20:30:43Kulturdirekte

Festet innlegg
10. oktober kl 13:24av Tonje Elisabet Aursland
FELT: Enda et gammelt tre er tatt ned på Nygårdshøyden
FELT: Enda et gammelt tre er tatt ned på Nygårdshøyden
FOTO: Marianne Nilsen

Sykt, gammelt tre felt på Nygårdshøyden

Mandag ettermiddag ble et 20-meter høyt kastanjetre felt på Høyden i Bergen. Årsaken til at treet ble fjernet er sykdom, opplyser, Snjezana Skokic, som er gruppeleder ved etat bygg og eiendom i Bergen Kommune.

- Det var store råteskader i treet som sto ved en barneskole. Det var ikke forsvarlig og det måtte fjernes, sier hun.

- Hvilke alternativer ble vurdert?

- Firmaet, Innlandet trepleie, gjennomførte undersøkelse i mars. Konklusjonen var at treet var rammet av en alvorlig sopp eller bakterie og at det var så omfattende at det ikke var mulig å behandle. Kraftig beskjæring var heller ikke noe alternativ. Sykdommen kan også spre seg, sier Skokic.

I 2012 protesterte naboer og andre kraftig da byrådet bestemte å felle et 200 år gammelt tre for å få plass til midlertidige skolebrakker på Nygårdshøyden. Brakkene ble satt opp for å huse elever fra Møhlenpris skole. Nå er det elever fra Nordnes skole som benytter brakkene mens den gamle skolen pusses opp.

- Er det aktuelt å fjerne flere trær?

- Vi venter på en rapport fra Mattilsynet. Det er mulig flere trær er smittet og må fjernes, men det vet vi ikke ennå, sier Skokic. 

ROT: Igjen står roten med sagflis rundt
ROT: Igjen står roten med sagflis rundt
FOTO: Marianne Nilsen

Siste innlegg

Tips oss
 • 12:58 av Kjetil Kopren Ullebø

  Skavlans artist-booker ble «blown away» da hun så 17-åringen fra Bergen 

  FOTO: Eirik Brekke

  Den 17 år gamle bergenseren Hannah Emilie Grung har bare gitt ut én låt, og hun har spilt fire konserter. Når hun nå skal ha sin aller første TV-opptreden, skjer ikke det hvor som helst.

  - Det er litt sykt å begynne på «Skavlan». Jeg må innrømme at det er litt nervepirrende, sier Halie på telefon fra Stockholm, der programmet spilles inn.

  BT snakker med Halie like før hun skal på scenen for å fremføre sin kommende singel, «Youth». Programmet spilles inn to dager i forveien, noe Halie tross alt synes er litt betryggende. 

  - Jeg tror vi kan ta det på nytt hvis jeg går på trynet på scenen, sier Halie lattermildt. 

  «Skavlan» er programmet der superstjerner som Rihanna og Kelly Clarkson kan dukke opp. De har aldri tidligere gitt scenen til en artist som er på et så tidlig stadium i sin karriere som 17-åringen fra Bergen, forteller programmets artist-booker, Annika Forsberg. 

  - Det er helt uvanlig. For bare to uker siden så jeg henne live på en musikk-konferanse i Norrköping, og jeg ble «blown away» fra første stund. Jeg tok straks kontakt med managementet hennes. Det skal bli veldig spennende å følge hennes karriere, sier Forsberg. 

     

 • mandag12:51 av Ingvild Vereide Nave

  I dag blir Michelin-stjernene delt ut 

  PRESTISJE: Gründer og dagleg leiar ved Colonialen håpar dei om nokre år kan kjempe om ei Michelin-stjerne til Bergen.
  PRESTISJE: Gründer og dagleg leiar ved Colonialen håpar dei om nokre år kan kjempe om ei Michelin-stjerne til Bergen.
  FOTO: Jan M. Lillebø

  I ettermiddag blir dei prestisjefulle Michelin-stjernene delt ut i København. Bergen har lenge ønska å få si alle først stjerne, men heller ikkje i år ser byen ut til å lukkast.

  – Det er kjempekjedeleg, og eg håpar at ein eller fleire av restaurantane i Bergen i framtida blir gode nok til at Bergen kan få si første stjerne, seier dagleg leiar og gründeren bak Colonialen, Laila Skorge.

  Dei heitaste namna til å vere med i kampen er Colonialen, Lysverket, 1877, Bare restaurant og kokkeverdsmeister Ørjan Johannessen på Austevoll Gjestgiveri. Ingen av restaurantane seier dei vil motta stjerner i år.

  – Vårt konsept er ikkje tilpassa krava som trengst for å få ei Michelin-stjerne. Her er det 250 gjester om sommaren og 15 om vinteren, så det blir ikkje stabilt nok. Det blir vanskelegare og vanskelegare å nå opp - alt i frå maten, konspetet, interiøret, lokasjonen, menyane og servicen skal sitte, seier verdsmeisteren.

  På Vestlandet fins det to restaurantar med Michelin-stjerner, Re-naa og Sabi Omakase. Begge ligg i Stavanger.

  – Ein må arbeide målretta og vere tru mot konseptet sitt. Eg har på kjensla at ingen i Bergen satsar hardt nok i dag. Det viktigste for at dei skal lukkast i framtida er at folk er flinke til å bruke dei gode restaurantane som fins, slik at dei har eit godt grunnlag for å drive vidare, seier Johannessen.

