Russiske provokasjoner

Nedskytingen av et russisk bombefly i Tyrkia understreker hvor vanskelig Russland er som samarbeidspartner.

DOLKET I RYGGEN: Vladimir Putin sammenlignet nedskytingen av det russiske bombeflyet med å bli stukket i ryggen. Den russiske presidenten var i Sotsji da hendelsen skjedde.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Ennå er det ikke full klarhet i hva som skjedde da et russisk bombefly ble skutt ned av tyrkiske jagere tirsdag. Det som er klart er at kampen mot den islamske staten (IS) preges av motsetninger mellom de fleste aktørene i konflikten, og hvor raskt disse motsetningene kan få alvorlige konsekvenser.

Den russiske reaksjonen var ikke overraskende å benekte ethvert ansvar, og å anklage Tyrkia for å skyte ned flyet i syrisk luftrom. Tyrkerne hevder på sin side at de flere ganger advarte to russiske bombefly mens de nærmet seg den tyrkiske grensen, før de skjøt ned ett av dem i tyrkisk luftrom.

Tyrkia har lenge irritert seg over russisk aktivitet langs grensen, og ifølge myndighetene i Ankara har luftrommet deres blitt krenket av russerne flere ganger. Tyrkerne misliker også at Russland bomber turkmenske motstandere av Bashar Assads regime i Syria. Flyet som ble skutt ned, var på vei mot områder der de turkmenske opprørerne holder til.

Russlands militære engasjement i Syria handler først og fremst om å holde Assad ved makten. Russiske fly bomber ikke bare IS, men også andre militsgrupper som kjemper mot Assad. Tyrkia har derimot som mål å kvitte seg med Assad-regimet, og støtter derfor enkelte av de syriske opprørsgruppene. USA og resten av de vestlige landene vil også helst fjerne Assad, men har kampen mot IS høyere på agendaen.

Det er ikke utenkelig Putin ønsker å isolere Natos minst populære medlem fra resten av alliansen, og bruker provokasjoner langs den tyrkiske grensen til dette formålet. Et splittet Nato vil være i Russlands interesse. Etter nedskytingen av det russiske bombeflyet, anklaget Putin Tyrkia for å beskytte IS. Russlands statsminister Dmitrij Medvedev gikk et skritt lenger i går, da han antydet at Tyrkia gjør dette fordi tyrkiske tjenestemenn tjener på smugling av olje fra territoriene til IS.

Antagelig bidrar korrupte tollere og andre tjenestemenn til at olje og våpen strømmer mellom Tyrkia og IS, men at tyrkiske myndigheter skal ha interesse av å opprettholde smuglingen finnes det ikke dokumentasjon på.

Den umiddelbare konsekvensen av nedskytingen er russiske sanksjoner mot Tyrkia. Det vil antagelig begrense seg til økonomiske virkemidler, som at Russland stopper importen av enkelte varer. Russland kan skru av gasskranene, men det er lite trolig at de vil gå så drastisk til verks. Militær gjengjeldelse er enda mindre sannsynlig.

For Russland er det nemlig viktig å ha et godt forhold til resten av Nato. Terrorangrepet i Paris for to uker siden ga Russland en unik mulighet til bedre forholdet sitt til Vesten, som har vært iskaldt siden annekteringen av Krim i fjor vinter. Frankrikes president Francoise Hollande er i Moskva i dag for å diskutere kampen mot IS.

Mest av alt understreker nedskyting de kaotiske forholdene i Syria, der mange parter kjemper med både overlappende og motstridende interesser, og hvor vanskelig det vil være å ha Russland som alliert i kampen mot IS.

  • Russisk pilot berget av spesialstyrker i Syria
Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Forsvarer nedskyting av russisk kampfly

  2. Russland: Flyger drept etter nedskyting av kampfly

  3. Stoltenberg: - Nato står sammen med Tyrkia

  4. - Putin under press kan bli farleg

  5. Russland-forsker: - En ekstremt skummel og farlig situasjon

  6. Putin: Som å bli dolket i ryggen

  7. Russisk kampfly skutt ned ved Syrias grense til Tyrkia

BT anbefaler

Krangel har splittet turistbygden. Nå prøver investorer igjen.

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.