Haisommer 5

Ekle ting kan dukke opp av dypet før du aner.

Publisert:

De siste ukene har jeg badet mer i norske fjorder enn jeg har gjort på mange år – til sammen. Min badeaktivitet går hovedsakelig ut på å hoppe uti, og svømme raskt frem og tilbake tett opp til badebryggen eller stranden. Jeg ser aldri ned i dypet. Aldri.

Jeg er klar over at haiangrep er relativt sjeldent i Store Lungegårdsvann. Tilfeller av Portugisiske krigsskip eller andre forferdelige maneter likeså. Men du kan aldri være for sikker. For jeg hater tanken på alt som befinner seg i sjøen under meg. Og har jeg ikke lest at det stadig dukker opp skapninger fra sørlige breddegrader også i våre havområder på grunn av klimaendringer og slikt?

Er jeg på sørlige breddegrader, bader meg mye. Men alltid på grunt vann. I tilfelle.

Nylig fikk jeg tilbud om å være med på seilferie i Stillehavet. Umiddelbart var det jubel og ja takk. Men så begynte jeg å tenke. Ville jeg tørre å hoppe uti fra båten, langt til havs, når jeg vet er der nesten 11 kilometer med vann under meg? Med alt det måtte innebære? Nei. Og å være på seilbåt i grusomt mange varmegrader, uten å tørre å bade, er litt sært.

Så jeg holder meg til badebryggen i Store Lungegårdsvann.

Og bassenget i Ado.