Gledelige gjensyn

Det er positivt at flere flyktninger blir gjenforent med familien. Kommunene må være forberedt på jobben.

  • Bergens Tidende
    Bergens Tidende
FLYKTNINGER: Det er langt tryggere at noen drar i forveien enn at hele familien legger ut på flukt sammen. Når en far og ektemann kommer til Norge, bør selvsagt kone og barn få følge etter.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Mennesker på flukt skal slippe å være fraskilt fra familien. Det er ikke overraskende at fjorårets asylstrøm fører til økt familiegjenforening i år. Det er heller ikke noe som bør bekjempes.

Hittil i år har 8230 personer fått innvilget søknaden om å bli gjenforent med familien i Norge. Det viser statistikk fra Utlendingsdirektoratet (UDI), som Aftenposten og NRK meldte om i går. Tallet er en betydelig økning fra årene før, og en naturlig konsekvens av at flere har fått innvilget asyl.

Når en far og ektemann kommer til Norge, bør selvsagt kone og barn få følge etter. Familiegjenforening er bra for både menneskene og landet de kommer til.

Norge skal ikke bidra til å splitte familier. Det ville vært en helt urimelig behandling av familier på flukt dersom de må leve atskilt i hver sin del av verden.

Dessuten er det langt tryggere at noen drar i forveien enn at hele familien legger ut på flukt sammen. Ruten fra krigsherjede land til Norge er verken trygg eller komfortabel.

Les også:

Les også

Fikk regning på 60.000 kroner etter fødsel på Haukeland

For flyktningene har det stor betydning å samle familien. Det er vanskelig nok å bosette seg i et fremmed land med et fremmed språk, om man ikke attpåtil må gjøre det alene.

Derfor er det også grunn til å tro at det er bra for integreringen at familiene samles. Det gir trygge rammer for mennesker i en krevende situasjon.

Regjeringen har likevel ønsket å gjøre familiegjenforening vanskeligere. Da innvandrings— og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) la frem en rekke innstrammingstiltak denne våren, handlet flere av dem om familiegjenforening.

Regjeringen foreslo et krav om fire års arbeid eller utdanning før resten av familien kunne komme. Det ble senere senket til tre år, men det fikk uansett ikke flertall på Stortinget. Det var et velfortjent nederlag for regjeringen. Kravet var altfor strengt.

Stortingsflertallet sa også nei til å øke inntektskravet for familiegjenforening. Listhaug foreslo at man måtte ha en inntekt på minst 305.200 kroner i året, i stedet for 252.000 som i dag.

Stortingsvedtak:

Les også

Frps ekstrarunder om asyl førte ikke fram

Frøy Gudbrandsen:

Les også

Forlatte familieverdier

Formålet med innstrammingene var å gjøre det mindre attraktivt å komme til Norge. Dersom flyktningene vet hvor vanskelig det vil være å få samlet familien, vil de kanskje søke seg andre steder. Men det ville gitt helt urimelige konsekvenser for menneskene som måtte forholde seg til strengere regler.

Selv om familiegjenforening betyr at flere mennesker får opphold i Norge, trenger det ikke bety en stor ekstrabelastning for mottaksapparatet.

Familiegjenforening er rimelig forutsigbart, og langt mer forutsigbart enn den generelle asylstrømmen.

Det viktigste er at kommunene er forberedt. Kommunene har ansvar for bosetting og integreringstiltak, og de må vite hva som venter. Økningen i antall asylsøkere gir et større press, men det er håndterlig. For integreringsarbeidet utgjør familiene en mindre utfordring enn for eksempel enslige mindreårige asylsøkere.

Kommunene må ta jobben på alvor, og sørge for at alle får et godt møte med det norske samfunnet. For familiene er det best å møte det nye landet i fellesskap.

Publisert
BT anbefaler

De som kuttet ut medisinene, hadde dobbelt så høy risiko for å dø

Når mennesker med schizofreni kutter ut medisiner, har de dobbel så høy risiko for å dø, viser stor pasientstudie fra…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Firer seg ned mot elven

  2. Hunder har markert i vannet

  3. Brannvesenet har øvelse i Alver

  4. – Dette vil berøre mange

  5. Ni korona­smittede innlagt i Bergen

  6. Politiet med siste nytt om rednings­aksjonen