år for DNS-forestillingen «Far», men tapte for Hermann Sabados prestasjon i «Engler over Amerika».


Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser