500 meter med slips

Slipset hang rett ned. Farten var elendig.

DISTANSEKONGEN: Fred Anton Maier satte til sammen 11 verdensrekorder på de to lengste distansene. Her vinner han europamesterskapet på Bislett i 1968, med ny verdensrekord på 10.000 meteren med tiden 15.20,3. Den sympatiske vestfoldingen tok også VM-gull og OL-gull. Scanpix

Robert Merkulov var hans navn, skøyteløperen som gjorde sterkest inntrykk på meg da jeg som liten guttunge gikk runde etter runde på et lite vann og prøvde å etterligne den sovjetiske mesteren.

Det er så lenge siden at jeg knapt tør nevne årstallet Merkulov ble europamester i Oslo, men kan røpe såpass at det var på 60-tallet.

Senere kom landsmannen Eduard Matusevitsj på banen, før Ard Schenk, Kees Verkerk, Fred Anton Maier, Dag Fornæss og Göran Claeson sloss om titlene. De ble etterfulgt av de fire S-ene Stensen, Stenshjemmet, Storholt og Sjøbrend.

Skøytemesterskapene i «gamle dager» var virkelig hot for oss som var unge den gangen. Min største helt må sies å være vestfoldingen Maier, distansekongen som satte 11 verdensrekorder.

Interessen for skøyteløp har imidlertid for mitt vedkommende dalt betraktelig med årene. Jeg kan heller ikke skryte på meg en eneste opptreden i så mye som et lite fillemesterskap.

Bortsett fra ett: BT-mesterskapet på Slåtthaug en gang på 90-tallet. Jeg skulle bare innom for å hente en funksjonær da min gode kollega Ådne (ikke Søndrål) overtalte meg til å ta en runde. Han lånte meg velvillig skøytene sine.

Plutselig sto jeg på startstreken – antrukket i jakke og slips. Om slipset flagret vilt bortover vekslingssiden? Nei! Det hang rett ned, det sier det meste om farten.

Men kanskje er jeg alene om å ha gått 500 meteren i et skøytemesterskap iført slips? Det er da noe.