Retur til usikkerhet

Regjeringen må revurdere praksisen med å returnere asylsøkere som ikke har langvarig opphold i Russland.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende

KAN IKKE SVARE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har ikke klart å svare godt nok for seg om hvorfor hun mener det er trygt å returnere asylsøkere uten fast opphold i Russland. Foto: Scanpix

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Det er viktig at asylinstituttet ikke skal miste legitimitet. Likevel er det flere problematiske sider ved å sende asylsøkere som har kommet til Norge via Russland tilbake dit.

Norge har lang tradisjon med å returnere flyktninger og asylsøkere til Russland. Russland-forsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt påpeker i Klassekampen at Russland er et trygt land for flyktninger, men ikke nødvendigvis et behagelig land.

Enkelte grupper av flyktninger i Russland klarer seg bedre enn andre. Russland tar imot store grupper av dem, som de mange tusen ukrainerne som har flyktet fra borgerkrig i hjemlandet.

Men mange flyktninger opplever overgrep og lever under uverdige forhold. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har ikke Russland et fungerende asylsystem. Det finnes eksempler på at syriske flyktninger er blitt returnert til sitt krigsherjede hjemland, og på at asylsøkere er blitt bortført.

 • BT mener: Debatten om å bosette syriske flyktninger viste Bergens bystyre på sitt beste
  Russland er på ingen måte en fungerende rettsstat. Domstolene er gjennomsyret av korrupsjon, og asylsøkere kan ikke regne med å få en rettferdig behandling.

Regjeringen gjorde rett i å ta grep for å stanse den voldsomme tilstrømmingen av asylsøkere over Storskog. Situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll. En stor andel av dem som kom over Storskog har ikke behov for beskyttelse. Mange har oppholdstillatelse i Russland eller har oppholdt seg i landet lenge. Antall mennesker som kom til Norge denne veien kunne fort blitt uhåndterbart.

Mange asylsøkere bruker store summer for å komme seg til Norge med falske forhåpninger om å få asyl. Derfor er det viktig at Norge sender klare signaler om hvem som har rett til å få asyl.

Det er riktig å returnere personer som har et varig opphold i Russland. Derimot må det stilles spørsmål, slik opposisjonen og en rekke organisasjoner nå gjør, når det gjelder gruppen som har brukt Russland som transittland. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har ikke klart å svare godt nok for seg den siste uken om hvorfor regjeringen mener det er trygt å returnere denne gruppen til Russland.

Dersom disse menneskene ikke får en reell behandling av asylsøknadene sine i Russland, må regjeringen revurdere regelverket. Regjeringen kan ikke stole blindt på at Russland sikrer beskyttelse for folk på flukt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Det enda i fiasko for den første trans­kvinna i OL

Etter å ha hamna sist i OL-finalen, bukka Laurel Hubbard til ære for publikum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger ADO Arena på grunn av koronasmitte

 2. Johannes (25) prøvde å ta sitt eige liv. No har han ein viktig bodskap han vil dele med andre.

 3. 23 års arbeid ligg bak OL-eventyret. – Vil heller dela dette med mor mi enn ein tilfeldig trenar

 4. Sylvi Listhaug «mister nattesøvnen» av MDG. Her får hun svar.

 5. Se hvor mange vaksine­doser din kommune får

 6. Santiago (1) ble meid ned av elsparkesykkel. Føreren stakk fra stedet.