USA på autoritær kurs

Sirkus Trump er underholdende, men det er viktigere å fokusere på tilstanden til det amerikanske demokratiet og USAs internasjonale rolle.

USIKKER FREMTID: Trump har satt i verk omfattende politiske prosesser, som drar nasjonen nærmere det autoritære sumpland. Hans egenrådighet synes grenseløs, mener BT. Reuters

President Donald Trump har brukt sin første uke til å følge opp flere av sine valgløfter, som stort sett går ut på å «sette Amerika først». Spådommene om at Trump ville tone ned sine nasjonalistiske tendenser blir gjort grundig til skamme.

Strømmen av dekreter fra Det hvite hus handler om å bygge murer, stenge ute innvandrere, reversere internasjonalt samarbeid, innskrenke ytringsfrihet og bryte menneskerettigheter. USA har gjennom historien sett på seg selv som demokratiets fyrtårn i verden.

I dag fremstår forestillingen som en klisjé. Donald Trumps politiske program utfordrer alt fra internasjonale konvensjoner til amerikanernes egen grunnlov.

Les også

TRUMP TRUER: Vil ta Iraks olje.

Den britiske tankesmien Economist Intelligence Unit (EIU) har nedgradert USA fra kategorien «fullverdig demokrati» til «mangelfullt demokrati».

Årsakene er sammensatte, men handler stort sett om at tilliten til staten og dens institusjoner er betydelig redusert de siste årene. Omtrent halvparten av Trumps velgere tror rett og slett ikke på statistikk eller informasjon fra føderale myndigheter.

Trumps udokumenterte påstander om omfattende valgfusk er heller ikke egnet til å styrke tilliten.

Av Trumps politiske rakettstart er trolig byggingen av muren mot Mexico blant de mest outrerte trinnene. Muren er en åpenbar fiendtlig handling mot landet som står for store deler av USAs eksportinntekter, og som samtidig produserer merkevarer for amerikanske selskaper til en billig penge.

Trump drar USA i autoritær retning når han vil tillate tortur av krigsfanger igjen. Å gå løs på basale menneskerettigheter på denne måten, bør skape uro hos USAs samarbeidspartnere, også Norge.

Les også

FØRSTE TREKK: Trump trekker USA fra frihandelsavtalen TPP.

Presidentens «Moratorium om nye multilaterale avtaler» handler ikke bare om å trekke USA ut av forhandlingene om en handelsavtale med Stillehavsområdene (TPP).

Det kan også få konsekvenser for USAs medvirkning i Parisavtalen om klimaet og andre FN-konvensjoner. Slik legger Trump grunnlaget for å isolere USA internasjonalt.

Trump har satt i verk omfattende politiske prosesser, som drar nasjonen nærmere isolasjon og det autoritære sumpland. Hans egenrådighet synes grenseløs.

Alt i alt har det vært en svart uke for dem som trodde USA for alltid ville være et liberalt demokrati.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».