Retur til usikkerhet

Regjeringen må revurdere praksisen med å returnere asylsøkere som ikke har langvarig opphold i Russland.

Publisert Publisert

KAN IKKE SVARE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har ikke klart å svare godt nok for seg om hvorfor hun mener det er trygt å returnere asylsøkere uten fast opphold i Russland. Foto: Scanpix

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er viktig at asylinstituttet ikke skal miste legitimitet. Likevel er det flere problematiske sider ved å sende asylsøkere som har kommet til Norge via Russland tilbake dit.

Norge har lang tradisjon med å returnere flyktninger og asylsøkere til Russland. Russland-forsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt påpeker i Klassekampen at Russland er et trygt land for flyktninger, men ikke nødvendigvis et behagelig land.

Enkelte grupper av flyktninger i Russland klarer seg bedre enn andre. Russland tar imot store grupper av dem, som de mange tusen ukrainerne som har flyktet fra borgerkrig i hjemlandet.

Men mange flyktninger opplever overgrep og lever under uverdige forhold. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har ikke Russland et fungerende asylsystem. Det finnes eksempler på at syriske flyktninger er blitt returnert til sitt krigsherjede hjemland, og på at asylsøkere er blitt bortført.

Regjeringen gjorde rett i å ta grep for å stanse den voldsomme tilstrømmingen av asylsøkere over Storskog. Situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll. En stor andel av dem som kom over Storskog har ikke behov for beskyttelse. Mange har oppholdstillatelse i Russland eller har oppholdt seg i landet lenge. Antall mennesker som kom til Norge denne veien kunne fort blitt uhåndterbart.

Mange asylsøkere bruker store summer for å komme seg til Norge med falske forhåpninger om å få asyl. Derfor er det viktig at Norge sender klare signaler om hvem som har rett til å få asyl.

Det er riktig å returnere personer som har et varig opphold i Russland. Derimot må det stilles spørsmål, slik opposisjonen og en rekke organisasjoner nå gjør, når det gjelder gruppen som har brukt Russland som transittland. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har ikke klart å svare godt nok for seg den siste uken om hvorfor regjeringen mener det er trygt å returnere denne gruppen til Russland.

Dersom disse menneskene ikke får en reell behandling av asylsøknadene sine i Russland, må regjeringen revurdere regelverket. Regjeringen kan ikke stole blindt på at Russland sikrer beskyttelse for folk på flukt.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».