Frihet, likhet, brorskap

Den brutale terroren krever politisk handling. Men ikke fra dem som roper høyest.

Publisert Publisert

Det var 14. juli 1789 en gruppe modige franskmenn stormet Bastillen. 227 år senere skulle dagen igjen bli et blodbad.

Nasjonaldagen er en markering av den franske revolusjonen, en av de viktigste dominobrikkene som spredte frihet og demokrati i Europa. Nå vil festdagen for alltid også være en sorgens dag.

Men begge hendelsene er påminnelser om hvorfor vi holder de liberale verdiene høyt.

Dessverre gjør terroren det enklere for høyrepopulistene og andre illiberale krefter å nå frem med sine budskap. Disse politikerne har vært tydeligere og tidligere ute med å advare mot hendelser som angrepet i Nice, men de besitter ikke løsningen.

De fører en uansvarlig politikk som kan føre til mer vold, mer splittelse og mer terror.

Snart avholdes det flere valg der folket har muligheten til å avvise høyrepopulismens farlige politikk. Østerrike og USA har viktige valg i år. Neste år går folket til urnene i blant annet Norge, Tyskland og Frankrike. Særlig betydningsfullt blir det franske presidentvalget, der høyrepopulisten Marine Le Pen kan vinne.

Forhåpentlig vil folket stemme frem de politikerne som holder hodet kaldt og finner de gode løsningene.

Les også:

Les også

Terrorforsker: – Dette er fattigmannsjihad

Svaret er ikke å spre mer frykt, men å huske at terror i realiteten utgjør en liten risiko. Politikken må heller være:

Ikke å gripe lenger inn i folks privatliv med mer overvåking, men å styrke politiarbeid i tråd med liberale prinsipper.

Ikke å gi innvandring skylden, men å holde på Europa som en trygg havn for mennesker på flukt fra egne lands terror.

Ikke å gjenta den hatefulle retorikken til høyrepopulistene, men den ansvarlige tonen som holder Europa samlet.

Ikke å skyve muslimer ut i kulden, men å skape et samfunn der europeere av alle religioner føler seg inkludert.

Presidenten reagerer:

Les også

Hollande: – Frankrike ble rammet på sin nasjonaldag, symbolet på frihet

Bakgrunn:

Les også

Dette er gjerningsmannen bak lastebilangrepet i Nice

Europas ledere må gjøre mer. Naivitet og status quo vil ikke være nok.

For det første må kriminalitetsbekjempelsen trappes opp. Det betyr mer ressurser og bedre organisering av politi og etterretning. Det trengs mer felleseuropeisk samarbeid for å dele informasjon.

For det andre må det gjøres mer for å stanse borgerkrigen i Syria, samt bekjempe Den islamske stat (IS) i regionen. De siste terrorangrepene er enten organisert eller inspirert av IS. Det er rett å bruke militærmakt i møte med trusselen.

For det tredje gjelder det å bedre integreringen. Med økt innvandring er det enda viktigere at innvandrere lærer seg språk og kultur, og kommer inn i arbeidsmarkedet.

Det er mulig å bekjempe terroren. Men uansvarlige, rasistiske populister vil ikke klare det. Terroren i Nice er en tragedie, ikke et politisk slagord. Ofrene på Promenade des Anglais er ikke brikker i et spill for å vinne valg.

Det brutale angrepet 14. juli skal ikke glemmes, men den franske nasjonaldagen må for alltid være en feiring av frihet og demokrati.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».