Hver fjerde TV som ble solgt i Norge i 2016 var en såkalt 4K eller Ultra-HD-TV (UHD), ifølge ferske tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Det betyr at TV-er med fire ganger så høy skjermopplsøning som vanlige HD-TV-er er i ferd med å innta norske stuer.

Men innhold produsert og distribuert i 4K har vært begrenset til enkelte titler fra Netflix og Amazon.

Derfor var det nok mange fotballelskere med UHD-TV som smilte bredt da Viasat i høst lanserte en egen UHD-kanal med utvalgte direktesendinger fra UEFA Champions League, La Liga og andre deler av MTGs rettighetsportefølje spesialprodusert i Ultra HD.

Skjønt så langt har UHD-kanalen vært forbeholdt Viasats parabolkunder. Viasat Sport-abonnenter på andre plattformer har med andre ord vært snytt for Champions League i beste billedkvalitet.

FIREDOBLING: Dobbelt så mange bildepunkter både horisontalt og vertikalt betyr at du kan halvere seeravstanden uten at pikslene blir mer synlige sammenlignet med enn full-HD-skjerm.

Mangler UHD-dekodere

Nå gjøres UHD-kanalen til Viasat også tilgjengelig for TV-kundene til bredbåndsleverandøren Homenet. Disse blir utstyrt med Viasats nye UHD-boks som støtter visning av 4K-signaler.

Det hjelper ikke å ha en UHD-TV om ikke dekoderen støtter 4K.

Det er også hovedforklaringen på at mange norske TV-seere og Viasat sport-abonnementer ikke har fått nyte favorittlaget i sylskarpe bilder.

PRAGMATISK: Kommunikasjonssjef i MTG Norge, Line Vee Hanum, sier Viasat vil at flest mulig skal få tilgang på UHD-kanalen deres.
MTG

Kommunikasjonssjef i MTG Norge, Line Vee Hanum, forteller at Viasat er i god dialog med andre distributører om et UHD-tilbud.

– Vi ser at stadig flere investerer i UHD-TV-er og at UHD er i ferd med å bli den nye standarden, derfor er det viktig å få distribuert UHD-innholdet vårt til så mange seere som mulig, sier Vee Hanum.

Hun forteller at så snart de andre TV-distributørene får oppgradert distribusjonsteknologien og dekoderne sine til UHD, vil det bli mulig å få distribuert Viasats UHD-innhold til disse kundene.

– I tillegg har vi en dialog med enkelte fiberpartnere av typen Homenet som vil kunne tilby Viasats UHD-kanal om kort tid.

– Alle UHD-TV-er er smarte, hvorfor ikke en app som lar Viasat-kundene strømme UHD-innholdet dekoderfritt?

– Denne muligheten har man ikke i dag, men vi jobber stadig med den teknologiske utviklingen av produktene våre.

Økende interesse

En runde til de andre norske TV-distributørene, viser at de følger nøye med på UHD-utviklingen og at flere har UHD-planer for 2017.

Kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Sattelitt, opplever 4K som veldig interessant og mener det har skjedd mye det siste året.

– Vi har alltid som mål å være gode på billedkvalitet, og vil kommunisere planene vår for 4K litt senere i år, sier Pettersen.

Kommunikasjonsrådgiver i Altibox, Espen Schiager, forteller at de første kundene får den nye og UHD-klare TV-løsning til Altibox i mars.

– Foreløpig har vi bare en kanal som er klar, Fashion TV, men etter hvert som løsningen rulles ut til flere vil vi også jobbe for å gi våre kunder det beste UHD-innholdet fra ulike leverandører, sier Schiager.

Hos RiksTV ser man på muligheten for etterhvert å kunne tilby UHD-innhold over IP, men har ingen konkrete planer.

Hva med Premier League?

Sky Sport som produserer Premier League produserte sin første fotballkamp i UHD allerede i 2012, og 124 av årets kamper fra Premier League produseres i Ultra HD.

PREMIER LEAGUE: Også Premier League produseres i UHD, men foreløpig er ikke disse sendingen tilgjengelige i Norge.
SKY SPORTS

I Norge er det TV2 som har senderettighetene til Premier League på alle plattformer. Men til tross for at rettighetene koster TV2 550 millioner kroner i året, inkluderer de ikke Ultra HD.

– Det stemmer, vi må betale et tillegg for å få distribusjonsrettighetene til UHD-sendingene. I tillegg stilles det krav til at vi må få med oss to andre rettighetseiere i Europa, sier Steinar Brændeland som er direktør for brukerbetaling og distribusjon i TV2.

I tillegg må TV2 gjøre oppdateringer på sitt sendesystem.

– Vi ønsker i utgangspunkt å kunne tilby Premier League i Ultra HD da sport er det som kanskje får det største løftet i UHD, men det blir neppe noen realitet før neste sesong, sier Brændeland.