Skandalen i Østerrike

Regjeringskrisen i Østerrike viser at fremstående europeiske politikere lar seg korrumpere av russiske interesser. Saken bør være en advarsel.

Publisert Publisert

RISIKO: Statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) opphevet regjeringssamarbeidet med FPÖ umiddelbart etter et urovekkende videoopptak av to sentrale politikere. Avsløringen viser hvor stor risiko det kan være å ta høyrepopulistiske partier inn i regjering, skriver BT på lederplass. Foto: Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN

Det kommende nyvalget i Østerrike har et urovekkende bakteppe.

Fredag publiserte tyske medier et rystende opptak av to sentrale politikere fra regjeringens høyrepopulistiske frihetsparti (FPÖ).

Opptaket avslører at visestatsminister og partileder Heinz-Christian Strache og parlamentarisk leder Johann Gudenus er tilbøyelige til å selge politisk innflytelse til russerne.

Saken bør være en vekker. Makt korrumperer, og det er naivt å tro at europeiske politikere skulle være noe unntak.

Videoseansen utspilte seg sommeren 2017, kort tid før FPÖ dannet regjering sammen med det konservative folkepartiet ÖVP.

De to FPÖ-toppene befant seg i en leilighet på Ibiza sammen med en kvinne som utga seg for å være rik og innflytelsesrik russisk oligark.

Kvinnen fikk løfter om lukrative offentlige kontrakter og kasino-lisenser i bytte mot ulovlig partifinansiering, ifølge Der Spiegel. De diskuterte også hvordan en av Østerrikes største aviser, Kronen Zeitung, kunne bli et propagandainstrument for FPÖ.

Selv om videoen trolig var en felle, viser den like fullt at Strache og Gudenus er tilbøyelige til å begå korrupsjon og å sette russiske interesser foran sitt eget folk.

Skandalen førte umiddelbart til at statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) opphevet regjeringssamarbeidet med FPÖ. Alle ministrene fra FPÖ har forlatt regjeringen, saken blir gransket, og i september blir det nyvalg.

Selv om Kurz fortjener honnør for rask og kontant opprydning, var det i utgangspunktet dristig å danne regjering med et såpass brokete parti.

Dette er ikke den første skandalen som involverer FPÖ, og partiets tette bånd til Vladimir Putins støtteparti Forente Russland har ikke vært noen hemmelighet.

Videoavsløringen viser hvor stor risiko det kan være å ta høyrepopulistiske partier inn i regjering.

Flere slike partier i Europa har en tydelig prorussisk politikk, som italienske Lega Nord og franske Nasjonal Samling.

Sistnevnte parti har tidligere mottatt ulovlige valgkampbidrag fra Russland. Hadde Marine Le Pen vunnet presidentvalget i 2017, ville Russland fått en nyttig alliert i Élyséepalasset i Paris.

Det viser hvilket alvorlig svik det var, det de to FPÖ-toppene i Østerrike gjorde på Ibiza.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».