Usunn debatt om forskning

Forskning på gruvedrift og oppdrettsfisk trenger åpenhet og faglige diskusjoner, ikke drittkasting og svertekampanjer.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

HAVFORSKNINGSINSTITUTTET: Forskere utsettes for hard kritikk fra næringsinteresser. Næringene bør opptre mer saklig, og forskerne må stå støtt på solid faglig grunnlag. Foto: Rune Sævig

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når næringsvirksomhet utfordrer økosystemet i havet, trengs solid forskning. Samtidig, når forskningen får stor politisk betydning, trenger den høy legitimitet. Debatten mellom forskere og næringsinteressene har høy temperatur, og ser ut til å handle mer om å diskreditere forskerne enn å vurdere forskningen.

Næringene bør opptre mer saklig, og forskerne må stå støtt på solid faglig grunnlag.

Både sjømat— og gruvenæringen har rettet skarp kritikk mot Havforskningsinstituttet. Forskerne har som mandat å gi myndighetene råd, og i flere tilfeller har rådene vært i strid med næringenes interesser. For eksempel har Havforskningsinstituttet advart mot Nordic Minings planlagte deponi i Førdefjorden og vært kritisk til oppdrettsnæringen.

Responsen har vært flere forsøk på å undergrave instituttets faglige troverdighet.

Etspesielt tilfelle i denne debatten kom nylig, da en seniorrådgiver i Forskningsrådet angrep en av Havforskningsinstituttets forskere. Seniorrådgiveren, Svend Otto Remøe, eier også aksjer i Nordic Mining.

Remøe burde holde seg unna debatten. Selv om han påberoper seg å uttale seg som privatperson, vil uttalelsene uansett bli sett i lys av hans stilling i Forskningsrådet og hans eierskap i Nordic Mining.

Les også:

Les også

Gruveaktørenes hetskampanje

Les også:

Les også

- Jeg blir sjikanert av gruveaksjonær

Kritikken hans var dessuten av en usaklig art, der han blant annet anklager forskeren – Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet – for å ha bakgrunn som aksjonist. Selv avviser Fosså at han har vært aktivist.

Et annet tilfelle var da Nordic Mining sendte brev til Klima— og miljødepartementet for å diskreditere en forsker fordi han eide en eiendom syv kilometer fra Engebøfjellet.

Også interesseorganisasjonen Sjømat Norge forsøker å svekke Havforskningsinstituttets troverdighet. Forrige uke sendte administrerende direktør Geir Ove Ystmark et brev til fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Over syv sider argumenterte interesseorganisasjonen for at kvaliteten til instituttet ikke er god nok.

Dette føyer seg inn i et bilde av at næringsinteressene forsøker å diskreditere forskere og forskningsinstitusjoner på et ikke-faglig grunnlag. Heller enn å delta i en faglig diskusjon om innholdet i rapporter, angripes personer og institusjoner på et mer generelt og tidvis usaklig grunnlag.

Møt havforskningsdirektøren:

Les også

Lei av lus

Forskningsrapporter skal være åpne om kilder og konklusjonene være etterprøvbare. Da bør innvendingene først og fremst basere seg på innholdet i forskningen.

Samtidig hviler et ansvar på Havforskningsinstituttet for å verne om egen troverdighet. Da er det problem at ansatte, som iLaks.no skrev forrige uke, kan eie aksjer i oppdrettsnæringen.

Les også:

Les også

Gruveaksjonær hardt ut mot aksjonister

At havforskningen utsettes for kritikk, er i utgangspunktet et godt tegn. Det viser at de faglige rådene har politisk betydning, og det er viktig at forskere møter innvendinger.

Den beste måten forskningen ivaretar legitimiteten, er ved å levere råd og rapporter av høy kvalitet, og argumentere saklig i møte med kritikerne. Likefullt må havforskningen begrense forskernes mulighet til å eie aksjer, fordi bindinger er egnet til å svekke troverdigheten.

Når solid forskning angripes av økonomiske interesser, er det sjelden tvil om hvem man skal stole på.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

Smittevernlege Jens Eikås mener turoperatørene og turistene utnytter et smutthull i karantenereglene.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Kamelen dømt på alle punkter

  2. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

  3. – Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

  4. 124 nye bekreftede koronatilfeller i Norge siste døgn

  5. Her kjem den nye dagsturhytta flygande

  6. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».