Kaos som fortjent

De nasjonale helsemyndighetene har ikke lykkes med informasjon om svineinfluensaen. Det kan gjøre situasjonen unødig komplisert.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

VI VISSTE det fra før: Det er godt og trygt å bo i Norge. Da svineinfluensaen begynte sin dødsgang over verden, tok norske myndigheter rundhåndet for seg for å sikre befolkningen her hjemme et overskuddslager av vaksiner, som er et globalt knapphetsgode. Moralen i det kan opplagt diskuteres – og er blitt diskutert.

Samtidig gikk myndighetene høyt på banen med informasjon om epidemien. Men utbruddet her hjemme lot vente på seg, og det festet seg snart et inntrykk i befolkningen av at myndighetene overdrev sykdomsfaren.

DET ER vanskelig å laste helsemyndighetene for at de ønsket å være føre var på et tidspunkt da ingen visste hvor omfattende eller hissig viruset ville bli.

Samtidig må det være lov til å reise spørsmål ved myndighetenes informasjonshåndtering etter at den første skrekken hadde lagt seg. Over de siste månedene ser det ut til at folk flest har dannet seg et inntrykk av at svineinfluensaen ikke vil ramme Norge særlig hardt, og at det ikke er behov for spesielle forholdsregler. Myndighetene ga fra seg initiativet, og svineinfluensaen ble oppfattet som pandemien som aldri kom. Rykter om at influensavaksinen kan være farlig utover det som er normalt ved vaksinering, er ikke blitt møtt med god og tydelig informasjon fra myndighetenes side.

En meningsmåling fra Aftenposten nylig viste da også at bare 21 prosent av befolkningen sier et klart ja til influensavaksinen, mens 64 prosent sier et like klart nei. Det kan føre til unødig høye dødstall.

NÅ DREIES scenen igjen. Legevakten opplever en klart økende pågang. Antallet smittede i Norge har rundet 100.000 personer, og vi topper dødsstatistikken i Norden. Samtidig viser informasjon fra WTO at svineinfluensaen rammer blindere enn tidligere antatt, og at også unge, friske personer blir alvorlig syke og dør.

I går var det stor tilstrømning og tendenser til kaos da risikogruppene skulle vaksineres i Fyllingsdalen, noe som viser at stemningen i befolkningen igjen kan være i ferd med å snu. Smittevernoverlegen sier at Bergen kan gå tom for vaksiner, mens kommunen – som er gitt ansvaret for den praktiske gjennomføringen av vaksineringen – klager over dårlig informasjon og logistikk fra de statlige helsemyndighetene. Det er forståelig.

I LØPET av dagen i dag kan myndighetene komme til å anbefale at hele befolkningen bør la seg vaksinere. Det er ingen enkel avgjørelse, for antallet personer med alvorlige bivirkninger av vaksinen vil nødvendigvis øke med antallet som lar seg vaksinere.

Men det er helt avgjørende at myndighetene snarest når ut med god og pålitelig informasjon til hele befolkningen, og med logistikk som sikrer at de som anbefales å ta vaksinen enkelt kan skaffe seg den. Så langt har myndighetenes informasjonsarbeid vært mangelfullt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Tiril og Steffen ble alene i klassen

  2. Strømmer til legevakten

  3. Bergen er klar

BT anbefaler

– Emma var en utrolig sprudlende og glad jente

Slik beskriver vennene 18-åringen som døde i skuterulykken.

LES SAKEN