Usunn debatt om forskning

Forskning på gruvedrift og oppdrettsfisk trenger åpenhet og faglige diskusjoner, ikke drittkasting og svertekampanjer.

  • Bergens Tidende
    Bergens Tidende
HAVFORSKNINGSINSTITUTTET: Forskere utsettes for hard kritikk fra næringsinteresser. Næringene bør opptre mer saklig, og forskerne må stå støtt på solid faglig grunnlag.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Når næringsvirksomhet utfordrer økosystemet i havet, trengs solid forskning. Samtidig, når forskningen får stor politisk betydning, trenger den høy legitimitet. Debatten mellom forskere og næringsinteressene har høy temperatur, og ser ut til å handle mer om å diskreditere forskerne enn å vurdere forskningen.

Næringene bør opptre mer saklig, og forskerne må stå støtt på solid faglig grunnlag.

Både sjømat— og gruvenæringen har rettet skarp kritikk mot Havforskningsinstituttet. Forskerne har som mandat å gi myndighetene råd, og i flere tilfeller har rådene vært i strid med næringenes interesser. For eksempel har Havforskningsinstituttet advart mot Nordic Minings planlagte deponi i Førdefjorden og vært kritisk til oppdrettsnæringen.

Responsen har vært flere forsøk på å undergrave instituttets faglige troverdighet.

Etspesielt tilfelle i denne debatten kom nylig, da en seniorrådgiver i Forskningsrådet angrep en av Havforskningsinstituttets forskere. Seniorrådgiveren, Svend Otto Remøe, eier også aksjer i Nordic Mining.

Remøe burde holde seg unna debatten. Selv om han påberoper seg å uttale seg som privatperson, vil uttalelsene uansett bli sett i lys av hans stilling i Forskningsrådet og hans eierskap i Nordic Mining.

Les også:

Les også

Gruveaktørenes hetskampanje

Les også:

Les også

- Jeg blir sjikanert av gruveaksjonær

Kritikken hans var dessuten av en usaklig art, der han blant annet anklager forskeren – Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet – for å ha bakgrunn som aksjonist. Selv avviser Fosså at han har vært aktivist.

Et annet tilfelle var da Nordic Mining sendte brev til Klima— og miljødepartementet for å diskreditere en forsker fordi han eide en eiendom syv kilometer fra Engebøfjellet.

Også interesseorganisasjonen Sjømat Norge forsøker å svekke Havforskningsinstituttets troverdighet. Forrige uke sendte administrerende direktør Geir Ove Ystmark et brev til fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Over syv sider argumenterte interesseorganisasjonen for at kvaliteten til instituttet ikke er god nok.

Dette føyer seg inn i et bilde av at næringsinteressene forsøker å diskreditere forskere og forskningsinstitusjoner på et ikke-faglig grunnlag. Heller enn å delta i en faglig diskusjon om innholdet i rapporter, angripes personer og institusjoner på et mer generelt og tidvis usaklig grunnlag.

Møt havforskningsdirektøren:

Les også

Lei av lus

Forskningsrapporter skal være åpne om kilder og konklusjonene være etterprøvbare. Da bør innvendingene først og fremst basere seg på innholdet i forskningen.

Samtidig hviler et ansvar på Havforskningsinstituttet for å verne om egen troverdighet. Da er det problem at ansatte, som iLaks.no skrev forrige uke, kan eie aksjer i oppdrettsnæringen.

Les også:

Les også

Gruveaksjonær hardt ut mot aksjonister

At havforskningen utsettes for kritikk, er i utgangspunktet et godt tegn. Det viser at de faglige rådene har politisk betydning, og det er viktig at forskere møter innvendinger.

Den beste måten forskningen ivaretar legitimiteten, er ved å levere råd og rapporter av høy kvalitet, og argumentere saklig i møte med kritikerne. Likefullt må havforskningen begrense forskernes mulighet til å eie aksjer, fordi bindinger er egnet til å svekke troverdigheten.

Når solid forskning angripes av økonomiske interesser, er det sjelden tvil om hvem man skal stole på.

Publisert
BT anbefaler

– Dette er de feilslåtte valgene som har sendt Brann til bunns

Det er en serie av svake valg fra nøkkelpersoner som har sendt Brann til bunns.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da de skulle selge, oppdaget de at boligen aldri var godkjent. Nå kan de verken selge eller leie ut.

  2. Han ga noen velmente råd til voksne kvinner som sliter med å finne partner. Da ble det bråk.

  3. Rykka ut til slagsmål på utestad

  4. Barn lekte «Squid Game» i skole­gården: – Noe er veldig galt

  5. Labsjefen om omikron-viruset: – Kan vere i Bergen allereie

  6. Sykehusene i Bergen satte korona­rekord. Men én gruppe er ikke blant pasientene.