06:33:17Krim og hendelserdirekte

Festet innlegg
Tiltale mot bergensmann i 60-årene: - Dopet ned datteren og misbrukte henne fra hun var tre år
28. august kl 13:25av Ørjan Torheim

Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes har tatt ut tiltalen mot bergensmannen.
Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes har tatt ut tiltalen mot bergensmannen.
FOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

I en fersk tiltale fra Statsadvokatene i Hordaland anklages en mann i Bergen for å ha misbrukt sin egen datter i over ti år på 80- og 90-tallet.


Mannen er nå i slutten av 60-årene, og de påståtte overgrepene skal ha pågått fra datteren var bare to-tre år gammel, ifølge tiltalen.


Anklagene omfatter både utuktig omgang i form av samleie og utuktig omgang med barn under 16 år - samt at det har «skjedd gjentatte overgrep» og at handlingen «har hatt til følge betydelig skade».


En del av tiltalen gjelder at mannen, over en periode på cirka seks år, skal ha dopet ned og brukt vold og trusler mot datteren i forkant av seksuelle overgrep mot henne.


Misbruket skal ha skjedd både i hjemmet i Bergen og i en kommune i Sogn og Fjordane. Om datteren heter det at hun har utviklet psykiske skader og posttraumatisk stressyndrom på grunn av overgrepene.


Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes, som har tatt ut tiltalen, påpeker at at selv om saken er gammel, så kan ingen av forholdene bli foreldet. Det skyldes lovendringer i 1992 og i 2014.


- Hvis loven ikke hadde blitt endret ved disse to tilfellene, så ville saken mot tiltalte vært foreldet.


- Hvordan ser dere på saken?


- Den må kunne kalles sjelden alvorlig, både på grunn av far-datter-forholdet, varigheten og skadene. Mye mer vil komme frem i retten. En enorm etterforskning, fra sommeren 2016 og fremover, ligger bak. Et stort antall vitner er avhørt, og store mengder arkivmateriale er gjennomgått.


Raanes påpeker at tiltalte nekter straffskyld. BT har til nå ikke fått kontakt med tiltaltes forsvarer, advokat Gisle Didriksen.


Saken henger sammen med tre menn som ble pågrepet i slutten av 2016. Alle ble da anklaget for overgrep mot barn på 1980-tallet. For to av dem er sakene henlagt på grunn av foreldelse, mens tiltale for et enda lenger tidsrom nå er tatt ut for den tredje.


- Det var et stort kompleks, med tre fornærmede barn. Nå står vi igjen med én stor sak og én fornærmet. Det har vært en stor og krevende etterforskning, sier Raanes.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Paul Andre Sommerfeldt
  4 min

  - Ikke de store hendelsene i natt   Operasjonsleder Hans-Eirik Thue i Vest politidistrikt melder om en rolig natt for politiet til tross for et folksomt Bergen sentrum. 
  - Mye folk på byen, men det har gått veldig greit uten de store hendelsene. Det må vi være fornøyd med, sier Thue.


 • av Paul Andre Sommerfeldt
  15 min

  Gikk i Knappetunnelen  Politiet måtte klokken 02.05 natt til lørdag rykke ut til Knappetunnelen på fylksvei 557 etter melding om to personer som gikk inne i tunnelen.


  Tunnelen ble rutinemessig stengt av Vegtrafikksentralen. En politipatrulje fikk kontroll på de to fotgjengerne. 


  Nygårdstunnelen ble også stengt noe senere på grunn av gående i tunnelen. 


  Politiet har opprettet sak på begge hendelsene, opplyser operasjonsleder Hans-Eirik Thue i Vest politidistrikt. 


 • av Ane Elisabeth Børhaug
  i går17:58

  Røykutvikling Sletten senter


  Vest politidistrikt melder at det ikke har vært noen brann, kun svilukt. Ifølge brannvesenet var det røykutvikling i en stikkontakt. De har åpnet opp rundt denne for å være sikker på at det ikke har spredd seg. 


 • av Ane Elisabeth Børhaug
  i går17:26

  Nødetater rykker ut til Sletten


  Det skal komme røyk fra et toalett i Sletten senter. Klokken 17.09 melder politiet at nødetatene rykker ut til mulig brann. 


 • av Bjarte Solheim
  i går13:22

  Havari-offiserene får ikke ansvar for å seile ny fregatt


  Marineoffiserene som hadde ansvaret for KNM «Helge Ingstad» da den kolliderte, får ikke ansvaret på bro når besetningen igjen seiler ut med søsterskipet KNM «Roald Amundsen», skriver VG


  Mannskapet fra den havarerte fregatten bor nå om bord i KNM «Roald Amundsen». Her skal de arbeide sammen, og sove på tilsvarende måte som de gjorde om bord i KNM «Helge Ingstad». Dette som et ledd i traumebehandlingen etter havariet. 


  På spørsmål fra VG, om vaktsjefen fra ulykkesnatten får seile med fullt ansvar før utredningene er evaluert, svarer flaggkommandør Rune Andersen via sin kommunikasjonsoffiser Thomas Gjesdal følgende.


  – Personell fra broteamet på KNM «Helge Ingstad» er blant dem som er sterkest berørt og det tas hensyn til at de behøver ytterligere tid til å bearbeide hendelsen, sier Gjesdal.


Vis flere

Les også

  Siste nytt fra Bergens Tidende