  På Colonialen kjempar dei vidare, men gründeren trur bergenserane må vente endå nokre år før Bergen får sin første Michelin-restaurant.

  – Det ville betydd mykje for Bergen som destinasjon og restaurantbransjen om vi i framtida klarte å få ei stjerne. Den første stjerna vil føre til at fleire blir vurdert, seier Skorge.

  VERDSMEISTER: Ørjan Johannessen på Austevoll Gjestgiveri har ingen ambisjonar om at deira konsept kan lokke Michelin-stjernene til Hordaland. - Det krev eit enorm reindyrka konsept, seier han.
  VERDSMEISTER: Ørjan Johannessen på Austevoll Gjestgiveri har ingen ambisjonar om at deira konsept kan lokke Michelin-stjernene til Hordaland. - Det krev eit enorm reindyrka konsept, seier han.
  FOTO: Bjørn Erik Larsen
 • 16. februar10:02 av Frank Johnsen

  Bergensband stoppet etter nazi-anklager 

  TAAKE: Ørjan Stedjeberg, alias Høst, er vokalist i Taake.
  TAAKE: Ørjan Stedjeberg, alias Høst, er vokalist i Taake.
  FOTO: Metastazis

  Svartmetallbandet Taake fra Bergen annonserte for kort tid siden en større turne i Nord-Amerika, etter at deres 2017-turne ble kansellert grunnet visumproblemer.

  Nå er konserten på New York-klubben Le Poisson Rouge 24. mars blitt avlyst, av helt andre grunner.

  Ifølge Brooklyn Vegan var det anti-fascistorganisasjonen New York City Antifa som oppfordret arrangøren å avlyse på grunn av at Taake tidligere skal ha leflet med nazisme.

  – Det er vår oppgave å skape et trygt rom for alle i miljøet vårt. Denne konserten tilfredsstiller ikke vår standard, skriver klubben på Twitter.

  Blant annet opptrådte vokalist Høst med et hakekors malt på brystet under en konsert i Tyskland for elleve år siden. I etterkant påsto samme vokalist i intervjuer at bandet definitivt var antinazistisk.

  Nå prøver Antifa-grupper i resten av USA å stoppe planlagte konserter.

  Her hjemme ble Taake i 2011 anklaget for islamhets da de ble nominert til Spellemannsprisen.

  Høst, alias Ørjan Stedjeberg, har sendt noen kommentarer til amerikanske medier, som BT har fått kopi av:

  - Jeg har forklart utallige ganger at det å bruke et hakekors på konsert i Tyskland, ikke ble gjort for å støtte nazistenes ideologi. Jeg ville bare gjøre noe ekstremt. Men dette er nå elleve år siden - og Taake har til og med spilt i Israel! Det med hakekorset skjedde én gang, og vil ikke skje igjen. Taake er ikke et rasistisk band. Så det er bare tull å prøve å sabotere turneen i USA, sier Høst.

 • 15. februar16:00 av Kjetil Kopren Ullebø

  Bergensk musikkselskap åpner London-kontor 

  FOTO: Tor Høvik

  Bergensselskapet Brilliance, som er et plateselskap, management og pr-byrå, skal åpne kontor i London. Selskapet står blant annet bak konseptet Diamond Club, som i løpet av de siste årene har gitt ut mer enn 100 singler med fremadstormende artister, blant andre Silja Sol, Strange Hellos og Kaja Gunnufsen.

  Og det er blant annet for starte en engelsk versjon av Diamond Club at selskapet nå åpner kontor i London. 

  - Mange journalister og bransjefolk i Storbritannia kjenner til konseptet vårt, og har vist interesse. Målet er å bygge opp en katalog med utgivelser hver måned som skal gi solide inntekter, slik vi har gjort i Norge, sier Ruben Nesse, mannen bak Brilliance.

  Bergenske Brilliance har hovedkontor i Christian Michelsens gate.   

 • 15. februar11:55 av Frank Johnsen

  Håper å være tilbake på scenen i juni 

  BEDRE: Sigvart Dagsland fikk mange brudd i bilkollisjonen, men er nå på bedringens vei.
  BEDRE: Sigvart Dagsland fikk mange brudd i bilkollisjonen, men er nå på bedringens vei.
  FOTO: Siri Øverland Eriksen

  - Det rare er jo at vi i det hele har hatt flaks, for dette kunne fort endt med hode- og ryggskader, for ikke å snakke om dødsfall. Men det gjorde altså ikke det, skriver Sigvart Dagsland i et følelsesladet innlegg på sin egen Facebook-side.

  Det er nøyaktig en måned siden han og to bandkolleger ble påkjørt i en frontkollisjon på vei hjem fra konsert med Stabsmusikken på Rena.

  Alle tre ble hardt skadet. Verst gikk det ut over Dagsland selv.

  - Jeg var den som kjørte bilen, og ble sittende i 45 minutter før jeg ble skåret løs. Jeg ble påført en rekke store bruddskader, hvor det alvorligste nok var den venstre ankelen som ble knust, skriver han på Facebook.

  Han er ferdig operert og er kommet på rehab. Han håper å være tilbake på scenen i juni.

  - Det har kommet en tsunami av velvilje mot Karoline og meg etter denne ulykken, og dere skal vite at jeg har lest hver en hilsen! Jeg er dypt takknemlig for alle meldinger som har kommet, og det er godt å vite at så mange har hatt oss alle i tankene, skriver Dagsland videre. 

Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser