15:24:29KrFs store veivalgdirekte

Festet innlegg
Gaular KrF: - Veldig negativ til å felle Erna
12. oktober kl 11:08av Kjetil Gillesvik

Torsdag kveld valgte Gaular KrF fem delegater til det ekstraordinære fylkesårsmøte på Skei i Jølster den 27. oktober. Lokallagsleder Norunn Lunde Furnes forteller at debatten var god, men at det er ulike syn blant de ulike delegatene.


- Men generelt vil jeg si det er veldig negativ stemning til å prøve og felle Erna som statsminister. Det sitter langt inne. Da må det være en veldig god sak. Jeg ser ikke at den fins.


Furnes forteller at bare en av de fem delegatene fra Gaular er tydelig på sin støtte til Hareide, men det er heller ikke noe stort engasjement for å gå i regjering med Frp.


Statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål fra pressen etter onsdagens spørretime på Stortinget.
Statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål fra pressen etter onsdagens spørretime på Stortinget.
FOTO: Scanpix

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Kjetil Gillesvik
  07. november 201811:44

  KrF-opprop krever reelt gjennomslag i abortsaken


  NYE KRAV: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad leder samtalene med den sittende regjeringen. Knut Arild Hareide avventer resultatet før han eventuelt går av.
  NYE KRAV: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad leder samtalene med den sittende regjeringen. Knut Arild Hareide avventer resultatet før han eventuelt går av.
  FOTO: Scanpix

  13 KrF-politikere stiller i et åpent brev fem krav til nestlederne for at de "fortsatt skal finne det meningsfylt å engasjere seg i KrF i fremtiden". Det kravet som vies mest plass er å få til endringer i abortloven. 


  "Det er et grovt tillitsbrudd dersom vi i denne saken ender opp med en retorisk justering som for alle praktiske formål ikke vil ha noen betydning i saken", står det i brevet.


  Det advares mot et nytt regelverk der det blir lettere for kvinner å ta abort etter uke tolv på friske fostre. De frykter at endringene som diskuteres i abortloven i realiteten vil føre til en liberalisering. Brevskriverne stiller også et krystallklart krav om at muligheten for fosterreduksjon, også omtalt som tvillingabort, må fjernes.


  Initiativtaker for underskriftsaksjonen er Rune Skansen, delegat for Akershus på landsmøtet. Han har blant annet fått med seg Helge Dyrkolbotn, Austrheim, Trude Brosvik, fylkespolitiker i Sogn og Fjordane, Sæbjørg H. Kjeka, leder KrFK Hordaland og Lorentz Lunde, lokallagsleder i Tysnes.


  De fem øvrige kravene de stiller er:  • KrF må i regjeringserklæringen få gjennomslag på landbruk, distrikt, klimasaken, økonomisk utjevning og styrking av barnefamilien.

  • Det må slås tydelig ned på "uanstendig ordbruk" fra Frp.

  • Hareide-fløyen må få sentrale posisjoner i partiet også i fortsettelsen.

  • KrF må tydeliggjøre sin sentrumsposisjon og ha mulighet til å samarbeide med Ap. 


 • av Stavanger Aftenblad og Eystein Røssum
  03. november 201815:45

  Rush av nye medlemmer i Rogaland


  I løpet av bare det siste døgnet – fra fredag og fram til klokken 10 lørdag formiddag – har 80 personer i Rogaland meldt seg inn i KrF. Sju har meldt seg ut. Det opplyser partiets fylkessekretær, Olav Eggebø Aanonsen, til Stavanger Aftenblad lørdag.


  Han regner med at innmeldingene har kommet etter at det ekstraordinære landsmøtet i KrF fredag avgjorde at partiet nå skal søke samarbeid med regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre.


  Nasjonale tall for inn- og utmeldinger er ikke å oppdrive fra KrF sentralt i helgen, opplyser partiets kommunikasjonssjef, Mona Høvset. 


  I Hordaland har fylkesleder Dag Sele hørt om utmeldinger, men han vet ikke om de har kommet i hans fylkeslag. I Sogn og Fjordane har fylkesleder Beate Bondevik Lie registrert to utmeldinger lørdag ettermiddag. 


  - Mange er lei seg. En del avventer nok resultatet av regjeringsforhandlingene før de bestemmer seg for om de skal bli. Selv er jeg grusomt skuffet over utfallet fredag, sier Lie. 


 • av NTB
  03. november 201812:01

  Jensen: – Beredt til samarbeid, skuffet over Hareide


  FOTO: Ørjan Deisz

  Frp-leder Siv Jensen sier hun er beredt til å gå inn i regjeringsforhandlinger med KrF og roser samtidig nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad.


  – Frp er selvsagt beredt til samarbeid. Men vi er også preget av at det partiet som vil inn i regjering med oss, har brukt de siste ukene på å kritisere oss, vårt menneskesyn og vår politikk. Samtidig som jeg har hatt et ønske om å forsvare partiet vårt, så har jeg ventet på at KrF skulle bestemme seg. Nå har de endelig bestemt seg, og det er jeg glad for, sa Jensen på partiets høstkonferanse i Sandefjord lørdag formiddag.


  Ifølge nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil sonderingene med regjeringspartiene starte allerede til uka.


  – Jeg ser fram til et godt samarbeid med Ropstad. Han er en skikkelig redelig og trivelig fyr, men også en skikkelig tøffing, sa Jensen fra talerstolen.


  Jensen sa også at hun var skuffet over avtroppende leder Knut Arild Hareide.


  – Jeg har hatt et godt samarbeid med Knut Arild Hareide. Han tok nå et aktivt valg om å gå en annen vei. Og det har skuffet meg, etter så mange år med godt samarbeid med KrF, sa hun.


 • av Erlend Langeland Haugen
  02. november 201823:35

  Hareide: - Noen har såret meg


  FOTO: Jan Tomas Espedal, Aftenposten

  I en ekstrasending av Debatten på NRK1 sent fredag kveld, sa KrF-leder Knut Arild Hareide at veivalgprosessen har vært krevende, skriver Aftenposten.


  - Noen slag har vært mer krevende enn noe annet. Noen har såret meg, men jeg har kanskje også såret noen.


  - Hva er du såret over, spurte programleder Fredrik Solvang.


  - Det skal jeg ta med dem som har såret meg. Det er ting som er sagt, men det tar jeg direkte med dem, folk i partiet.


  - Hvordan har du det nå, spurte Solvang.


  - Veldig blandet. Jeg har utfordret partiet mitt. Det kjennes sårt, men jeg er glad i partiet mitt, sa Hareide, som også sa han ikke har angret et sekund, selv om han tapte.


  - Hva tror du blir ditt ettermæle?


  - At jeg var en som brant for verdiene han sto for. At jeg satset fullt og helt på det jeg trodde på. Jeg kunne ha vært statsråd i fem år, men jeg har ment at det ikke er naturlig å samarbeide med en ytterfløy. Det er for stor avstand til Frp. Av og til er det riktig å sette en grense.


 • av Erlend Langeland Haugen
  02. november 201823:05

  Hareide på Skavlan: - Fikk en i fleisen


  FOTO: NTB Scanpix

  KrF-leder Knut Arild Hareide gjorde det i dag klart at han vil gå av så fort en ny regjeringserklæring er klar. Til TV 2-programleder Fredrik Skavlan ga han uttrykk for at han en stund trodde det kom til å gå, skriver Aftenposten. Men:


  - I dag fikk jeg en skikkelig i fleisen, sa Hareide.


  - Da voteringen gikk i dag, fikk vårt alternativ litt flere stemmer enn det vi trodde. Da tenkte jeg «nå kan jeg virkelig greie det, nå kan det gå!» Så det ble ekstra skuffende da hovedresultatet kom i dag, sa han.


  Men høyere makter har fått være i fred - i alle fall når det gjelder denne striden.


  - Jeg har ikke bedt til Gud om å vinne. Det er litt for smått for vår herre, sa han.


 • av NTB, Anders Haga
  02. november 201821:31

  Ropstad leder forhandlingene


  SKAL LEDE: Kjell Ingolf Ropstad.
  SKAL LEDE: Kjell Ingolf Ropstad.
  FOTO: Bård Bøe

  Etter landsmøtets veivalg, gikk sentralstyret rett i møte. Der ble det klart at det blir KrFs andre nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, som vil lede regjeringsforhandlingene med Venstre, Høyre og Frp. Med seg får han 1. nestleder Olaug Bollestad og Erik Lunde fra Oslo. Sonderingene starter allerede neste uke.


  De viktigste sakene for partiet vil ifølge Ropstad bli abortlov, familiepolitikk og klimapolitikk.


  – Landsstyret og landsmøtet har i dag vært opptatt av det politiske prosjektet, der vi er tydelige på at vi skal se resultater.


  Han sier at KrF også vil se på globale utfordringer, og peker på klimapolitikken som et viktig tema.


  – Jeg vil gå langt i å si at KrF må se tydelige endringer i form av en mer offensiv klimapolitikk, mer fokus på fattigdomsbekjempelse, integrering og kamp mot slaveri. Det er mange viktige saker, og det skal partiet diskutere nå, sier han.


 • av NTB
  02. november 201819:34

  Kan ikke love abortgjennomslag


  FOTO: Eirik Brekke

  KrF Kvinner har allerede krevd at man får endring i abortloven før KrF går inn i regjering. På pressekonferansen fikk Solberg spørsmål om hun kunne love dem det.


  - Vi har sagt at vi er åpne for å sette oss ned i forhandlinger og snakke om det. Så må vi se om vi kan finne løsninger som er forpliktende for alle de fire partiene. Vi sier ikke ja eller nei til enkeltsaker før vi har snakket om det.


  Da KrF og Høyre satt i regjering sist, i Bondevik-regjeringen, kom de heller ikke frem til enighet rundt dette spørsmålet. Det svarer Solberg slik på.


  - Den gangen ble det lagt vekk fordi man ikke fikk flertall for det på Stortinget.


  Statsministeren fikk også spørsmål om Høyre-representantene kunne få stemme etter sin egen overbevisning dersom det kommer et forslag i Stortinget om å endre på abortloven.


  - Den vurderingen må stortingsgruppen ta. Men de må ta stilling til innholdet som kommer fra en forhandling. Det kan ikke være forbausene for stortingsgruppen at vi har diskutert dette spørsmålet, for det har de deltatt i.


Vis flere

Siste om KrF