Etter sjokket

Britiske velgere gikk for det trygge alternativet i torsdagens valg. Men øyrikets fremtid er nå mer usikker.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

VALGSJOKK: Ed Miliband trakk seg som leder for Arbeiderpartiet etter det overraskende nederlaget etter torsdagens valg i Storbritannia.

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

**Torsdag klokken** 23.00 norsk tid, gikk et stort gisp over hele det britiske øyriket. Valgdagsmålingen for parlamentsvalget viste at David Cameron og det konservative partiet gikk av med seieren.

Flere titalls meningsmålinger hadde i ukene før valget forledet alle til å tro at Arbeiderpartiet lå an til å vinne.

Camerons innsparingspolitikk har vært kontroversiell. Nå er økonomien på vei opp, og det ser velgerne ut til å ha lagt større vekt på enn de upopulære kuttene. Både for Arbeiderpartiet og Liberaldemokratene er valgresultatet en katastrofe. For sistnevnte var det ventet etter vanskelige år i regjering.

For Arbeiderpartiet venter selvransakelse etter at de mistet hele 26 mandater — i opposisjon.

Hvorvidt avviket skyldes problemer med meningsmålingene, eller at velgerne faktisk ombestemte seg på valgdagen, vil vi nok få svar på i tiden som kommer.

De konservative får nå rent flertall i underhuset. Forholdstallsordningen gjør at de største partiene er kraftig overrepresentert sammenlignet med andelen som faktisk stemmer på dem. Taperne er de mindre partiene, som Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP) og Liberaldemokratene, og ikke minst deres velgere. Et klart flertall av velgerne sa likevel nei til ny valgordning i folkeavstemningen i 2011.

Et vektig argument for å opprettholde valgordningen er at den gir stabile og styringsdyktige regjeringer. Det ser det ut til at landet nå har fått.

Valgresultatet etterlater to store spørsmål om løsrivelse: Skottlands fremtid i det forente kongeriket og Storbritannias fremtid i EU.

Det skotske nasjonalistpartiet gjorde rent bord i Skottland, med 56 av 59 mandater derfra. Partiet har løsrivelse fra Storbritannia som sin viktigste sak. Det er bare gått måneder siden skottene sa nei til selvstendighet i en folkeavstemning, men med dette valgresultatet kan debatten fort blusse opp igjen.

Til tross for stadig mer høylytte krav om utmeldelse fra euroskeptiske politikere, har britenes støtte til EU økt de siste par årene.

Statsminister David Cameron har lovet velgerne folkeavstemning om EU-medlemskap i 2017. Med det har han lykkes i å begrense veksten til UKIP. Nå blir jobben å komme frem til nye avtaler med EU som gjør det mulig å holde landet i unionen. Foruten valgløftet om folkeavstemning, har Cameron tonet ned EU-debatten i valgkampen.

Spørsmålet er likevel hvor stor faren er for at Storbritannia melder seg ut. Til tross for stadig mer høylytte krav om utmeldelse fra euroskeptiske politikere, har britenes støtte til EU økt de siste par årene. Nå er det flertall for å forbli i unionen. Både av hensyn til EU og Storbritannia er det grunn til å håpe at det holder seg frem til folkeavstemningen.

Det ville være en svekkelse av EU om et så sentralt medlem gikk ut, og det er vanskelig å se hvordan en såkalt «Brexit» vil gagne britene.

Nå har De konservative har fått arbeidsro. Forhåpentlig bruker de kreftene på å øke sin innflytelse i Brussel, heller enn å svekke den.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Britisk valg overrasket alle

  2. De konservative tror på gjenvalg

  3. Parlamentets yngste på 348 år

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».