En seier for kulturlivet

Staten må bidra til å gjøre Sentralbadet til et kulturhus av verdensklasse.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende

BASSENG OG SCENE: Byrådet vil at Sentralbadet på Nøstet i Bergen skal bli kulturhus. Arkivfoto: Ørjan Deisz

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Det har tatt tid, men endelig går det mot en avklaring om hva Sentralbadet skal brukes til. Bergens Ap-Venstre-KrF-byråd vil ha Carte Blanche og BIT Teatergarasjen lokalisert i Sentralbadet på permanent basis, mens Den Nationale Scene (DNS) får bruke bygningen som prøverom. Det vil koste, men utgiftene er nødvendige for å sikre gode arbeidsforhold for noen av landets fremste kunstnere. Staten må ta sin del av regningen.

Det har lenge vært usikkerhet rundt Sentralbadets skjebne. I vår bestemte det forrige byrådet, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, seg for å utsette avgjørelsen om hva det verneverdige bygget skulle brukes til. Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) skal ha ros for at han tar en rask beslutning om Sentralbadet. Etter så mye usikkerhet og ombestemmelser, var det på tide at en avgjørelse ble tatt. Det er ikke minst viktig for kulturinstitusjonene som skal bruke Sentralbadet, som nå får mer forutsigbarhet.

 • Frankrike får eget kvarter i Pepperkakebyen: Bergen viser solidaritet med terrorofrene
  Det forrige byrådet vurderte å selge Sentralbadet, og la det være opp til eierne å bruke bygget som de ville. Med tanke på gjeldsbyrden til Bergen kommune, er det ikke rart at salg var et alternativ. Det kunne gitt umiddelbar økonomisk gevinst. Derimot ville det vært en dårlig investering på sikt.

Kommunen har planfestet at Bergen skal være Nordens fremste kulturby. Det forplikter. Å sikre hus til landets fremste samtidsdansekompani – og en av de mest interessante teaterscenene i landet – er fremtidsrettet kulturpolitikk. Da er det ikke sikkert Sentralbadet ville vært den dyreste løsningen.

Som hovedstad bør Oslo naturligvis ha et solid kulturliv både for innbyggere og besøkende. Men det skal ikke gå utover kulturen i resten av landet.

Carte Blanche har vurdert å flytte fra Bergen, dersom de ikke får nye lokaler. Carte Blanche er Norge eneste offisielle moderne dansekompani, med utøvere i verdensklasse. Det vil være pinlig om Bergen ikke klarer å ta vare på en slik kulturskatt.

Fortsatt er ikke alle brikkene på plass. Det må avgjøres hva slags eierskapsmodell som er den mest hensiktsmessige og hvordan finansieringen skal fordeles. Både privat og offentlig eierskap av bygningen blir vurdert. Det er verdt å lytte til kulturinstitusjonene selv, som tror offentlig eierskap vil gi en mer langsiktig garanti, men dette må vurderes opp mot eventuelle forskjeller i leie og driftskostnader.

 • Les også: Samtidskunst på liv og død
  Prisen for å bygge om Sentralbadet kan bli opp mot 600 millioner kroner. Hvordan dette skal finansieres er ennå ikke bestemt. Her er det åpenbart at staten må ta sin del av utgiftene. Carte Blanche, BIT og DNS er kulturinstitusjoner som ikke bare er til glede for Bergen eller Hordaland, men hele landet. DNS er en statlig institusjon og Carte Blanche er 70 prosent statseid. Det gir staten forpliktelser.

Det handler også om hvordan kulturmidler skal fordeles nasjonalt. I Oslo finansierer staten kulturbygg for milliarder. Dette er midler som burde fordeles jevnere over hele landet. Som hovedstad bør Oslo naturligvis ha et solid kulturliv både for innbyggere og besøkende. Men det skal ikke gå utover kulturen i resten av landet.

Med støtte til Sentralbadet kan regjeringen bidra til å rette opp den skjeve fordelingen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mener smittevern­overlegen som sa opp var «den ekte fagpersonen, som turte å si det som det var»

Politiet ber om at bøtene økes.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Funn av død person i traktor

 2. «Her har styret en vrien nøtt foran seg»

 3. Bergen får over 14.000 vaksinedoser i uke 27

 4. – Fra lørdag kan det bli sol og sommer

 5. Malena stilte seg opp foran bilen som kom for sent til kolonnen. Så ga sjåføren gass.

 6. Fredag spiller ukjente Hannah storkonsert på Bergenhus