05:40:49Kulturdirekte

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Guro Borchgrevink Valland
  i går16:04

  No startar støvsuginga på Kode 1


  STØVETE: Kunstmuseet Kode 1, tidlegare kalla Permanenten.
  STØVETE: Kunstmuseet Kode 1, tidlegare kalla Permanenten.
  FOTO: Rune Sævig (arkiv)

  Då Kode 1 opna lokala i mai 2017 etter storstilt oppussing, vart minst 1500 gjenstandar heldt vekke for publikum.


  Etsande betongstøv hadde lagt seg på gjenstandane og kunstmuseet måtte stengja tre av fire utstillingssalar.


  No skal støvet endeleg vekk.


  - Forsikringsselskapet byrjar å reinsa på måndag. Det kjennest bra å setja i gang, seier direktør Petter Snare.  Han fortel at forsikringsselskapet tek rekninga med å reinsa gjenstandane, men lokalet må òg setjast i stand, og det vil kosta Kode. Truleg vil prislappen stogga på 12-13 millionar.


  - Me har fått 7 millionar kroner frå Bergen kommune i ei generell yting, der delar kan gå til dette. No må me berre koma i gang, og så får me ta stilling til korleis me skal gå vidare for å dekkja resten av kostnadane.


  Kode 1 håpar å ha delar av lokala klare til Norske Kunsthåndverkere (NK) si årsutstilling hausten 2019.   


  TABBE: Fadesen var eit faktum fordi gjenstandane ikkje hadde vorte dekka til då ein entreprenør bygde heissjakt.
  TABBE: Fadesen var eit faktum fordi gjenstandane ikkje hadde vorte dekka til då ein entreprenør bygde heissjakt.
  FOTO: Marita Aarekol (arkiv)

 • av Frank Johnsen
  onsdag10:36

   Billettene gikk unna - nå blir det ekstrashow


  FOTO: pressebilde/NRK

  Kevin Vågenes’ «Parterapi» er blitt en skikkelig seersuksess på NRK, med i gjennomsnitt 700.000 visninger av hver episode.


  Nå skal 31-åringen fra Meland gjøre showet «Julegøy» på Ole Bull Scene med Christine Hope, Christoffer Schjelderup og Rune Lothe, fra 5. desember. Med på scenen blir flere av figurene fra «Parterapi».


  Ler mer om Vågenes’ planer her.


  Billettsalget startet i går. Og 2000 billetter gikk unna på noen timer.


  Nå har Ole Bull Scene satt opp fem ekstraforestillinger i desember. Blir disse også utsolgt, vurderes det en lengre spilleperiode i januar.


 • av Erik Fossen
  mandag14:18

  Banksy-samlere stiller ut i Bergen  STILLES UT: "Girl with Red Balloon" er et av Banksys mest kjente verk. Et trykk med samme motiv blir å se på utstillingen i Bergen.
  STILLES UT: "Girl with Red Balloon" er et av Banksys mest kjente verk. Et trykk med samme motiv blir å se på utstillingen i Bergen.
  FOTO: ARKIV


  Mye har vært skrevet om gatekunstneren Bankys besøk i Bergen høsten 2000. Først nå får han  sin første egne utstilling her i byen. 3. november stiller Galleri GEO ut 15 trykk av den beryktede, anonyme briten.


  Bildene kommer fra samlingene til en håndfull lokale Banksy-fans, forteller gallerisjef Erlend Børstein. Utstillingen blir imidlertid bare stående fra klokken 10 til 17. 


  - Så mange Banksy-er har ikke vært samlet i ett rom i Norge før. Av sikkerhetsmessige grunner, og etter ønske fra eierne, skal bildene inn og ut samme dag, sier Børstein.


  Noen salgsutstilling er det ikke snakk om, heller en gøyal happening for gatekunstnerens beundrere. Det planlegges også en fotoutstilling som skal vise veggmaleriene Banksy etterlot seg i 2000 - samt en intervjusamtale med en av vertene hans den gangen, Marcus Smith Hvidsten. De gjenværende kunstverkene fra besøket blir ikke del av utstillingen.


  Utstillingen i Bergen var forøvrig planlagt lenge før Banksys siste stunt: Etter en Sothebys-auksjon 5. oktober begynte en innebygget makulator i rammen plutselig å klippe opp et trykk av "Girl with Red Balloon". En trykk med samme motiv blir å se i Galleri GEO.


  - Det viser hvordan Banksy hele tiden klarer å komme opp med nye stunt. Man skulle ikke tro det gikk an etter så lang tid. 


 • av Erik Fossen
  12. oktober09:42

  Garage er konkurs


  SLUTT: Daglig leder Henning Christensen (til h.) og kollega/medeier Sjur Gullaksen måtte stenge dørene på Garage nylig. Nå er driftsselskapet konkurs.
  SLUTT: Daglig leder Henning Christensen (til h.) og kollega/medeier Sjur Gullaksen måtte stenge dørene på Garage nylig. Nå er driftsselskapet konkurs.
  FOTO: Jannica Luoto

  Lørdag 29. september hadde rockestedet Garage sin siste åpningsdag, etter lang tids konflikt med huseieren. Nå er driftsselskapet Musikkhuset AS konkurs. Det var BA som først omtalte saken.


  Det skal være selskapets styre som selv har gått til skifteretten og meldt oppbud. Konkursen trådte i kraft onsdag. 


  De siste tre regnskapsårene (2015-2017) hadde selskapet synkende omsetning og gikk med til sammen 2,7 millioner i underskudd. 


 • av Kjetil Kopren Ullebø
  11. oktober13:41

  Röyksopp arrangerer «jubileumsklubb» i Bergen 


  FOTO: Audun Braastad/NTB

  I år er det 20 år siden Svein Berge og Torbjørn Brundtland begynte å lage musikk under navnet Röyksopp, et år etter at de hadde flyttet til Bergen. Og det er 30 år siden de to bergensbosatte tromsøværingene begynte å lage musikk sammen som tenåringer i hjembyen. Dette skal markeres med jubileumsfest på Bergen Kjøtt 1. desember. 


  - Vi vil feire jubileet med et arrangement som understreker hvor vi kommer fra, og på sett og vis fortsatt hører til: i undergrunnen. Det blir en klubbkveld hvor vi skal være DJs, en fest som hyller den kulturen vi kommer fra. Det blir ikke en «intimkonsert» med Röyksopp, men en fest for venner og alle musikkinteresserte, sier Svein Berge.   


Vis flere

Siste kulturnyheter

  Siste filmanmeldelser

   Siste musikkanmeldelser

    Siste kunstanmeldelser

     Siste bokanmeldelser

      Siste teateranmeldelser

       Siste restaurantanmeldelser