En seier for kulturlivet

Staten må bidra til å gjøre Sentralbadet til et kulturhus av verdensklasse.

Publisert Publisert
 • Bergens Tidende

BASSENG OG SCENE: Byrådet vil at Sentralbadet på Nøstet i Bergen skal bli kulturhus. Arkivfoto: Ørjan Deisz

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det har tatt tid, men endelig går det mot en avklaring om hva Sentralbadet skal brukes til. Bergens Ap-Venstre-KrF-byråd vil ha Carte Blanche og BIT Teatergarasjen lokalisert i Sentralbadet på permanent basis, mens Den Nationale Scene (DNS) får bruke bygningen som prøverom. Det vil koste, men utgiftene er nødvendige for å sikre gode arbeidsforhold for noen av landets fremste kunstnere. Staten må ta sin del av regningen.

Det har lenge vært usikkerhet rundt Sentralbadets skjebne. I vår bestemte det forrige byrådet, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, seg for å utsette avgjørelsen om hva det verneverdige bygget skulle brukes til. Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) skal ha ros for at han tar en rask beslutning om Sentralbadet. Etter så mye usikkerhet og ombestemmelser, var det på tide at en avgjørelse ble tatt. Det er ikke minst viktig for kulturinstitusjonene som skal bruke Sentralbadet, som nå får mer forutsigbarhet.

 • Frankrike får eget kvarter i Pepperkakebyen: Bergen viser solidaritet med terrorofrene
  Det forrige byrådet vurderte å selge Sentralbadet, og la det være opp til eierne å bruke bygget som de ville. Med tanke på gjeldsbyrden til Bergen kommune, er det ikke rart at salg var et alternativ. Det kunne gitt umiddelbar økonomisk gevinst. Derimot ville det vært en dårlig investering på sikt.

Kommunen har planfestet at Bergen skal være Nordens fremste kulturby. Det forplikter. Å sikre hus til landets fremste samtidsdansekompani – og en av de mest interessante teaterscenene i landet – er fremtidsrettet kulturpolitikk. Da er det ikke sikkert Sentralbadet ville vært den dyreste løsningen.

Som hovedstad bør Oslo naturligvis ha et solid kulturliv både for innbyggere og besøkende. Men det skal ikke gå utover kulturen i resten av landet.

Carte Blanche har vurdert å flytte fra Bergen, dersom de ikke får nye lokaler. Carte Blanche er Norge eneste offisielle moderne dansekompani, med utøvere i verdensklasse. Det vil være pinlig om Bergen ikke klarer å ta vare på en slik kulturskatt.

Fortsatt er ikke alle brikkene på plass. Det må avgjøres hva slags eierskapsmodell som er den mest hensiktsmessige og hvordan finansieringen skal fordeles. Både privat og offentlig eierskap av bygningen blir vurdert. Det er verdt å lytte til kulturinstitusjonene selv, som tror offentlig eierskap vil gi en mer langsiktig garanti, men dette må vurderes opp mot eventuelle forskjeller i leie og driftskostnader.

 • Les også: Samtidskunst på liv og død
  Prisen for å bygge om Sentralbadet kan bli opp mot 600 millioner kroner. Hvordan dette skal finansieres er ennå ikke bestemt. Her er det åpenbart at staten må ta sin del av utgiftene. Carte Blanche, BIT og DNS er kulturinstitusjoner som ikke bare er til glede for Bergen eller Hordaland, men hele landet. DNS er en statlig institusjon og Carte Blanche er 70 prosent statseid. Det gir staten forpliktelser.

Det handler også om hvordan kulturmidler skal fordeles nasjonalt. I Oslo finansierer staten kulturbygg for milliarder. Dette er midler som burde fordeles jevnere over hele landet. Som hovedstad bør Oslo naturligvis ha et solid kulturliv både for innbyggere og besøkende. Men det skal ikke gå utover kulturen i resten av landet.

Med støtte til Sentralbadet kan regjeringen bidra til å rette opp den skjeve fordelingen.

Publisert
BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

 2. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken

 3. Politiet rykker ut til høylytte studentfester

 4. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

 5. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

 6. – Vi er redde for at dette kan føre til mer smitte

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».