13:11:04Krim og hendelserdirekte

Festet innlegg
Tiltale mot bergensmann i 60-årene: - Dopet ned datteren og misbrukte henne fra hun var tre år
28. august kl 13:25av Ørjan Torheim

Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes har tatt ut tiltalen mot bergensmannen.
Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes har tatt ut tiltalen mot bergensmannen.
FOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

I en fersk tiltale fra Statsadvokatene i Hordaland anklages en mann i Bergen for å ha misbrukt sin egen datter i over ti år på 80- og 90-tallet.


Mannen er nå i slutten av 60-årene, og de påståtte overgrepene skal ha pågått fra datteren var bare to-tre år gammel, ifølge tiltalen.


Anklagene omfatter både utuktig omgang i form av samleie og utuktig omgang med barn under 16 år - samt at det har «skjedd gjentatte overgrep» og at handlingen «har hatt til følge betydelig skade».


En del av tiltalen gjelder at mannen, over en periode på cirka seks år, skal ha dopet ned og brukt vold og trusler mot datteren i forkant av seksuelle overgrep mot henne.


Misbruket skal ha skjedd både i hjemmet i Bergen og i en kommune i Sogn og Fjordane. Om datteren heter det at hun har utviklet psykiske skader og posttraumatisk stressyndrom på grunn av overgrepene.


Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes, som har tatt ut tiltalen, påpeker at at selv om saken er gammel, så kan ingen av forholdene bli foreldet. Det skyldes lovendringer i 1992 og i 2014.


- Hvis loven ikke hadde blitt endret ved disse to tilfellene, så ville saken mot tiltalte vært foreldet.


- Hvordan ser dere på saken?


- Den må kunne kalles sjelden alvorlig, både på grunn av far-datter-forholdet, varigheten og skadene. Mye mer vil komme frem i retten. En enorm etterforskning, fra sommeren 2016 og fremover, ligger bak. Et stort antall vitner er avhørt, og store mengder arkivmateriale er gjennomgått.


Raanes påpeker at tiltalte nekter straffskyld. BT har til nå ikke fått kontakt med tiltaltes forsvarer, advokat Gisle Didriksen.


Saken henger sammen med tre menn som ble pågrepet i slutten av 2016. Alle ble da anklaget for overgrep mot barn på 1980-tallet. For to av dem er sakene henlagt på grunn av foreldelse, mens tiltale for et enda lenger tidsrom nå er tatt ut for den tredje.


- Det var et stort kompleks, med tre fornærmede barn. Nå står vi igjen med én stor sak og én fornærmet. Det har vært en stor og krevende etterforskning, sier Raanes.


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Einar Aarre
  07:04

  Bråk i sentrum i natt


  En mann ble i natt pågrepet på Torget etter at han skal ha skallet ned en vekter. Han skal også ha skallet til en politibetjent.


  I Hetlevikåsen skal en overstadig beruset mann ha nektet å forlate en privatfest etter å ha slått til flere festdeltakere. Mannen skal også ha satt seg opp mot politiet. Politiet har opprettet sak etter hendelsen.


  Politiet rykket også ut til Strandgaten, der en mann ble stoppet etter ordensforstyrrelser. Han ble tatt med til drukkenskapsarresten.    


 • av Einar Aarre
  06:56

  Knuste vindusruter


  I Nygårdsgaten ble en mann i natt tatt for å ha knust vindusruter i en bakgård. Mannen be først stoppet av ordensvakten på Fincken. Politiet har opprettet sak på hendelsen. 


 • av Einar Aarre
  06:52

  Truet hotellansatte


  Politiet rykket i natt ut til Lægreid hotell i Sogndal der en gjeng på åtte personer skal ha stelt i stand bråk. Ifølge politiet skal gjengen ha oppført seg truende mot ansatte på hotellet.


  Politiet skal ha roet ned situasjonen. Ingen kom til skade, og ingen blir anmeldt etter hendelsen.


 • av Einar Aarre
  06:46

  Kolliderte ved Troldhaugtunnelen


  Bilen fikk store materielle skader og føreren måtte fraktes til sykehus etter å ha kollidert med fjellveggen like før Troldhaugtunnelen i retning Lagunen.


  Ulykken skjedde i 03-tiden i natt. Kvinnen i 30-årene var alene i bilen, og ingen andre biler var involvert i ulykken.  


 • av Einar Aarre
  06:32

  Fant mann liggende forslått på fortauet


  Under patruljering i sentrum i natt fant politiet en forslått mann i 20-årene liggende på fortauet i Torggaten, like utenfor Skipperstuen.


  Mannen var ved bevissthet. Han var slått ned, og hadde smerter i hodet. Politiet fant ingen gjerningsmann på stedet, og fornærmede visste heller ikke hvem som hadde slått. Mannen ble kjørt til legevakten. Han hadde trolig pådratt seg hjernerystelse, mener politiet. 


Vis flere

Les også

  Siste nytt fra Bergens Tidende