To kriger

Den politiske krigen mellom Sri Lankas president og statsminister rammer fredsprosessen på øyen. Men verken krigen eller fredsprosessen er over. Noe minner om Israel, og saktens også om Yasser Arafat.

Publisert Publisert

President Chandrika Kumaratunga og statsminister Ranil Wickremesinghe har vært politiske rivaler med hvert sitt store parti som hær. At presidentens parti kom i opposisjon, gjorde striden bitrere.

Det er en kamp om makt og om hvordan den lange borgerkrigen i landet skal forvandles til en politisk løsning. Wickremesinghe har vært pådriveren for forhandlinger med den tamilske geriljaen og den som har gått inn på tamilenes krav. Til gjengjeld åpnet tamilene muligheten for et Sri Lanka som ikke måtte deles i to stater.

President Kumaratunga har vært en kritiker av forhandlingene, som hun mente kom tamilene for mye i møte, og hun har også latt sin misnøye med den norske meklerrollen bli godt kjent. Statsministeren gav tamilene for mye, og nordmennene blandet seg for mye inn.

En fredsprosess blir dobbelt vanskelig når den ene parten, landets regjering, hele tiden har presidenten som opposisjon. Da blir det ikke lett for utenforstående å forlike i det som skal være hovedkonflikten.

Man kan spørre om de norske meklerne undervurderte splittelsen på offisielt hold, om de valgte å overse en misfornøyd president og holde seg til en forhandlingsvillig statsminister i håp om at dette skulle gå bra når forhandlingene gikk bra. En mekler skal ikke blande seg inn, men han skal se til at han har ryggdekning hos partene.

På Sri Lanka har folk protestert mot presidentens kupplignende maktgrep denne uken og hyllet den hjemvendte statsministeren. Kumaratunga måtte oppheve unntakstilstanden, foreslå en samlingsregjering og love at fredsforhandlingene skulle fortsette.

Sågar var det stadig behov for nordmennene som hadde vært så ivrige etter å blande seg inn i Sri Lankas affærer.

Kumaratungas forhandlingsvilje minner om Ariel Sharons. Hun vil ha «strenge» vilkår, andre enn dem Wickremesinghe godtok. Hun sørget for å ta avstand fra ham igjen da hun tilbød en samlingsregjering. I Israel prøvde Sharons Likud og Arbeiderpartiet å forene sine standpunkt til én regjering og én fredspolitikk. Det gikk ikke. Denne uken gikk det ikke mer på Sri Lanka heller.

Men der som i Midtøsten, hvor det heller ikke er enkelt å forene president Yasser Arafat og hans statsministrer, er forhandlinger om politiske løsninger det eneste fremtidsrettede perspektiv, som også president Kumaratunga må påstå at hun vil arbeide for. Sharon sier det samme, uten at det lover noe som helst.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  2. Lam fikk halen bitt av: – Noen hundeeiere ødelegger for alle andre

  3. «Hinsides lang kø.» Samtidig lå en ferge ubrukt ved kaien. – De burde sett dette komme.

  4. Trump med munnbind for første gang

  5. – Vi mistet noe veldig bra da vi gikk tilbake til fulle dager i barnehagen

  6. – Hva skjer når en så stor del av livene våre ikke teller?

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».