Krigshisserne avkledd

Chilcot-rapporten er drepende for Tony Blairs ettermæle. Verst er erkjennelsen av at invasjonen i Irak i 2003 burde vært unngått.

UTEN ÆRE: I Chilcot-rapporten fremstår tidligere statsminister Tony Blair som USAs lydige medspiller, i forberedelsen av en krig som var basert på faktafeil og manipulasjon, og som har ført til enorme tap av menneskeliv, mener BT.

Gary Hershorn, Reuters

Syv års arbeid og 2,6 millioner dokumentsider bekrefter nå mistanker og tidligere avsløringer om hva som egentlig skjedde før de «villiges koalisjon» invaderte Irak i mars 2003.

I Chilcot-rapporten fremstår tidligere statsminister Tony Blair som USAs lydige medspiller, i forberedelsen av en krig som var basert på faktafeil og manipulasjon, og som har ført til enorme tap av menneskeliv. Det er sjokkerende lesning, og rapporten har vakt sterke reaksjoner i Storbritannia. Også i USA bør den skape debatt.

Ydmykelsen av Blair er kanskje komplett, med det er likevel nødvendig å reflektere over hvordan situasjonen var i Irak i 2003. Den uberegnelige og aggressive Saddam Hussein satt ved makten, han hadde allerede invadert Kuwait en gang og blitt slått tilbake i 1991, og han hadde begått massemord på sivile. Og verden var fremdeles i sjokk etter terroren i USA 11. september 2001.

Ulykkeligvis satt USA den gang med en administrasjon som politisk og ideologisk var dårlig utrustet til å håndtere en så omfattende krise. Flere av president George W. Bushs nærmeste menn var erkekonservative hauker, og hadde sine aner tilbake til Nixon-tiden. De hadde et brennende ønske om å fjerne Saddam lenge før tvillingtårnene i New York falt. Hopehavet med dette regimet får Tony Blair nå får svi for.

  • Chilcot-rapporten: Blair tar ansvar for sine feil.
    Man kan virkelig stille spørsmål ved Blairs vurderingsevne på den tiden. Særlig ydmykende er private meldinger han sendte Bush sommeren 2002. Ordene «jeg står ved din side, uansett» gjør at han fremstår som servil.

Meldingen ble sendt lenge før Blair hadde ryggdekning for invasjon i Irak i eget parti og det britiske parlamentet. Han bandt altså sin lojalitet til de amerikanske krigsplanene før de var kjent og debattert hjemme i London.

Hvert eneste punkt i Tony Blairs forsvarstale blir tilbakevist i Chilcot-rapporten. Informasjonen om Iraks angivelige kjemiske våpen som ble presentert for det britiske underhuset i 2002, var feil. FNs observatører hadde rett, Irak hadde ingen masseødeleggelsesvåpen. Situasjonen i Irak tilsa ikke at invasjon var påkrevd. Konsekvensene av invasjonen ble grovt undervurdert. De britiske styrkene var ikke forberedt og godt nok utrustet. Blair overvurderte sin innflytelse på Bush.

Da Storbritannia trakk seg ut i 2009, var 179 britiske soldater blitt drept. USA mistet hele 4200 soldater. Men også over 100.000 irakere mistet livet etter invasjonen. Tallene er rystende. Etter Chilcot-rapporten er raseriet fra de etterlatte og kravet om rettsprosess mot Blair forståelig.

  • Bush, Cheney, Rumsfeld: Nok et år i løgnens tegn.
    Rapporten bør også bli grundig lest i USA. Konklusjonene er også en kraftig kritikk av amerikansk krigslyst under George W. Bushs presidentperiode. Amerikanerne har riktignok hatt sitt eget oppgjør med epoken, uten at det har ført til større innrømmelser fra Bushs administrasjon.

Men Chilcot-rapporten og dagens kaos i Midtøsten må føre til at kommende presidenter er mindre triggerhappy og arrogante, og mer opptatt av internasjonale fredsløsninger. Presidentvalgkampen i høst vil kanskje gi indikasjoner på hvor mye USA har lært.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».