Stoltenbergs hijab-ansvar

Opposisjonen mener statsminister Jens Stoltenberg har «ofret» sin justisminister i hijab-saken. Men det er – slik saken står – ikke opplagt.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

VG SKREV I GÅR at det omstridte hijab-vedtaket var behandlet på regjeringskonferansen 29. januar. Utgangspunktet var et såkalt regjeringsnotat forfattet av justisminister Knut Storberget, der han gikk inn for å tillate religiøse hodeplagg i politiet. Avisen mener dermed å påvise at justisminister Storberget snakket usant da han på pressekonferansen 20. februar nektet for at han hadde konkludert i saken 4. februar – den dagen Justisdepartementet la ut den famøse pressemeldingen.

Les også: Stoltenberg: — Feil i VG

Samtidig mener avisen – og representanter for opposisjonen – at statsminister Jens Stoltenberg har ofret sin justisminister i denne saken. Det hviler, sier de, et større ansvar på Stoltenberg enn det som hittil har kommet frem, ettersom saken hadde vært oppe i regjeringen.

DET STOPPER IKKE DER. På bakgrunn av en melding i Dagsrevyen 18. februar – vi velger å kalle det en påstand – var det statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik som, ved en tabbe, offentliggjorde den omstridte pressemeldingen om fritt frem for hijab i politiet. Dette har justisminister Knut Storberget ikke villet kommentere. Derfor får han kritikk for å ha satt sine to medarbeidere i et dårlig lys.

Les også: Religion splitter Norge

Vi mener at regjeringen har rotet det ordentlig til for seg i hijab-saken. Saken var dårlig forberedt, den var ikke drøftet med politiets organisasjoner, og den var slett forankret i de tre stortingsgruppene. Da ber man om trøbbel. Opposisjonen hadde gode dager. Det endte som kjent med et nokså ynkelig tilbaketog – og en politisk svekket regjering.

TIL DAGSREVY- meldingen og manglende dementi fra Storberget: En statsråd som kommenterer embetsverkets handlemåte er snart ute av departementet. På den annen side er det mye som tyder på at Storberget hadde kommet til en slags konklusjon i saken 4. februar.

Les også: Ber Storberget begrunne hijab-nei

Gjør opplysningen om at hijab-spørsmålet hadde vært oppe på en regjeringskonferanse, saken så mye verre? På denne konferansen kom det motforestillinger fra flere statsråder, og ordlyden ble endret. Formuleringen «religiøse hodeplagg» ble fjernet. I protokollen står det at man etter vedtaket skulle ha en litt bredere prosess enn det først var lagt opp til, og at de berørte departementer i større grad skulle involveres. Det kan – slik vi ser det – utlegges som at endelig konklusjon ikke var dratt.

Les også: Stortinget ber om hijab-svar

DERFOR ER VI OGSÅ i tvil om hvorvidt opposisjonen har dekning for kritikken av statsminister Stoltenberg, for at han angivelig «ofrer» sin egen justisminister. Vi forstår at kritikken kommer, og formålet er naturligvis å svekke statsministeren. Men enn så lenge er det ikke godtgjort at noen er ofret i denne saken.

Synes du Stoltenberg har ofret Storberget?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Stoltenberg: - Feil i VG

  2. Religion splitter Norge

  3. Ber Storberget begrunne hijab-nei

  4. Stortinget ber om hijab-svar

  5. - Muslimer tvinges til å bruke hijab

  6. Fekk ikkje viljen sin

BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN