Jordbærsommer

Det var den sommeren jeg plukket jordbær.

Publisert:

JORDBÆR: Hvor mange klarer du å spise før du ikke orker mer? Foto: Adrian B. Søgnen

18 år gammel ble jeg sluppet av i Luster med kassegitar og dollartegn i øynene. Med god innsats kunne man lett tjene 14.000 kroner på et par uker. Vi var unge og sterke, hva kunne gå galt?

Det første vi gjorde var å oppgradere fra telt til campinghytte. Matbudsjettet var lite, men pils måtte vi ha. Så fortalte bonden at modningen gikk seint, så det var ikke jobb til alle hver dag. Like etterpå røk jeg en streng på gitaren.

I åkeren var arbeidet hardere enn forventet. Man sto over plantene og plukket så det knaket i ryggen – eller lå på bakken og strakte seg sidelengs. Etter hvert gikk arbeidet på automatikk, men da begynte hjernen å kjede seg. Vi hadde ikke mobiltelefoner, men soset bort tiden på gamlemåten – pratet skit og prøvde å finne tonen med noen lokale jenter. Av uklare årsaker var det ikke så ofte bonden kunne notere mitt navn i loggen over hvor mye bær vi plukket.

Stemningen var god. Vi badet, gikk turer og ble kjent med noen tyske jenter. Hver dag fikk vi spise så mye jordbær vi ville, helt til magen begynte å si stopp. Etter en uke verket det i ryggen, solen svei og hytten stinket. Det var snart på tide å reise hjem.

Så kom oppgjørets time. Etter reise, kost og losji satt den flittigste igjen med akkurat 14.000 kroner. De to andre lå en del tusen bak, men var godt fornøyde.

Og jeg? Jo, jeg gikk 50 kroner i minus. Fy søren som jeg savner den sommeren.

Publisert: