Hjelp, jeg skal på charterferie!

Klokken er 02.20, og mobilalarmen durer.

POPULÆRT: Helt siden 1959 har norske charterturister valfartet til sol og varme. Men det kan være lurt å kjøpe solkrem på forhånd, påpeker Roar Lyngøy. VINCENT WEST / Reuters

På tide å komme seg opp. Disse charterflyene til Syden skal jo alltid lette tidligst mulig. Endelig ferie, liksom!

Etter timer i bagasje- og sikkerhetskø er du endelig kommet inn i flyet. Og her regjerer feriefølelsen hos alle. Ungene slippes løs. Fireåringen bak deg fryder seg med å slå spisebrettet opp og ned, opp og ned – der bakhodet ditt er plassert. Sjarmerende i et halvt sekund, kanskje. Ikke i fire og en halv time.

Men det er ikke bare småtrollene som er på ferie. De voksne skal drikke seg opp. Det er lenge siden jeg var 18, så jeg ser ikke poenget med formiddagsfyll. Men pytt, jeg er sikkert bare blitt en sur, gammel gubbe. Det er ferie, smil og vær glad! All væsken må ut igjen, og dokøen med vraltende bergensere og striler bygger seg opp. Ja ja, godt å stå litt.

Så er du endelig på plass på hotellet. Det så finere ut på bildene, men la gå. Vi skal jo være mest ute. Verre er det med solkremen på den lokale supermercadoen som koster åtte ganger mer enn hjemme. Utsugere!

21. juni 1959 lettet det første flyet med charterturister fra Norge. Syv og en halv timer senere, etter mellomlanding i Sveits, landet propellmaskinen på Mallorca. 35 stivpyntede passasjerer så frem til 14 deilige dager ved Middelhavet.

Tro det eller ei, men 58 år senere gleder jeg meg lite grann, jeg også!