14:31:27Kulturdirekte

Festet innlegg
USA-slakt til «Snømannen»
12. oktober kl 11:29av Frank Johnsen
SLAKT: Michael Fassbender spiller Harry Hole.
SLAKT: Michael Fassbender spiller Harry Hole.
FOTO: Filmweb

Det er ikke bare norske filmkritikere som slakter filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen». 

Nå tikker anmeldelsene fra USA inn. Og de er minst like nådeløse. Bransjebibler som Variety og Hollywood Reporter kaller filmen en gedigen skuffelse.

Det samme gjør The Wrap, Hollywood News og britiske Empire - alle toneangivende medier når det gjelder nye filmer.

Noen kaller «Snømannen» latterlig, andre mener at Alfredson har kastet inn så mange løse tråder, at ingenting henger sammen. 

På det anerkjente nett­stedet Rotten Tomatoes, som samler kritikken fra de mest anerkjente publikasjonene i USA, har filmen foreløpig en positiv rating på 20 prosent. Det er usedvanlig dårlig.

Andre Øvredals «The Autopsy of Jane Doe» har til sammenligning en positiv rating på 87 prosent.

Siste innlegg

Tips oss
 • 2 min av Kjetil Kopren Ullebø

  Sykkel-VM nominert til Gullruten 

  FOTO: Bjørn Erik Larsen

  Sykkel-VM, eller rettere sagt TV 2s dekning av mesterskapet, er nominert til den norske TV-prisen Gullruten i kategorien beste event eller sportssending. Sykkel-VM er langt fra det eneste bergenske innslaget på nominasjonslisten. Den bergenske advokatserien «Aber Bergen» er nominert til tre priser. Ellen-Dorrit Petersen er igjen nominert i kategorien beste kvinnelige skuespiller for rollen som Elea Bergen, og hennes makker, Odd-Magnus Williamson, er nominert i kategorien beste mannlige skuespiller. «Aber Bergen» kan også få prisen som beste dramaserie.

  Ylvis-brødrene er også nominert til enda en Gullruten-pris, mens programmet «Hagetid» med Kjersti Bergesen er nominert i kategorien beste livsstilsprogram.  

 • 12:30 av Frank Johnsen

  Biff-sjef vant gjev pris 

  PRIS: Biff-sjef Tor Fosse fikk filmkritikerlagets pris i dag.
  PRIS: Biff-sjef Tor Fosse fikk filmkritikerlagets pris i dag.
  FOTO: Rune Sævig

  Tor Fosse, sjef for Bergen internasjonale filmfestival (Biff), ble hedret med Norsk Filmkritikerlags gjeve utmerkelse Budbringeren under en markering i Oslo i dag.

  Budbringeren går til «en person/organisasjon som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk».

  – Det er svært hyggelig med anerkjennelse fra norske filmkritikere. Prisen er en fin påminnelse om at det vi driver med i Biff blir satt pris på, sier Tor Fosse til BT.

  Han antar også at noe av prisen skyldes hans daglige drift av distributørselskapet Tour de Force, som særlig har utmerket seg med dokumentarfilmer på kino.

  – Ikke mange trodde at Frode Fimlands «Søsken til evig tid» skulle nå mer enn 40.000 på norske kinoer, og at oppfølgeren «Amerikareisa» skulle selge 34.000 billetter. Prisen er vel en markering om å bli verdsatt som motstrømstenkende, tror Fosse.

  I begrunnelsen til Norsk Filmkritikerlag står det blant annet:

  «Å tilby publikum filmer de ikke visste de ville ha, er en kunst. Det hjelper å ha en lang fartstid som eksepsjonelt filmgal. Tor Fosse var med på å bygge opp Tromsø internasjonale filmfestival, men det var hjemme i Bergen han skulle bygge opp sin store formidlingskanal».

  Juryen viser til at Biff med sine nærmere 170 filmer og over 60.000 besøkende, er vokst til å bli Norges største filmfestival – med dedikert fokus på dokumentarfilm, og med et unikt samarbeid mellom universitet og skoler.

  På samme arrangement ble Maria Ekerhovd-produserte «Hva vil folk si» kåret til beste norske langfilm i 2017, i sterk konkurranse med Joackim Triers «Thelma».

 • 10:25 av Ingvild Vereide Nave

  Kåra til årets bibliotek

  VANN: Avdelingsleiar ved biblioteket, Kristin Valeur Børretsen, tek i mot heidersprisen.
  VANN: Avdelingsleiar ved biblioteket, Kristin Valeur Børretsen, tek i mot heidersprisen.
  FOTO: Kristian Finborud

  Norsk bibliotekforening Hordaland har kåra Bibliotek for medisin til årets bibliotek i fylket. Biblioteket er eit samarbeidsprosjekt mellom UiB og Haukeland Universitetssjukehus.

  Grunngjevinga for prisen er at det held eit fagleg høgt nivå, og at brukarane har gitt svært gode tilbakemeldingar på biblioteket som blei pussa opp i 2017. Det blir også trekt fram at biblioteket er moderne, og at nesten all litteratur er tilgjengeleg elektronisk. 

  Også Fitjar folkebibliotek og Fana filial i Bergen var nominert til prisen. 

 • tirsdag14:06 av Michelle Kleveland

  «Tung tids tale» til teateret 

  FRA BOK TIL TEATER: I sommer blir det premiere på teaterstykket som baserer seg på Olaug Nilssens bok «Tung tids tale».
  FRA BOK TIL TEATER: I sommer blir det premiere på teaterstykket som baserer seg på Olaug Nilssens bok «Tung tids tale».
  FOTO: Rune Sævig

  Olaug Nilssens kritikerroste roman «Tung tids tale» skal bli teater. Riksteateatret, Det Norske Teatret og Kilden Teater går sammen om å lage teater av boken, og forestillingen skal bli vist på 50 forskjellige steder i Norge.

  Boken bygger på Nilssens egne erfaringer om hvordan det er å ha en sønn som utvikler autisme, og blir omtalt som en av fjorårets fineste og mest rørende romaner. I fjor vant også Nilssen Brageprisen for boken. 

  Det er Marit Moum Aune som står for regien, og dramatiseringen er gjort av Toril Solvang i samarbeid med forfatteren selv. Aune sto også for regien av teateroppsetningene av Nilssens bøker «Få meg på, for faen», «Vi har så korte armar» og «Stort og stygt».

 • mandag17:05 av Michelle Kleveland

  Askøy på fjerdeplass i NM 

  I NM: Her er Strusshamns musikanter samlet etter prestasjonen i Trondheim.
  I NM: Her er Strusshamns musikanter samlet etter prestasjonen i Trondheim.
  FOTO: Privat

  I helgen ble norgesmesterskapet i janitsjar arrangert i Olavshallen i Trondheim. Med 5300 musikere og 116 deltakende korps, var det hard konkurranse om norgesmestertittelen. 

  I elitedivisjonen, som består av landets ti beste korps, var det Strusshamn Musikkforening fra Askøy som stakk av med fjerdeplassen. Dragefjellet Musikkorps havnet rett bak, og tok dermed femteplassen.

  Dette var første gang Strusshamn Musikkforening deltok i elitedivisjonen, etter at de i fjor vant konkurransen i førstedivisjonen og rykket opp. 

  I førstedivisjonen havnet Skjold Nesttun Janitsjar på fjerdeplass, Sandvikens Ungdomskorps på niende og Alvøens Musikkforening på 12. 

Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser