Kontroll på komiteen

Nå må kontrollkomiteen få klarhet i hva den egentlig skal drive med.

  • Bergens Tidende
    Bergens Tidende

KOMITÉKAOS: Martin Kolberg (Ap) er leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskmiteen. Det er problematisk når Stortinget griper så dypt inn i utøvelsen av det statlige eierskapet, ikke minst når staten kun er én av mange eiere. Foto: Håvard Bjelland

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Ulike partier i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité har helt forskjellige oppfatninger av hva komiteen skal holde på med. Denne konflikten kan ikke vedvare.

Stortinget må ta en prinsipiell og overordnet debatt for å tydeliggjøre hva som er komiteens mandat.

I dag blir det nok en høring om Vimpelcom-saken, ett år etter at komiteen først rettet kritikk mot Telenor for manglende innsats mot korrupsjon. Teleselskapet Vimpelcom har innrømmet at det ble begått korrupsjon i perioden mellom 2006 og 2012.

Fordi Telenor er minoritetseier i Vimpelcom og den norske staten er minoritetseier i Telenor, har dette kommet på de folkevalgtes bord.

Komiteens jobb er å kontrollere at regjeringen følger Grunnloven og vedtak fra Stortinget. Når det gjelder statlig eide selskaper, handler det om at statsråden må følge eierskapsmeldingen – i dette tilfellet Stortingets vedtak om nulltoleranse for korrupsjon.

Innrømte korrupsjon:

Les også

Vimpelcom-forlik i USA

Eirin Eikefjord:

Les også

Granskingsindustrien

Det er ingen grunn til å tro at det vil komme noe nytt om statsrådens rolle i dag. Det er enighet om at både nåværende næringsminister Monica Mæland (H) og hennes forgjenger Trond Giske (Ap) ikke visste om korrupsjonen og handlet i god tro.

Den rimelige kritikken er at de begge kunne gjort mer for å kreve bedre rutiner, tydeligere regelverk og en sunnere kultur.

Alt dette er det konkludert med for lenge siden. Dagens høring handler ikke om politikk.

En statsråd må svare til Stortinget for alt som skjer i hennes underliggende etater. Når det gjelder delvis statlig eide selskaper, er situasjonen annerledes.

Det er problematisk når Stortinget griper så dypt inn i utøvelsen av det statlige eierskapet, ikke minst når staten kun er én av mange eiere.

To av dagens høringsgjester er tidligere Telenor-konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og tidligere styreleder Svein Aaser. Begge var til stede under forrige høring. I etterkant kom det frem at de ikke fortalte komiteen den fulle og hele sannheten, noe som førte beggehelt ut av Telenor-konsernet.

Det er svært problematisk at noen lyger for Stortinget. Men oppførselen har allerede gitt konsekvenser, og det er ikke nødvendig av komiteen å kalle dem inn igjen for å refse dem. Ingenting tyder på at Baksaas eller Aaser nå vil gi informasjon som er relevant for vurderingen av regjeringens eierskapsutøvelse.

BT mener:

Les også

Statleg eigarskap forpliktar

Konsekvens av Vimpelcom-saken:

Les også

To direktører går av i Telenor

Slik Høyre og Frp ser det, handler komiteens jobb i denne saken om to spørsmål: Har statsråden handlet godt nok basert på det hun visste, og har hun gjort en god nok jobb for å få gode rutiner?

Opposisjonen deler ikke dette synet, men har en bredere tolkning av komiteens oppgave. Som dagens høring viser, handler dette vel så mye om Telenor-ledelsen selv, og ikke bare det politiske arbeidet.

At regjeringspartiene er kritisk til høringene, er naturlig. De vil alltid forsøke å beskytte egen statsråd. Tilsvarende vil opposisjonen ønske høringer fordi det gir en anledning til å kritisere regjeringen.

Men det er også en grunnleggende prinsipiell uenighet om mandatet.

Den konflikten må løses. Partiene må gjerne ha ulike standpunkt i sakene, men de bør ha en felles forståelse for eget mandat.

Om ikke komiteens medlemmer klarer å komme til enighet, må kontroll— og konstitusjonskomiteens rolle løftes opp til en større debatt i stortingssalen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. Fikk livreddende første­hjelp på banen i EM-kamp: – Er våken og stabil

  2. 43 evakuert fra båten, men 27 er igjen. – Eksplosjons­faren vedvarer fortsatt.

  3. «Det var ikke bare viktig for Åsanes prosjekt – det kan fort vise seg å bli helt avgjørende»

  4. Måtte fjerne hissig oter: – Den spankulerte inn, pisset på gulvet og la seg til rette

  5. Heidi gikk ned 50 kilo da hun endelig innså hva hun hadde gjort feil

  6. Ber om tilgivelse for drap på 6000 sivile for å «fylle kvoten» og få bonuser