Kode i nysnøen

Publisert Publisert

SNØDRONNING: Siri Kalvig skal lede det statlige fondet som har fått navnet «Nysnø». Foto: Alexander Dahlstrøm Winge (arkiv)

Før het offentlige institusjoner noe som sa noe om hva de drev med. Nå høres alle ut som navnet på en ny ispinne.

Siste skudd på stammen er det statlige Fornybarfondet. Det kunne selvsagt ikke hete noe som forklarer hva det er. Nei, det skal hete Nysnø.

Greit da, at administrerende direktør er Siri Kalvig. Hun mange husker fra værmeldingen i TV 2, unnskyld: Storm Weather Center. Etter en vinterstorm er det jo gjerne nysnø.

Selv satt jeg og bannet da jeg skulle finne frem arkivsaker om kunstmuseene i Bergen – som altså nå heter Kode. Et navn som er umulig å søke opp uten å få en haug irrelevante treff om spioner og låsesystemer.

Ellers nevner jeg i fleng: Entra (Statsbygg), Avinor (Luftfartsverket), Bane Nor (Jernbaneverket), Ruralis (Bygdeforskning), OsloMet (Høgskolen i Oslo).

For ikke snakke om kollektivselskapene. Bergen Sporvei var kanskje litt gammeldags, men etterfølgerne Gaia og Tide ble latterliggjort. Nå har vi Skyss, som i hvert fall er et ord med mening. I Oslo heter bussene Ruter (ingen vet hvordan det uttales), i Rogaland Kolumbus, i Buskerud Brakar og i Trøndelag AtB. Sistnevnte er ikke en forkortelse, men står for «A til B», fikk jeg forklart.

Og organisasjonene i arbeidslivet! Før var det Norsk Arbeidsgiverforbund som forhandlet med Landsorganisasjonen.

Nå er det Spekter og Abelia som tviholder på pengene, mens Unio, Parat og Negotia truer med konsekvenser dersom kravene ikke blir oppfylt.

Høres ut som plottet til en ny James Bond-film, spør du meg. Den kan hete «007: Kode i nysnø».

Publisert