Da jeg nesten var i slekt med Joni Mitchell

Min kone har en langt gjevere stamtavle (Grieg) enn meg. Det så jeg mitt snitt til å gjøre noe med her om dagen.

Publisert Publisert

Joni Mitchell Foto: Foto: Adam Nadel, ap

  • Stein Langeland


Man kan velge sine venner, men familie og slekt er noe man får utlevert. Ikke mye å gjøre med, hvis det da ikke tilfeldigvis skulle dukke opp en onkel i Amerika eller firmenning i Canada.

Joni Mitchells farmor var født Farestveit og utvandret sammen med sine foreldre fra Modalen i 1882. En av greinene på mitt familietre bukter seg tilfeldigvis innover Osterfjorden og opp i nettopp Modalen, nærmere bestemt til Farestveit.

Dermed fikk jeg en unik mulighet til å kunne bevise slektskap med selveste Joni Mitchell, den canadiske verdensstjernen med vidunderlige "Both sides now" og mye, mye mer på repertoaret.

Sammen med en hobby-slektsgransker, gravde vi i fortiden og familiens mange busker og greiner. Det så lenge ut til at Joni og jeg hadde felles blodsbånd, men på oppløpet ble det dessverre litt stang ut. Vi måtte konkludere med at slektskapet var såpass utvannet at det til slutt ikke var noe å skryte av.

Okei, den canadiske sangfuglen og jeg er kanskje ikke mer enn syvmenninger. Trøsten får være som følger; Brann leder tabellen, er ubeseiret i serien og går for gull. Slektstreet på morssiden henger i gangen i barndomshjemmet, og det slår med hundre prosents sikkerhet fast at jeg er Brann-trener Lars Arne Nilsens firmenning.

Publisert